Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Magyarország legjobb férfisegge brókernek állt

2006.07.30. 01:05
A német piacra pályázik Török Ferenc az Overnight című brókerfilmmel, ami múlt hét óta forog Magyarországi helyszíneken. A robbantgató anarchista leszerepelt, Nagy Ervin brókerének leszállítottak tizenhat tonna búzát, a savanyú Bodó Viktornak pedig marta a gyomrát a citrom. Szingapúr borult, így ősszel Indiában és Németországban folytatják.
Mikor egy hete besétáltunk az Overnight stábjának Hegedűs Gyula utcai bázisára, Török Ferenc a Cézár-ház árnyékában tejfölös szájjal fogyasztotta ebédjét. Az utcán állomásozó kocsikaraván környékén további stábtagok szédelegtek a forró betonon. Az aznap forgató színészek, a főszereplő Bodó Viktor, és brókertársa, A Szezon című film után Magyarország legjobb férfisegg tulajdonosának kikiáltott Nagy Ervin a légkondicionált büfékocsiban rejtőztek.

"Áhá, akkor te voltál az" - mondta Török a bemutatkozás után, arra az írásunkra utalva, amiben diszkréten megkérdőjeleztük, hogy előző filmje, a Szezon nézőszámát időben teljesítették. Ennek ellenére végig készségesen válaszolt a kérdéseinkre, csak a színészekkel intett türelemre. Megbeszélték, hogy ők csak a sajtónapon kell nyilatkozzanak, azt viszont mi nem vártuk meg.

A stáb a forgatás ötödik napján járt, "a Bodó által játszott bróker a német ügyféllel ebédelt. Megtudta, hogy helyzet van, amit záros határidőn belül meg kell oldani, és most próbál sakkozni" - vezetett be minket a rendező a következő felvétel előtörténetébe. Kiderült, hogy trailerezés következik, Nagy Ervin és Bodó egy Audival száguldoznak a Váci úton, közben a bróker nyakán szorul a hurok.


Tekintse meg képeinket!

Ez a jelenet a történet elején található, a főszereplő bróker német ügyfelének érkezésével indulnak a film bonyodalmai. Ekkor derül ki, hogy egy tetemes összeg hiányzik, amit a bróker Bombay-ben élő egykori évfolyamtársa segítségével próbál egy éjszaka alatt visszaszerezni a tőzsdén. Indul a hajsza az idővel, amit egy névtelenül érkező pozitív terhességi teszt bonyolít.

Vicces trailerezés

Közben meg is pillantottuk Bodót, ingben, öltönynadrágban, amint egy RedBull lighttal felszerelkezve, kimért léptekkel tartott az Audi felé. Fáradtnak tűnt, vagy kiégettnek, interakció nélkül nem derült ki. Testbeszédével azt jelezte, "ne gyertek a közelembe." Beszállás után a sminkes igazított egy kicsit a fején az ablakon keresztül. Nagy Ervin pedig szájában fogpiszkálóval, kollégájánál valamivel élénkebben várta az indulást.

"A trailerezés vicces volt. Egy humoros jelenetet vettünk fel. Nevettünk, mikor visszanéztük" - kommentálta kedvünkért szűkszavúan a jelenetet a visszatérő Nagy Ervin. Bodó Viktor, ha lehet, még zárkózottabb volt. "Ég a gyomrom, valószínűleg a citromtól" - jegyezte meg keserűen a színész, akinek a Citromfej óta várjuk az első saját játékfilmjét. Bodó az ezredforduló körüli években négy filmben is játszott fontos szerepeket, de azóta inkább rövidfilm-rendezőként és színházban volt aktív.

Az anarchista jó volt

A szótlanságot a beszédes Török Ferenc oldotta, "Ezen a héten egy földi űrállomáson forgattunk Veszprém mellett - részletezte az elmúlt napok eseményeit - Egy anarchista srác azzal fenyegetőzik, hogy felrobbant egy átjátszóállomást és megbénítja a régió mobilrendszerét. A filmben ez a nap fő híre, ráadásul a kommunikáció és az infoáramlás kulcsfontosságú. Az anarchista Nagy Zsolt volt, a tv-stábok meg a kommandósok leszedték. Az jó volt" - nyugtázta.

Egy másik nap egy ürömi villát foglalt el a stáb, ahová reggelre tévedésből két teherautónyi búza érkezik. "A filmben Nagy Ervin csak virtuálisan kereskedik búzával, de elfelejtett lezárni egy kontraktust, ezért egy tétel búzát leszállítanak neki" - mondta a rendező, akitől megkérdeztük, hogy maga is tőzsdézik-e. "Sok pénzem nincs, de jobb, mint bankban tartani" - válaszolta.

Az Overnightra visszatérve megtudjuk, hogy később edzőteremben, szaunában, szoláriumban vesznek fel rövid jeleneteket, majd beköltöznek a Kontrax irodaházba, ami Török szerint "nagyon beteg, nyolc éve nem nyúlt hozzá senki, ott vannak a szendvicsek az asztalon."

Ez a műsor nem jöhetett volna létre, ha nincs a Kontrax

Egy héttel később már az irodaház harmadik emeltén találtuk meg a stábot az Egressy úton, az abszurd nevű Jó Ízű Kínai Étteremmel szemben. A liftből kiszállva trópusi klíma és egy cannes-i ismerős fogadott. Az igazi mikulás egyik reklámangyalkája az Overnight DBB Brókerházának titkárnőjévé lépett elő. A felvétel zárt ajtók mögött zajlott, ahol a Pilóta keksszel és ropival megrakott asztaloknál Haumann Máté, Rajkai Zoltán, Elek Ferenc, Rába Roland, az elmaradhatatlan Bodó Viktor és idős brókereket alakító statiszták tárgyalták a nap híreit.

A legtöbb színészt aznap hamar hazaküldték, egyedül a továbbra is rezignált Bodó maradt. Rendezői utasításra spirálokat firkált a jegyzeteibe, amit a stáb élénk kuncogással kísért. Megkérdeztük, mi olyan vicces, "ahogy lapoz", hangzott az általános válasz, de ettől nem lettünk okosabbak. Később, mikor egy a filmben fontos szerepet játszó cég nevét kellett papírra vetnie, Bodó a biztonság kedvéért megkérdezte, hogy "a Rashicom az c-vel van nem k-val, ugye?", majd visszamélyedt a spirálokba.

Legjobb barátom a laptopom

"Egy problémamegoldó oldalt néz folyton, ebben a virtuáliában él, ami ellenpontozza a mi világunkat - kerültünk közelebb a főszereplő lelkivilágához, majd a rendező kitért a filmben szereplő animációkra - Az oldal olyan, mint egy flashanimátor blogja. Egy perces animációk mennek rajta fekete-fehér krikszkrakszrajzokkal, amiket A Kis Tehenet jegyző Igor Lazin szárnya alatt a Torzmerev street art csapata készít. Egyébként a film egyes jeleneteiben negyven számítógépen futnak kamuszájtok. Ezeket mind el kell készíteni" - mondta.

A német kapcsolat

Két látogatásunk alatt többször ütötték meg a fülünket németes mondatfoszlányok. Mikor a felvételek előtt a rendező asszisztense elkiáltotta magát, hogy "Ready, Roll!", a kamera mellől német akcentus válaszolt, "Wolling!". Kiderült, hogy ő Johannes, a a magyar-német kopordukcióban dolgozó stáb német tagjainak egyike.

"Két szereplőt, kameracsapatot és világosítót adtak a németek. Nincs nagy stáb, de minden van" - mondta a rendező a német koprodukciós partnerrel való együttműködésről. "Ez az első koprodukcióm, kellett hozzá ismert német színész és egy stabil német cég" - fűzte hozzá. A zenét és az utómunkát szintén a németeknél csinálják december-január körül.

A cél Berlin

"Németországban tavasszal jön ki a film"- magyarázta, mire megkérdeztük, hogy a februári Filmszemére elkészülnek-e. "Háát, az nem olyan hajtóerő, mint egy nagy fesztivál." Berlin?, tapogatóztunk. "A németek stratégiája az, hogy a Berlini Filmfesztiválra készen kell lenni - felelt Török.


Forgatási riport
Klikk a képre!

"A németeknél művészfilmes forgalmazást tervezünk, csakhogy az egy 80 milliós ország. Százezer nézőt megcsinálni nem ügy, és ez tíz eurós jegyek mellett már megéri. A koprodukciós partnerrel kötött szerződésben benne van, hogy negyven kópiával forgalmazzák az Overnightot Németországban" - tudtuk meg. Újdonság, hogy a távol-keleti jelenetek Szingapúr helyett Bombay-ben játszódnak majd. A változás miatt az utolsó pillanatban át kellett dolgozni a forgatókönyvet. "Nagy váltás volt az utolsó etapban" - jegyezte meg ennek kapcsán Török.

Hi, was ist los?

Utoljára az egyik német stábtagtól kérdeztük, mennyire profi a forgatás az otthon tapasztaltakhoz képest. A mikrofontartó srác borzalmas lipcsei angoljából csak minden második szót értettünk. Ezért mire kihámoztuk belőle, hogy az Overnight forgatásán minden nagyon szuper és profi, toll und klasse, addigra a kánikulában üvegházként viselkedő Kontrax épület kiürült.

Női vécé után kutatva végigjártuk a termeket, de nyolc éve félbehagyott szendvicset nem találtunk. Mellékhelységet is nehezen. Beleszerettünk az épületbe, majd a portástól megkérdeztük a pontos címét és hívtunk egy taxit az Egressy utca húsz elé.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?