Zavarba hozom a nézőimet

2008.04.17. 16:03
A Swimming Pool és a 8 nő rendezője egy giccses-romantikus filmmel, az Angellel került be a 12. Francia Filmnapok válogatásába. François Ozont már a következő filmje párizsi forgatásának szünetében kérdeztük a filmről, aminek a főszerepét a Dirty Dancing 2-ből ismert Romola Garaira bízta, miután egyedül ő vállalta.

Igaz, hogy most horrort forgat?

Nem egészen, nem szabad mindent elhinni, amit olvas. A Ricky egy Párizsban játszódó szerelmi történet egy kis misztikával. Az Angel forgatása után három évet kellett várnom arra, hogy összejöjjön a pénz.

Az Angel főszereplője rettentően irritált minket. Ezt a reakciót várta a közönségtől?

Ozon az Angel forgatásán

Tudom, hogy Angel elég különös figura, akit lehet szeretni és gyűlölni is. A célom az volt, hogy megérintse a közönséget, és különböző reakciókat váltson ki belőlük. Nálam a jó mozi olyan, mint egy utazás, a közönség rengeteg egymástól eltérő érzelmen megy közben keresztül.

Angel írónő, és csak a szépség érdekli, a férje festő, aki viszont az igazságot keresi. Önhöz melyik szempont áll közelebb?

Ez a művészet nagy kérdése, és egyben az egész film témája. Angellel egy olyan embert akartam megmutatni, aki benne ragad az álmaiban, a férje meg pont ennek a tökéletes ellentéte. De nem akarok igazságot tenni a kettő között. Minden művész a maga módján próbál túlélni. A saját munkáimban az igazság nem zárja ki a szépséget. Sőt, néha a legmesterkéltebb álomvilágban találjuk meg az igazságot. Angel egész életében hazudik magának, és a hazugságai róla is sokat elárulnak.

Ez az írónő elfojtott leszbikus?

Szerintem egyszerűen csak hiányzik belőle a szexuális vágy. Minden energiáját az írásba öli, és a férjéről alkotott vágyképpel él együtt, miközben a férje testvérétől, Nórától sokkal több gyengédséget kap. De ha ma élne, akkor azt hiszem, hogy leszbikus lenne. A múlt század eleji Angliában ez nem volt elfogadott, úgyhogy nem volt lehetősége kibontakozni.

Miért Romola Garait választotta Angel szerepére?

Szinte minden fiatal angol színésznővel találkoztam, de legtöbben megijedtek Angel karakterétől. Ő volt az egyetlen, aki elég fiatal volt ahhoz, hogy ne féljen semmitől. Attól sem, hogy nem lesz szép.

Miért keverte bele a filmbe az Elfújta a szelet?

Az elején Angel tényleg hasonlít Scarlett O'Harára, olyan, mint egy elkényeztetett gyerek. De aztán teljesen más irányt vesz a sztori. Azzal, hogy megidézem a 40-es évek hollywoodi filmjeit, és azoknak az elemeivel játszom, a közhelyes, romantikus filmeket akartam kifigurázni. Így kerültek bele a vetített hátterek és a giccses díszletek. Ezek arra is rámutatnak, hogy Angel mennyire elvesztette a kapcsolatát a valósággal. Azt viszont már nem szabhatom meg, hogyan fogadják ezt az emberek, de a reakciók tényleg nagyon különbözőek. Van, akiket megérint az Angel, vannak akiket visszataszít. Érdekes, hogy országonként mennyire máshogy veszi a közönség, a franciák nevetnek, az olaszok sírnak. A filmem ilyen szempontból nem fekete-fehér, ellentmondásos, és ez zavarba ejti a közönséget. Rendezőként nekem nagyon fontos, hogy zavarba hozzam a nézőimet.

Nézze meg képeinket!

Ez az első angol nyelven fogatott filmje, mégsem mutatták még be angol nyelvterületen. Ez hogy lehet?

Talán az amerikaiak nem kíváncsiak az angol Ozonra. Angliában és Amerikában is csak nyáron mutatják be a filmet, szóval tényleg elég soká ér el hozzájuk. Franciaországban már tavaly májusban játszották, és már a japán premier is megvolt. De az én célközönségem főleg Európa, itt jobban megértenek.

A Swimming Pool után ez a második filmje, amiben női irő a főszereplő. Trilógiára készül?

Nem is rossz ötlet, talán legközelebb. Mindenesetre a válsztás nem véletlen, így sokkal könnyebben tudok önmagamról beszélni. Ha egy rendezőről készítenék filmet, ahhoz rengeteg színész kellene, mert a film csapatmunka. Ahhoz, hogy az alkotás folyamatát megmutassam egy írónál elég egy toll, a festőnél meg egy festmény. A nőket különben is sokkal érdekesebbnek tartom a férfiaknál, sok bennük az érzelem, és gyakran válnak áldozattá. És mivel a nőket kívülről látom, ezért pontosabban meg tudom őket mutatni.