Az indiai filmek négyévtizedes bojkottjának vetett véget Pakisztán

2006.04.18. 15:56
Az indiai játékfilmek negyvenéves tilalmának vetett véget Pakisztán a közelmúltban; a lépéstől paradox módon a helyi filmipar fellendülését várják.
Az indiai filmek vetítésének tilalma valójában a nagy rivális elleni gazdasági szabotázs része volt, az 1962-ben elfogadott első pakisztáni szerzői jogi törvény ugyanis tételesen kimondta, hogy a szellemi tulajdon védelme nem vonatkozik az indiai termékekre. Ez szélesre tárta a kaput az indiai filmek illegális és jogdíjfizetés nélküli forgalmazása előtt, főleg a videókazetták korszakában.

Az indiai filmek formális tilalma azonban a pakisztáni filmgyártás elsorvadásához vezetett: a két ország filmipara közti együttműködés megszakadását a kevésbé tőkeerős és kisebb piacra dolgozó pakisztáni filmipar, "Lollywood" (a lahóri központú filmgyártás) sínylette meg jobban. A helyi filmstúdiók jelentéktelenségbe süllyedtek, a nagyobb pakisztáni produkciókat is külföldön forgatták.

A következmény az lett, hogy az 1970-es évek 1500 mozijával szemben napjainkban már csak 270 teremben vetítenek filmeket Pakisztánban, míg Indiában rohamosan nőtt a mozik száma és 2005-ben elérte a 12 900-at - bár ezek többsége hagyományos egytermű mozi, szaporodik a multiplexek száma is. Míg Indiában tavaly 850 film készült, addig Pakisztánban már csak 40-et forgattak.

Pakisztán kitűnő forgatókönyvírókkal, színészekkel és zenészekkel rendelkezik, a szűk hazai piacon azonban nem jutottak kibontakozási lehetőséghez, sok tehetséges pakisztáni alkotó ezért Bollywoodba, a bombay-i központú indiai filmiparba "menekült". Otthoni lehetőségek hiányában másodvonalbeli pakisztáni színészek még arra is kaphatók voltak, hogy "merészebb" szerepeket is elvállaljanak indiai filmekben: egy híres színésznő például felzúdulást keltett a konzervatív nézők körében azzal, hogy bevállalt egy csókjelenetet.

A pakisztáni filmiparban most abban reménykednek, hogy a tőkeerősebb és nagyobb szakmai hátterű és piacú Bollywooddal való együttműködés révén fellendül a pakisztáni filmgyártás is, felgyorsul az ötletek, a tehetségek és a szaktudás cseréje, ami a nyelvi és kulturális rokonság miatt kézenfekvő Megindultak a közös vállalkozások, melyekben tehetséges pakisztáni színésznők máris szép sikereket értek el. Az Indiával való együttműködés várhatóan külföldön is sikerekhez segíti a pakisztáni filmipart.