A román leszbik is Pécsre mennek

2006.09.20. 19:38
14 ország 40 egészestés filmjét és tonnányi programot is ígértek a szervezők az október 2-7-én megrendezendő 2. Pécsi Nemzetközi Filmünnepre. A budapesti Uránia moziban kedden megtartott sajtótájékoztatón hirdették, hogy a "friss gondolatok, friss ügyek" fesztiválja lesz a pécsi. Sas Tamást, a mustra kreatív igazgatóját faggattuk.

A 14 versenyfilmet az országok filmszövetségei ajánlották a szervezőknek az Arany Benjamin-díjért versengő kategóriába. "Olyan filmek lesznek, amik valószínűleg sehol máshol nem kerülnek bemutatásra Magyarországon"- mondta el az Indexnek a sajtótájékoztató után a kelet-európai filmekre koncentráló mustráról a kreatív igazgatói státuszában ténykedő Sas Tamás filmrendező. "A tőlünk 100 kilométerre alkotó filmesekről még csak nem is hallunk, míg egy-egy több ezer kilométerre dolgozó rendezőnek az életrajzát is fejből fújjuk. Ezen próbál egy kicsit változtatni a filmünnep" - tette hozzá.


Iszonyú viszonyok
Tavaly jó filmeket láthattunk, de voltak két évnél is régebbiek, idén kizárólag 2005-ös, 2006-os filmeket nevezhettek. Színes képet fest a mezőny: észt történelmi filmtől (Sírugrók - Gravehopping) mindent megtalálhatunk. Egy vérfertőzős román leszbidrámát is láthatunk Beteges viszonyok - Love Sick címmel (ezt a 21-én induló Román Filmhéten is megtekinthetik). Ez utóbbit a Berlinalén vetítették, és egy nővér-húg szerelem háromszöggé alakulását dolgozza fel. Lettországból egy Tarr Béla-klón érkezik, a magyar származású, de leginkább Németországban tevékenykedő, leginkább Tarr operatőreként ismert Fred Kelemen, filmje: Zuhanás - Fallen. Az öngyilkos lányról szóló alkotás a sajtóanyag ígérete szerint a lélek sötét bugyraiba vezet, hosszú csendekkel és méghosszabb beállításokkal, fekete-fehérben elmesélve. A film a Tarr-maratonokkal ellentétben mindössze másfél órás.

Két és fél magyar premier

A versenyfilmként induló Friss levegő mellett két és fél magyar ősbemutató is lesz Pécsett (az egyik ugyanis tévéfilm). A hatos sorszámú Kapa és Pepe-sztori, az ( Ede megevé ebédem) című Jancsó film ugyanúgy itt debütál, mint Vecsernyés János rendezése, a Kertész Imre Detektívtörténetén alapuló (Emelet ). Új tévéfilm is műsorra kerül: Ragályi Elemér egy ártatlanul elítélt roma férfi igaz történetét dolgozta fel (Fekete-fehér) A sci-fi rajongókra is gondoltak a szervezők, ugyanis Visszatérés a Tatooine-ra címmel bemutatják Majdik Péter dokumentumfilmjét, mely a Star Wars-turizmus zarándokhelyére, a tunéziai forgatási helyszínekre repít majd el. A vetítés után megrendezésre kerül a Világegyetem Első Intergalaktikus Koktélpartija.

A kísérőprogramok hosszú sorából a Pannon Filharmonikusok október 2-i, vetítéssel egybekötött koncertjét emelte ki (a Bolero ugyanúgy felcsendül majd, mint Harry Potter zenéje), valamint azt a lukulluszi vacsorát, mely során 10 pécsi étterem szakácsai elevenítik fel ismert evős filmek jeleneteit, illetve ételeit. A fesztivál záróünnepségén Sas Tamás rendezésében bemutatnak egy színpadi show-t, mely az elmúlt ötven év filmes irányzatait eleveníti fel.

Izzadtsággal indult


Boldog emberek
2004-ben, a nulladik évben a Fesztivál 35 névre hallgató heppeninget Sas Tamás elmondása szerint "borzalmas izgalmak, izzadtság, kétségek" kísérték. Tavaly jött az újítás: a hatvanas évekbeli Pécsett rendezett nemzeti filmszemlékre való nosztalgiázás helyett inkább a fiatal európai filmesek bemutatása lett a cél, ekkor született meg a Pécsi Nemzetközi Filmünnep. "A 2005-ös fesztiválnak több fontos tapasztalata is volt. Ezek egyike, hogy idén mindenképpen erősítenünk kell a kísérőprogramok terén, így jóval több koncert, kiállítás lesz. Mivel elsősorban a fiatalokra számítunk, ezért úgy állítottuk össze a programokat és vetítéseket, hogy azok ne ütközzenek a tanítási órákkal" - magyarázta Sas.

Előző évben hiányoztak a fiatal magyar rendezők, akik közül csak kevesen voltak kíváncsiak a kelet-európai illetve balkáni kollégáik produkciójára. Idén a filmművészetis vizsgafilmek vetítésekor valószínűleg eljönnek az alkotóik, bár a szervezők ezúttal elsősorban a fiatal producergenerációra gondoltak: ők kétnapos konferencián cserélhetnek majd tapasztalatot.

Tavaly összesen nyolcezren moziztak a fesztiválon - tudtuk meg Sipos Tamástól, az esemény kommunikációs vezetőjétől, aki hozzátette, idén még ennél is több nézőre számítanak. (A vetítések idén nem ingyenesek, 300 forintért lehet jegyet váltani az előadásokra.) A sajtótájékoztatón a szervezők reményüket fejezték még ki aziránt, hogy 2010. környékén már Európában is jegyzett, elismert fesztivál lesz a pécsi. Sas Tamás ennél óvatosabban fogalmazott: "Valószínűleg évtizedek kellenek, mire igazán bekerül a nemzetközi köztudatba, de persze előtte az országos ismertség is cél. Ha a Filmünnepet életben tartják, akkor egész biztosan rangos fesztivállá válhat. Természetesen nem Cannes vagy Velence lebeg a szemünk előtt, azok a pénzről szólnak. A cél az, hogy egy hangulatos, igényes filmeket bemutató fesztivál jöjjön létre." A rendező még hozzátette azt is, hogy ez már valószínűleg nem az ő irányítása alatt zajlik majd, mert "ezt a munkát főállásban, egész évben kell végeznie egy legalább 3-4 fős stábnak. Én idén két filmet is forgattam, ami részemről nem volt elég oké."

A fesztivál összköltségvetése 90 millió forint, ebből a kulturális tárca adott 25 milliót.