Pécs nemzetközi filmfesztivált rendez

2005.09.21. 12:31
Szeptember 28-án indul az I. Pécsi Nemzetközi Filmünnep. A város nem először ad otthont rangos filmfesztiválnak: a magyar Filmszemle is itt indult 1965-ben. A Filmünnep szervezői a város sétálóutcáján álló Murphy's Pubban tartották az új fesztivál sajtótájékoztatóját.
1965. november 10. és 14. között rendezték meg Pécsett az Első Magyar Játékfilmszemlét. Ezután még összesen tíz alkalommal volt pécsi a Magyar Filmszemle - utoljára 1982-ben tartották itt a hazai filmek mustráját. A szeptember 28-ától október 2-áig tartó I. Pécsi Nemzetközi Filmünnep sajtótájékoztatóján a szervezők hangsúlyozták a város szerepét a magyar film történetében és elmondták, hogy ezzel az új, nemzetközi mustrával akarják a filmeseket és a nézőket visszacsábítani Pécsre - Szekeres Dénes fesztiváligazgató szavaival "így teljesítve ki az egykori szemlét egy közép-európai filmfesztivállá".

"Összesen 65 vetítés lesz, és eddig 200 vendég jelezte, hogy részt vesz a Filmünnepen" - mondta el Szekeres. "Szándékosan tettük erre az időpontra, hogy ne essen egybe a vizsgaidőszakkal és az egyetemisták is látogathassák a programokat." A fesztiváligazgató kitért arra is, hogy a tizenkét országból, ahonnan a versenyfilmeket válogatták, leginkább fiatal, pályájuk elején álló rendezőket hívtak meg - a Pécsi Filmünnep fődíjának neve, az Arany Benjámin is a bibliai legkisebb, legfiatalabb fiúra utal.

A versenyben a magyar indulókon kívül osztrák, cseh, szlovák, lengyel, szerb, horvát, bosnyák, szlovén, bolgár, román és ukrán rendezők filmjeit vetítik le. A zsűri elnöke Jancsó Miklós lesz, tagjai Martine Scoupe, a Párizsi Nemzetközi Filmfesztivál programvezetője, Igor Korsic ljubljanai filmtörténész, John Cunningham, a filmtudományok tanára a Sheffield Hallam egyetemen, és Ronald Holloway Berlinben élő amerikai filmkritikus.

Kis ketyerék, nagy filmek

Sas Tamás rendező, Toller László polgármester
Sas Tamás rendező,
Toller László polgármester
Toller László, Pécs polgármestere elmesélte, hogy 5 évvel ezelőtt Szekeres és ő egy Népstadion melletti sarki kocsmában kezdtek el beszélgetni egy új pécsi filmfesztiválról. Idén "nagy szakmai ellenállás és józan érvek" ellenére mégis úgy döntöttek, hogy tesznek egy kísérletet és belevágnak. Toller elmondta, hogy a nemzetközi filmfesztivál "szervesen illeszkedik abba a kulturális csomagba", amit a pécsiek kapnak és segíti azokat a terveket is, hogy a város 2010-ben Európa kulturális fővárosa legyen.

A polgármester utalt arra is, hogy idén két játékfilmet is forgattak Pécsett: az egyik a Cserhalmi főszereplésével készülő Az igazi Mikulás című Gárdos-film, a másik a Közgáz Vizuális Brigád független filmje, a Sztornó, Lovasi Andrással a főszerepben. "Egész kis ketyerékkel nagyjátékfilmeket tudnak forgatni" - tette hozzá Toller elismerően.

Véres hurka, Pécsi kesztyű

Sas Tamás rendező (Kalózok, Presszó, Apám beájulna), aki az I. Pécsi Nemzetközi Filmünnep kreatív igazgatójaként a nyitóünnepséget és a gálát is rendezi majd, elmondta: a fesztivál egyik kiegészítő programjaként egy "tudományos konferencia igényességével" megszervezett beszélgetéssorozatra is sor kerül Filmipar kontra filmművészet címmel. A beszélgetéseket György Péter filmesztéta és Kovács András Bálint filmtörténész vezeti.

A fesztivál egy másik programja a magyar reklámfilm elmúlt harminc évét elemzi Herendi Gábor és más magyar reklámfilmesek segítségével. A Pécsi Filmünnep vendége lesz Sas István, aki a hetvenes években olyan reklámklasszikusokat rendezett, mint a Véres hurka vagy a Pécsi kesztyű.

Gyimesi Kinga, a Filmünnep főszervezője elmondta: az összes vetítés ingyenes, de a nagy érdeklődésre való tekintettel meg kell váltani az ingyenjegyeket a pécsi Uránia és Apolló moziban. "Az is előfordulhat, hogy pótszékeket állítunk be és nagy tömeg esetén lesz lehetőség arra is, hogy a nézők a lépcsőkre is leüljenek" - tette hozzá Gyimesi. A jegyeket már egy héttel a veítések előtt be lehet szerezni a két mozi jegypénztárában.

Az I. Pécsi Nemzetközi Filmünnep szeptember 28-án, szerdán délután 5-kor a Fesztiválsátorban indul a Nyitóünnepséggel. A mustra nyitófilmje a Cserhalmi György főszereplésével készült Oscarra jelölt cseh film, a Zelary lesz, amit délután 6-tól vetítenek a pécsi Uránia moziban.