II. János Pál rajzfilmhős lett

2006.10.18. 16:24
Elkészült az első egész estés rajzfilm II. János Pál tragikus életéből. A spanyol rajzfilm stílusában Disney, mondanivalójában mélységesen keresztény.

A 2005. áprilisában elhunyt pápáról készült, gyerekeknek szóló animációs film bájos figurákkal próbálja enyhíteni Karol Wojtyla életének tragikus mivoltát. A hét nyelvre lefordított II. János Pál című rajzfilm alcíme: Az egész emberiség barátja.

Színész helyett rajzfimszínész

János Pál pápa hosszas, szenvedéssel teli életéről már több film is készült tavalyi halála óta, de ez az első olyan egész estés rajzfilm, ami az életét dolgozza fel. Az öregen és betegen is praktizáló János Pált láthattuk durván kifigurázni a South Parkban, amiben már beszédképtelenül ijesztgette a gyerekeket, pedig a szentatyát világ életében a gyerekek és a popkultúra nagy barátjaként ismerték, egyszer még Tom Jonest és Brian Adamset is meghívta, hogy szerepeljenek a karácsonyi ünnepségén.

A huszonhat és fél évig uralkodó II. János Pál élettörténete amúgy is Disney-mesébe illő. A pápaság történetében 450 év után ő volt az első nem olasz származású vallásvezető. Karol Wojtyla szerény lengyel családba született, és mindig is színész akart lenni, gitározott, focizott, csak azután fordította figyelmét a vallás felé, miután testvére és apja meghalt.


Készült a Vatikán cenzúrázásával

A rajzfilm spanyol készítője, Jose Luis Lopez-Guardia formailag Disneysen közelíteti meg a történetet. Szó se róla, nem lehetett könnyű dolga a gyártónak, a barcelonai illetőségű Calvin Cooper Productions nevű cégnek. Mint ahogy a BBC-nek elmondták, hogy a Vatikánból többször visszaküldték nekik az anyagot, hogy javítsák ki rajta az egyháznak nem tetsző dolgokat. Valószínűleg emiatt lett kevésbé pörgős, ne számítsanak akciójelenetekre, konkrétan már a trailerén el lehet aludni. A katolikus iskolák polcairól viszont nem hiányozhat majd ez a dvd.

Nem ír többé naplót

A trailerben szívszorongató hegedűaláfestéssel egyből János Pál halálának helyszínére érkezünk, a hangulat nyomasztó. A Disney-féle Szépség és a Szörnyeteg beszélő tárgyaira asszociálhatunk a volt pápa naplójának és tintatollának dialógusából. Hiányolják a pápát, még nem tudják, hogy már a mennyben van, a szomorú hírt Piccolo és Fiona, János Pál két fehér galambja közli velük. A Disney-konform pápa ekkor az mennyboltról integet az íróeszközöknek, majd hosszasan mutatják a Vatikán előtt összegyűlt szürke arcú, gyászoló tömeget.


Narrátor: galamb

A toll, a napló és a galambok arca azonban hamar felderül, amikor eszükbe jut, hogy a pápa halálának napja a hónap első szombatjára esik, ami a pápa szívének kedves Szűz Mária ünnepe. Még nagyobb mosolyra kerekednek, mikor az is beugrik nekik tanulmányaikból, hogy amikor meghalt, Ausztráliában vasárnap volt, ami ott az isteni könyörület napja, és a pápa a könyörületre mindig is nagy figyelmet fordított.

A galambok a trailerben megmagyarázzák, hogy azért kerültek bele a rajzfilmbe, mert a békét és a harmóniát hirdetik világszerte, mint ezt II. János Pál is tette. Piccolo és Fiona egyébként a valóságból vett figura, felvételeken gyakran lehetett két fehér galambot látni János Pál körül. A készítők azt mondják, azért kellenek a filmbe ezek a "mókás" karakterek, mert a történet maga rémesen tragikus, és a bohókás figurákkal próbálják elütni a fájdalmasság élét a gyerekeknél.

A II. János Pál, minden ember barátja című filmet egyelőre nyolc nyelven készítették el. A dvd a Vatikán kiadásában karácsonyra kerül a boltokba.