Aki padlót fogott, az padló által vész el

2007.11.04. 09:23
Éjjel egy van, a taxis 10 perc alatt visz fel az Országos Pszichiátiria és Neurológiai Intézethez a Lipótra. Itt rendezi a Pockokat és a Mindjárt meghalok című rövidfilmeket jegyző reklámfilmes, Fazakas Péter első nagyjátékfilmjét, a Parát.

"Jó estét, a forgatásra jöttem" - állok meg a két éjjeliőr előtt az esőben, felettem Tarr Béla-i világítás lifeg. "Ezt bárki mondhatja" - replikáz a fiatalabbik, és igaza van, bárki beállíthat ide éjjel ezzel a szöveggel. Azért beengednek. A hatalmas kerttel rendelkező épület jobb oldali szárnyát közelítjük meg, ahol már javában levágták Szervét Tibor ujját. Mármint a film szerint.

Csuja Imre

A Para forgatásának kívülálló számára legdinamikusabb jelenete az, amikor mindenki beállt, no persze nem úgy, mert ez egy szegény film, mindössze 120 millió forintból készül, aztán a döntő pillanatban valaki felkiált, hogy "nincs meg a levágott ujj", a kellékes meg szaladni kezd. De meglett az ujj, így nem derült ki, hogyan pótolták volna, ha hirtelen elvész.

Für Anikó, az őrült párbajhős

Hatalmas tér, borzalmas víziók: felettünk üveg, behorpadt öltözőszekrények, sok-sok törmelék és mindent csempe fed, mintha itt rendszabályozták volna a betegeket. Kegyetlen megtorlások és csoportos szex. Utoljára a Táncoló talpak forgatásán lehetett ilyen hideg, állapítjuk meg, amit megerősít a stáb öltözéke is: szinte mindenki snowboardos ruhában van.

Szervét Tibor elkapta Für Anikót

De a hidegnél már csak az éppen forgatott jelenet ér váratlanabbul: Für Anikó sikoltva lövöldöz érdekes, összevissza mozgást imitálva. Tarantino Kill Bill-je felszabadította a fegyverekhez vonzódó női szereplőket, ennek köszönhető, hogy korunk budapesti westernhőse, a John Wayne-i és Clint Eastwood-i értelemben vett párbajhős maga Für Anikó. Az elkent szemfestékű Évikét alakító színésznő folyamatosan didereg a mínusz fokokban, így minden leállásnál kabáttal és pokrócokkal futnak be hozzá a kellékesek.

Für minden pisztolypörgetést ismer a western filmtörténelemből, bár láthatóan izgult, ne történjen semmi váratlan a lövöldözéskor: "De biztos, nem lesz semmi baj?" Biztos. "De biztos nincs benne golyó?" Biztos, és még egyszer ellenőrizték.

Legyen benne romantika

A sztorit a forgatókönyvírótól, Csurgó Csabától tudtuk meg, aki a sztorival 2006-ban megnyerte a Hartley-Merill-pályázatot. Van egy negyvenes-ötvenes emberekből álló ezoterikus baráti társaság, akik szellemet idéznek, mint Whoopie Goldberg a Ghostban. A Csuja Imre alakította Lajos egy exrendőr, Bánsági Ildikó játssza Etust, míg húgát, Évikét Für Anikó. Etus találja ki, hogy egy kísértetekkel teli árvaház pincéjébe szereljenek webkamerát a szellemek fülön csípésére, de helyette csak egy emberrablást látnak, ami még 50 millió forintot is hozhat nekik, és hát a pénz az kell. A film igazi nemezise Szervét Tibor, a Valami Amerika nőcsábásza, aki a filmben a rendszerváltás sikeremberét, Faragó urat alakítja.

Für Anikó és a rendező, Fazakas Péter

Romantikus vígjáték thriller elemekkel, hangzik a Para műfaji megjelölése, amit nehéz elképzelni, majd meglátjuk, a 110 percesre tervezett filmből mi lesz, de állítólag a Coen testvérek stílusát követik. A romantika és a vígjáték csak a nézők miatt kell?, kérdezzük. "Ha közönségfilmet akarsz csinálni, akkor legyen benne romantika" - hangzik Csurgó válasza, aki felfedi a szerelmi szálat: Lajos és Évike lesz szerelmes, miután Bánsági Ildikó karaktere, Etus szerelmi mágiát hajt végre.

A huszonnégy napos forgatás elején tartó stáb az utolsó jeleneteket forgatja, így megkértek, ne írjam le a lövöldözős jelenet végkifejletét.

Közelről is lelőni

Fazakas beállítja a lövöldözéshez a színészeket: Csuja törött lábbal érkezik, Szervét a haját tépi és fojtogatja Fürt. Csuját mellbe lövik, folyamatosan esik, kel, még Fazakas is megmutatja, mi lenne az optimális halál a film szempontjából. Először téli kabátban próbálnak, olyan hideg van. A forgatás legjobb jelenete Szervét javaslata, hogy szeretné közelről is lelőni Csuját, mint egy Chuck Norris-os akciófilmben. A rendező elfogadja az ötletet, de tanácsokat is oszt: "Gunyorosan, jó pozícióból beszélsz, és egy kicsit sántítsál". És Szervét próbálni kezd a fények beállításakor, vicsorítani kezd és biceg, átalakul.

Később Szervét a Rambóról és a Rockyról mesél Csujának, a főcímről és az Oscar-jelölésről. Szervét igazi rajongó, ahogy mi is.

Bármikor sírni

A rendező szól, most felveszik a golyók becsapódását, amik be vannak telepítve a falba. A már földön fekvő Csujához kell igazítani a szétrobbanó üvegablakot, ami elvileg csak befele törhet. Ennek ellenére a jelenet végén úgy ugrik fel Csuja, hogy őt eltalálta valami. Többen vizsgálják a fejét és a fülét. Semmi komoly szerencsére. Fotósunk rosszabbul járt a Zuhanórepülés forgatásán.

Halálán

A helyszínen tartózkodó lábfetisiszta kolléga Für Anikó megfagyott lábától van oda, amit később egy kályhánál mi is megvizsgálunk. A színésznő képes arra, hogy a négy-öt felvétel közül mindegyiken kicsit más legyen, az utolsón például könnyezni kezdett. Hogy csinálta? "Nem tudom, színész vagyok." Mielőtt Für Anikó megfagyott volna, megkértük, meséljen a spiritiszta Évikéről: "Látszólag nagyon naiv, végletes helyzetekben nagyon feltalálja magát, és mindent meg tud oldani" - magyarázza.

Für Anikót színházban sokat láthatjuk, szinkronhangként hallhatjuk, de mozifilmekben kevés szerepet kap, amit annak tud be, hogy sok mindent visszautasít: "Eddig összesen egy filmre tudom azt mondani, nagyon bánom, hogy nem vállaltam el." Hiába kérdeztük, nem árulta el, melyik az.

"A színészeket kérem a szettbe" - szól a rendezőasszisztens. "Ott van a dublőröm valahol" - válaszolja Csuja, miközben Szervét újabb zoknit húz a lábára, mivel ő öltönyös milliomost játszik. Csujának betolják a matracot, ne fázzon fel, bevérezik az ingét is. Szervét rácéloz: "Aki padlót fogott, az padló által vész el." Ezt nem értettem, de már fél négy volt, csukódott a szemem, biztos azért.