A katalánokat pornóval népszerűsítik

2007.03.09. 21:13
Pornófilmek támogatásával vádolják a katalán tartományi önkormányzatot, ami a katalán nyelvet népszerűsítené a vitatott, szexuális tartalmú alkotásokkal. A pornózásban jártas rendező tagadja, hogy filmjei pornográfok lennének.
"A pornófilmek támogatása visszaélés az adófizetők pénzével" - támadta a katalán tartományi önkormányzatot és a Baloldali Republikánus Pártot (ERC) az ABC nevű konzervatív spanyol lap, mert kiderült, közpénzből támogatnak szexuális tartalmú filmeket, írja a Guardian. Az ABC szerint a döntéssel a hivatalos szervek minden eddiginél mélyebbre süllyedtek.

Conrad Son, katalán rendező csaknem 20 ezer dollár értékű hivatalos támogatást vett fel három "nőbarát erotikus filmnek" nevezett alkotására. A támadások ellenében a filmeket jegyző Son és a katalán területi önkormányzat is állítja, hogy a vitatott alkotások nem pornófilmek, bár a rendező honlapján "szex katalán nyelven" jelszóval reklámozza filmjeit.

Az egyik támogatott mű főszereplője például egy "hűséges, vallásos és dolgos kezű középosztálybeli lány", aki hetente egyszer találkát ad egy idegennek. A férfi különböző pikáns kalandokba vezeti bele, többek között a leszbikus szex szépségeibe. A rendező erotikus filmjeit azoknak a hölgynézőknek ajánlja, akik "szeretnék jobban megismerni a férfiakat".

Művészet vagy pornó?

"Mivel a filmeknek van cselekménye, és a szexjeleneket sem teljesen nyíltan mutatják meg, ezek közelebb állnak a művészethez, mint a pornóhoz" - mondja Son, aki emellett azzal védekezik, hogy már számos pornófilmet rendezett, ezért tud különbséget tenni a műfajok között.

Son mellett a Baloldali Republikánus Párt is kiállt. "Egy normális nyelv a még felfedezetlen területekre is behatol" - nyilatkozta Josep-Lluís Carod-Rovira, a szeparatista párt egyik politikusa.