Polanskinak nem bocsát meg a bíróság

2009.01.07. 14:45
Csak akkor tárgyalja újra a Párizsban élő rendező liliomtiprási ügyét az amerikai bíróság, ha Polanski személyesen jelenik meg a bíróságon. Viszont ha visszatér Amerikába, azonnal letartóztathatják. A rendező ügyvédjei új, elfogulatlan bírót szeretnének. A harmincéves ügyet az áldozat törölné.

A Los Angeles-i ügyészség nem felejt: nem támogatja a hetvenöt éves Roman Polanski pedofilügyének perújrafelvételi kérelmét, közölték kedden. A meghallgatást január 21-re tűzték ki, de most bejelentették, hogy a Párizsban élő rendező kérelmét csak a jelenlétében hajlandóak meghallgatni.

Ha viszont a rendező harminc év után visszatérne Amerikába, valószínűleg azonnal letartóztatnák. Máig érvényben van ugyanis az az elfogatóparancs, amit azután adtak ki ellene 78-ban, hogy az ítélethirdetés előtt elmenekült Franciaországba. Az elismert filmes ellen annak idején amiatt emeltek vádat, hogy pezsgővel és gyógyszerrel elkábított egy tizenhárom éves kislányt, majd szexuális aktusra kényszerítette.

Elfogulatlan bírót követelnek

A rendező ügyvédjei szerint ügyfelük személyes megjelenésére semmi szükség. A hétfőn beadott indítványukban azt is kérelmezték, hogy az ügyből zárják ki a Los Angeles-i Felsőbb Bíróságot, és a Kaliforniai Törvényszéki Tanács nevezzen ki egy másik megyéből egy elfogulatlan bírót.

Chad Hummel, a rendező egyik jogtanácsosa közleményben reagált az ügyészség keddi állásfoglalására, és azzal vádolta a kerületi ügyészi hivatalt, hogy ki akar térni az eljárási hiba tárgyalása elől, ezért koncentrál arra az egyszerű kérdésre, hogy ügyfele megjelenik-e vagy sem.

Az áldozat törölné az ügyet

A vádiratban a bűntényt is részletesen tárgyalják, kiderül például, hogy a kislány többször kérte a férfit, hogy hagyja abba, és sírt, miközben Polanski később autóval hazavitte. A rendező emellett arra intette a lányt: "ne beszéljen a dologról az édesanyjának", és az egész "maradjon a kettőjük titka". A bűncselekmény a bírósági dokumentumok szerint Jack Nicholson házában történt, de a színész nem tartózkodott otthon.

Az áldozata, a ma már 44 éves, Hawaiin élő háromgyermekes családanya a közelmúltban elmondta: sohasem akarta, hogy Polanski börtönbe kerüljön, és szerinte törölni kellene az ügyet.

Egy dokumentumfilm indította el a perújrafelvételt

Polanski harminc évvel ezelőtt bűnösnek vallotta magát, ezért végül egyetlen vádpontért vonták felelőségre, liliomtiprásért, amiért ötven évet kapott. A rendező új ügyvédcsapata azt követően kérvényezte decemberben a perújrafelvételt, hogy a Roman Polanski: Wanted and Desired című, egy éve készült dokumentumfilmből kiderült: a bíróság annak idején eljárási hibákat követett el és elfogultan ítélkezett.

Roman Polanski életét több személyes tragédia kísérte: Párizsban született lengyel apától és orosz anyától, de családja 1937-ben visszaköltözött Lengyelországba, és édesanyja egy náci koncentrációs táborban halt meg. Második feleségét, a terhes Sharon Tate-et Charles Manson szektájának négy embere gyilkolta meg 1969-ben.

A rendező filmes pályafutását számos szakmai díjjal ismerték el, Oscarra jelölték az Egy tiszta nőért, és Kínai negyedért, majd 2003-ban A zongoristáért kapta meg a díjat. Ezt már személyesen nem vehette át, ezért a barátja, Harrison Ford vitte el neki. Polanski a harmadik feleségét, Emmanuelle Seigner francia színésznőt 1989-ben vette el, két gyermekük született.