Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A román leszbik is Pécsre mennek

2006.09.20. 19:38
14 ország 40 egészestés filmjét és tonnányi programot is ígértek a szervezők az október 2-7-én megrendezendő 2. Pécsi Nemzetközi Filmünnepre. A budapesti Uránia moziban kedden megtartott sajtótájékoztatón hirdették, hogy a "friss gondolatok, friss ügyek" fesztiválja lesz a pécsi. Sas Tamást, a mustra kreatív igazgatóját faggattuk.

A 14 versenyfilmet az országok filmszövetségei ajánlották a szervezőknek az Arany Benjamin-díjért versengő kategóriába. "Olyan filmek lesznek, amik valószínűleg sehol máshol nem kerülnek bemutatásra Magyarországon"- mondta el az Indexnek a sajtótájékoztató után a kelet-európai filmekre koncentráló mustráról a kreatív igazgatói státuszában ténykedő Sas Tamás filmrendező. "A tőlünk 100 kilométerre alkotó filmesekről még csak nem is hallunk, míg egy-egy több ezer kilométerre dolgozó rendezőnek az életrajzát is fejből fújjuk. Ezen próbál egy kicsit változtatni a filmünnep" - tette hozzá.


Iszonyú viszonyok
Tavaly jó filmeket láthattunk, de voltak két évnél is régebbiek, idén kizárólag 2005-ös, 2006-os filmeket nevezhettek. Színes képet fest a mezőny: észt történelmi filmtől (Sírugrók - Gravehopping) mindent megtalálhatunk. Egy vérfertőzős román leszbidrámát is láthatunk Beteges viszonyok - Love Sick címmel (ezt a 21-én induló Román Filmhéten is megtekinthetik). Ez utóbbit a Berlinalén vetítették, és egy nővér-húg szerelem háromszöggé alakulását dolgozza fel. Lettországból egy Tarr Béla-klón érkezik, a magyar származású, de leginkább Németországban tevékenykedő, leginkább Tarr operatőreként ismert Fred Kelemen, filmje: Zuhanás - Fallen. Az öngyilkos lányról szóló alkotás a sajtóanyag ígérete szerint a lélek sötét bugyraiba vezet, hosszú csendekkel és méghosszabb beállításokkal, fekete-fehérben elmesélve. A film a Tarr-maratonokkal ellentétben mindössze másfél órás.

Két és fél magyar premier

A versenyfilmként induló Friss levegő mellett két és fél magyar ősbemutató is lesz Pécsett (az egyik ugyanis tévéfilm). A hatos sorszámú Kapa és Pepe-sztori, az ( Ede megevé ebédem) című Jancsó film ugyanúgy itt debütál, mint Vecsernyés János rendezése, a Kertész Imre Detektívtörténetén alapuló (Emelet ). Új tévéfilm is műsorra kerül: Ragályi Elemér egy ártatlanul elítélt roma férfi igaz történetét dolgozta fel (Fekete-fehér) A sci-fi rajongókra is gondoltak a szervezők, ugyanis Visszatérés a Tatooine-ra címmel bemutatják Majdik Péter dokumentumfilmjét, mely a Star Wars-turizmus zarándokhelyére, a tunéziai forgatási helyszínekre repít majd el. A vetítés után megrendezésre kerül a Világegyetem Első Intergalaktikus Koktélpartija.

A kísérőprogramok hosszú sorából a Pannon Filharmonikusok október 2-i, vetítéssel egybekötött koncertjét emelte ki (a Bolero ugyanúgy felcsendül majd, mint Harry Potter zenéje), valamint azt a lukulluszi vacsorát, mely során 10 pécsi étterem szakácsai elevenítik fel ismert evős filmek jeleneteit, illetve ételeit. A fesztivál záróünnepségén Sas Tamás rendezésében bemutatnak egy színpadi show-t, mely az elmúlt ötven év filmes irányzatait eleveníti fel.

Izzadtsággal indult


Boldog emberek
2004-ben, a nulladik évben a Fesztivál 35 névre hallgató heppeninget Sas Tamás elmondása szerint "borzalmas izgalmak, izzadtság, kétségek" kísérték. Tavaly jött az újítás: a hatvanas évekbeli Pécsett rendezett nemzeti filmszemlékre való nosztalgiázás helyett inkább a fiatal európai filmesek bemutatása lett a cél, ekkor született meg a Pécsi Nemzetközi Filmünnep. "A 2005-ös fesztiválnak több fontos tapasztalata is volt. Ezek egyike, hogy idén mindenképpen erősítenünk kell a kísérőprogramok terén, így jóval több koncert, kiállítás lesz. Mivel elsősorban a fiatalokra számítunk, ezért úgy állítottuk össze a programokat és vetítéseket, hogy azok ne ütközzenek a tanítási órákkal" - magyarázta Sas.

Előző évben hiányoztak a fiatal magyar rendezők, akik közül csak kevesen voltak kíváncsiak a kelet-európai illetve balkáni kollégáik produkciójára. Idén a filmművészetis vizsgafilmek vetítésekor valószínűleg eljönnek az alkotóik, bár a szervezők ezúttal elsősorban a fiatal producergenerációra gondoltak: ők kétnapos konferencián cserélhetnek majd tapasztalatot.

Tavaly összesen nyolcezren moziztak a fesztiválon - tudtuk meg Sipos Tamástól, az esemény kommunikációs vezetőjétől, aki hozzátette, idén még ennél is több nézőre számítanak. (A vetítések idén nem ingyenesek, 300 forintért lehet jegyet váltani az előadásokra.) A sajtótájékoztatón a szervezők reményüket fejezték még ki aziránt, hogy 2010. környékén már Európában is jegyzett, elismert fesztivál lesz a pécsi. Sas Tamás ennél óvatosabban fogalmazott: "Valószínűleg évtizedek kellenek, mire igazán bekerül a nemzetközi köztudatba, de persze előtte az országos ismertség is cél. Ha a Filmünnepet életben tartják, akkor egész biztosan rangos fesztivállá válhat. Természetesen nem Cannes vagy Velence lebeg a szemünk előtt, azok a pénzről szólnak. A cél az, hogy egy hangulatos, igényes filmeket bemutató fesztivál jöjjön létre." A rendező még hozzátette azt is, hogy ez már valószínűleg nem az ő irányítása alatt zajlik majd, mert "ezt a munkát főállásban, egész évben kell végeznie egy legalább 3-4 fős stábnak. Én idén két filmet is forgattam, ami részemről nem volt elég oké."

A fesztivál összköltségvetése 90 millió forint, ebből a kulturális tárca adott 25 milliót.