BAFTA-díjra esélyes Pados Gyula

2009.01.08. 16:50
Kihirdették a Brit Filmakadémia díjára esélyes filmesek listáját, amire a magyar Pados Gyula is felkerült a Hercegnő fényképezéséért. A kosztümös film forgatását nehezítette, hogy a főszereplő Keira Knightley haját naponta négy órába telt megcsinálni. A jelenetek felvételére ennyivel kevesebb idő jutott.

Pados Gyula operatőr A hercegnő című angol-olasz-francia film fényképezéséért felkerült a Brit Filmakadémia, a BAFTA díjára esélyesek közé. A jelöltek nevét január 15-én hozzák nyilvánosságra, a díjátadót február 8-án tartják. A kosztümös film Golden Globe-ra is esélyes, Angliában tavaly szeptemberben mutatták be, a magyar mozik jövő héttől játsszák.

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

"A hercegnő forgatása 2007 őszén kilenc hétig tartott, és nagyon feszített volt a tempó. Csak napi három-négy órát tudtunk felvenni, a többi időt elvette a smink és az öltözés - mondta a magyar operatőr, aki korábban a Kontrollban, a Sorstalanságban, az Elemi ösztön 2-ben és az Estében is dolgozott. - Csak a főszereplő Keira Knightley haját napi négy órában készítették és a 18. századi ruhák feladása a színészekre másfél órát vett igénybe."

Devonshire hercege is segített

A 18. század végén játszódó dráma Georgiana Spencer (Keira Knightley) története, aki tizenhét évesen lett a nála jóval idősebb Devonshire herceg (Ralph Fiennes) felesége. A stáb Chatsworth-i kastélyban is forgatott, ahol Devonshire jelenlegi hercege és hercegnője a mai napig él. "A forgatáson néha maguk is megjelentek, és segítették a stáb munkáját, pedig a történet nem a legkedvezőbb színben tünteti fel a családot" - mondta Pados Gyula.