A gyereket könnyebb volt megcsinálni, mint a mesefilmet

2006.06.20. 12:00
Pálfi György a Hukkle és a Taxidermia sikere után "vizuális tobzódásban" gazdag mesét tervez, vagy egy idegenlégiós történetet. A Taxidermia a rendező elmondása szerint a világ minden jelentős fesztiválján képviselteti magát, a június 30-án kezdődő Karlovy Vary után Toronto jön, de a fesztiválra járást időpocsékolásnak tartja, így egyikre sem megy el.

"Úgy tűnik, hogy nagyon jók a film külföldi visszhangjai. Jobban startolt mint a Hukkle" - kezdte Pálfi György rendező az Indexnek adott interjút. A Taxidermia a 2005-ös Magyar Filmszemlén három díjat is begyűjtött, köztük a legjobb filmnek járó fődíjat. Nemzetközi porondon Cannes-ban debütált, legutóbb pedig az erdélyi Transilvania fesztiválról hozta el a rendezői díjat.


Pálfi György a cannes-i fesztiválon

"Nincs okom panaszra. Nincs a világon olyan neves fesztivál, ami ne szeretné bemutatni" - fényezte Pálfi György második mozifilmjét. "Jó dolog fesztiválozni, de alkotói szempontból elvesztegetett időnek számít. Jelenleg ott tart a film, hogy válogathatok a fesztiválmeghívások között. Ahol van esély arra, hogy a következő tervemre támogatókat találjunk, oda elég ha a producer megy el. Legközelebb Torontóban lesz ilyen alkalom."

A film nemzetközi forgalmazásáról azért Váradi Gábor producert kérdeztük: "Minden irányból vannak érdeklődők" - mondta. A Berlini Filmfesztiválon a Fortissimo Films vette meg a világforgalmazási jogokat, a producer jelenleg az európai- és világeladásokról szóló részletes adatokat várja. "Az már biztos, hogy Izraelben, Thaiföldön és Portugáliában mozi- és dvd forgalmazásra is megvették, de vannak érdeklődők Tajvanról is, sőt Amerikába is kértek kópiát, megítélésre."

A Taxidermia megosztja a népet

"A film nagyon megosztja a közönséget. Vagy nagyon szeretik vagy nagyon nem. De ez nem baj, mert direkt így volt kitalálva. Kevés ember marad vélemény nélkül, miután megnézte a filmet" - fogalmazott a fogadtatásról Pálfi. A rendező a kritikákkal egyébként elégedett, mert minden nagyobb külföldi filmes szaklap foglalkozott velük.

Ennek mi is utánanéztünk. A fesztiválsikerek ellenére a külföldi kritikát megosztja a film. A Screendaily szerint a Taxidermia nem nézőbarát, a "három generációs családtörténetet átívelő horrorfilm a szexualitásról, a zabálásról és az önfeláldozásról szól", és inkább csak zavarbaejtő, sőt még a fesztiválszervezőknek is csak a fekete humora miatt ajánlja.

"Perverz dráma mániákusoknak" címmel közölt kritikát a filmről a Hollywood Reporter a cannes-i filmfesztivál alatt. Duane Byrge kritikus vonatkozási pontként több filmrendezőt és filmet is idéz: hol a Brazilhoz hasonlítja, hol pedig a korai Bunuel világa jut eszébe róla, de megemlíti a Jugoszláviából filmjei miatt kiutasított Dusan Makavejevet is. Összességében bátor és formabontó filmnek tartja a Taxidermiát, de a nagyközönségnek nem ajánlja: "A film elég véres ahhoz, hogy az igazán értékelő közönség a kórboncnokok és mániákusok közül kerüljön ki" - fogalmaz a kritikus.

Mese angolul és idegenlégió koprodukcióban

"Jelenleg két tervem is van, költségvetését tekintve a nagyobbik egy mesefilm. Amikor először beszéltem erről a tervemről, egy ismerősöm megkérdezte: Miért, gyereket szeretnél? Aztán azóta van gyerekem. Őt könnyebb volt megcsinálni, mint ezt a mesefilmet" - avat be a magánéletébe is a rendező.

"Kész van a forgatókönyv és éppen nekiálltunk a vizuális koncepció elkészítésének. Igazi vizuális tobzódást tervezünk, hatalmas fantáziavilágot. Ha műfajilag hasonlítani akarnám valamihez, akkor a legszebb és legelvetemültebb klipek jutnak eszembe: például Gondry munkái vagy a Björknek készült videók. A megvalósítása elég rizikós, sokkal nagyobb a költségvetése mint akár a Taxidermiának" - mondja el új tervéről. "Amerikai és európai koprodukciós partnereket is keresünk. És csak úgy van értelme és esélye megcsinálni a filmet, ha angolul forog: nemzetközi piacra készülünk vele".

A forgatókönyvet feleségével, Ruttkay Zsófiával együtt jegyzik, az alkotói stáb pedig a Hukkléban és a Taxidermiában bevált csapat lenne. Ha minden jól megy, jövő nyárra kellene összeállnia a költségvetésnek, és ősszel kezdenék a forgatást.

"Ezzel párhuzamosan egy másik tervet is futtatok, az olcsóbb. Egy idegenlégiós, rejtői hangulatú tragikomédiáról van szó, jelenleg még írjuk a forgatókönyvet. Ez kevesebből kijönne, de mindenképpen európai koprodukcióban szeretnénk elkészíteni" - fogalmazott a rendező.

"Amelyikre előbb összejön a pénz, azt fogom megcsinálni" - zárta le a beszélgetést Pálfi György.