József, Bánk
-6 °C
0 °C

Újra mozikban a Mély Torok

2005.02.12. 19:51
A hírhedt pornóklasszikust február 18-tól újra vetítik az amerikai mozikban, miközben a róla készült dokumentumfilm a most zajló a berlini filmfesztiválon debütál.
Az Egyesült Államokban az 1972-ben készült Deep Throat (Mély Torok) című pornófilm cenzúrázatlan változata február 18-án kerül mozikba az Arrow Productions forgalmazásában. A film forgatásáról és kulturális hatásáról készült dokumentumfilmet, az Inside Deep Throat (Mély Torokban) debütálását is erre a bemutatóra időzítették. Ez utóbbi részt vesz a február 10-én kezdődött berlini filmfesztiválon is, igaz versenyen kívül.

A pornófilmet forgalmazó Las Vegas-i cég február végén R besorolással öt cenzúrázott kópiát is a mozikba küld, amit 17 év alattiak is megnézhetnek felnőttek kíséretében, de az eredeti NC-17 besorolást is forgalmazzák, ami kifejezetten 17 éven felettieknek szól. A dokumentumfilm is ebbe a kategóriába került. Londonban a pornóklasszikus eredeti változatát 28 év tiltás után 2000-ben mutathatták be a mozik.

Fegyverrel kényszerítették?

torok
Tekintse meg képeinket!
A három éve elhunyt Linda Lovelace főszereplésével készült Deep Throat-ot 1972-ben Amerika 23 államában tiltották be a tartalma miatt. A Deep Throat volt ugyanis az első olyan heteroszexuális hard-core pornófilm, amiben a nő mély torok technikával juttatja el a férfit a csúcsra, aki aztán az arcára élvez.

Lovelace később maga is elítélte a filmet: azt mondta, hogy férje és egyben menedzsere, Chuck Traynor, fegyverrel kényszerítette a pornográf jelenetekre. Az erőszakkal vádolt menedzser fodrász volt, amikor felfedezte Linda Boremant. Az egykori prostituált nevét ő változtatta Linda Lovelace-re, arra hivatkozva, hogy az alliteráció olyan szexszimbólumoknak is bejött, mint Marilyn Monroe vagy Brigitte Bardot.

A Deep Throat történetét a film rendezője, Gerard Damiano írta, egyenesen Lovelace-re: a film egy olyan nőről szól, akinek nem okoz örömet a dugás. A Harry Reems alakította orvos rájön, hogy a nő klitorisza a torkában van, és mint egy jó szamaritánushoz illik, segít a nőnek azt megtalálni.

A film akkora felháborodást váltott ki, hogy Reemset obszcenitásra hivatkozva öt éves letöltendő börtönbüntetésre ítélték 1976-ban, de a keresett pornósztárnak olyan hollywoodi sztárok keltek védelmére, mint Jack Nicholson és Warren Beatty, így felmentették.

Mély Torokban

Interjúrészlet Linda Lovelace-szel 1972-ből a Screw magazinból:
Volt már olyan, hogy valakinek akkora szerszáma volt, hogy nem fért be a szájába?
Linda: „Nem, soha. Soha nem volt még túl hosszú, se túl vastag, se semmi.”

Közben az orrán veszi a levegőt?
„Nem, a számon kell levegőt vennem. Akkor lélegzek be, amikor éppen kifele tart a számból a pénisz.”

El tud úgy élvezni, hogy a klitoriszához nem érnek hozzá?”
„Igen. Mindig orgazmusom van, ha torkonß@$*nak.”

Szereti a sperma ízét?”
„Imádom. Nekem az olyan, mint a kaviár. Nem értem, hogy a többi csajnak mi a baja vele.”

A legenda szerint miután a Screw kérdezője, Al Goldstein tovább faggatta a fellációról, Lovelace ingyenes bemutatót adott Goldsteinnek tudományából.

A 2004-ben készült Inside Deep Throat című dokumentumfilm a Deep Throat kapcsán a szex, erőszak és cenzorálás témáit járja körbe "játékosan és alaposan" mindenkit megszólaltatva Linda Adolf Hitler nevű kutyájától kezdve az alkotókon át Norman Mailerig, a Meztelenek és holtak regény szerzőjéig. Ez utóbbi nyilatkozata szerint: "az amerikaiak a lelküket is eladnák egy jó kacagásért, és a Deep Throat ezt adta nekik".

Az Inside Deep Throat egyik szála a pornóklasszikus alkotóinak utóéletét követi. A mellékállásban producer maffiózók a 25 ezer dolláros költségvetésű film hatszázmillió dolláros bevételét - ami a legnagyobb pornófilmes bevételnek számít - zsebrevágták. A dokumentumfilmben az anyagiakról egy floridai mozitulajdonos párt faggattak, akik harminc évvel az események után sem mertek nyilatkozni.

Az viszont tény, hogy a főszereplőknek nem sok bevétel jutott. Reems miután megúszta a börtönt, a Hollywood Boulevard-on koldult (ma ingatlanügynökként dolgozik). A három éve autóbalesetben elhunyt Linda pedig miután a pornóellenes mozgalom szimbólumává vált, szűkösebb éveiben visszatért a műfajhoz: pornómagazinoknak pózolt.

Nixon ellenezte a Mély Torok terjedését

A dokumentumfilm másik szála a Nixon-kormány Mély Torok-ellenes kereszteshadjáratát eleveníti fel, ami a nyilatkozatok szerint hozzájárult a film sikeréhez. A dokumentumfilm rendezői - Fenton Bailey és Randy Barbato - többször idézik például azt a New York-i ügyészt, aki a hetvenes években elérte, hogy bezárják a Deep Throatot futtató helyi mozit. "A film azt állítja, hogy teljesen normális, hogy egy nőnek klitorális orgazmusa legyen, és ez az, ami rossz" - állt az ügyész indoklásában.

A kormány ellenszenve miatt tömegesen álltak sorba a filmre felsőközéposztálybeliek és értelmiségiek, és - ahogy a dokumentumfilmben egy kiöregedett pornószínésznő elmondja - "ennek köszönhető, hogy a szexuális felfedezés témája lassan bekúszott a hollywoodi mainstreambe". Az alkotók egy nagymamát is megszólaltattak, aki megnézte a filmet: "Egy mocskos filmet akartam látni, és ez sikerült" - mondta elégedetten.

Élvezik vagy megalázzák magukat a nők?

Az Inside Deep Throatban a feministák véleményét is ütköztetik egy szexológuséval. Míg a feministák felháborodtak azon, hogy csak egyoldalúan a férfit elégítik ki a filmben, sőt egyes jelenetei nőgyűlöletet sugallnak, addig Linda Williams, a Berkeley Egyetem professzora szerint azért nagy dolog ez a pornó, mert ez az első olyan film, ami a nők kielégülésének a témáját egyáltalán felvetette.

Mi az a mélytorok?
Az orális szex speciális fajtája, melynek során a nő (értelemszerűen homoszexuális aktus során a másik férfi) a merev péniszt (de néha a heréket) is teljesen egészében a szájába veszi, így a makkot a nyelőcsövével ingereli. Azon az elven alapul, hogy átlagos esetben az erektált pénisz mérete nagyobb mint a száj, de a kalandozó kedvű pénisz legérzékenyebb területét - a végét - néha olyan helyekre is el szeretnék juttatni, ahova normális ember nem is gondolná. Aktív szexuális életet folytató emberek szexuális fejlődéstörténetünk során rájöttek, hogy nem kell megijedni attól, hogy ha az orális szex közben a száj tulajdonosa öklendezni kezd, nyugodtan lehet próbálkozni még beljebb tolni a hímvesszőt, mert a fellációt végző személyt be lehet idomítani arra, hogy ellazítsa a torkát, és beengedje a péniszt a garaton túlra a szűk, forró nyelőcsőbe ameddig lefér.

A mélytorok története ugyan évezredekre visszanyúlik, mégis kevesen merik bevallani, milyen mély a torkuk. Környezetünkben nem találtunk olyat, akinek az ismerősi körében volna mélytoroktechnika-alkalmazó. Egyvalakinek mintha rémlett volna, hogy egyszer valaki ezt csinálhatta vele, mert a szokásosnál melegebb, csiklandozóbb érzésről számolt be. Másik megkérdezettünktől kiderült, még ugyan sosem gondolkozott el ezen, de elképzelhető, hogy történt már vele ilyen, csak orális szex közben vagy után nem szokta megkérdezni partnerét, hogy csinált-e valami különöset, amitől ilyen jó volt, ezért ő sem biztos benne. A harmadik megkérdezett férfi már hallott róla, sőt szívesen be is bizonyítaná, hogy erre mindenki képes.

Felhívtuk Michelle Wild-ot, mert szerettünk volna beszélni egy hölggyel, aki biztosan csinált már ilyet, de torkunkon akadt a szó, amikor elmondta, ő még soha, sőt, egy kezén meg tudná számolni azokat, akiket eddig látott deepthroat közben. Mikor végre sikerült találni egy kedves, bátor nőt, aki hajlandó beszélni róla, kiderült, ő meg annyira szeret élni a technikával, hogy már rászokott. A név nélkül nyilatkozó C. szerint a mélytorok „azért jó, mert a férfiaknak más élményt nyújt, mint a sima orális szex. A fiúm szerint melegebb, bensőbb érzetet ad. Jól kinyújtjuk a nyelvet, és fokozatosan minél mélyebbre leengedjük az adott szerszámot. A technikát ahhoz tudom hasonlítani, mint amikor röviditaloznak, és egy hajtásra ledöntik a felest, ugyanúgy ki kell nyitni a torkot. De állítólag a kardnyelők is így nyelik. Az ember szinte befalja, apránként lenyeli a péniszt. Nem fáj, és nem jelent veszélyt, mert ugye nem acélból van, de eleinte előfordulhat öklendezés, olyankor tovább kell próbálni, jobban ellazítani a torok izmait. Erre egy olyan türelmes partnerhez van szükség, akiben megbízunk, hogy nem tesz kárt bennünk, és persze a felfokozott izgalmi állapot elengedhetetlen hozzá. Én szinte rászoktam, mert igazán látványos fejleményt lehet elérni vele a fiún” - kacarászott bájos szakértőnk. „Semmi negatívumot nem tudok felhozni a mélytorok ellen. Szeretni kell hozzá nagyon a szexet, és akkor hamar ráérez az ember az ízére. Nem kell hozzá semmilyen különleges képesség, aki intenzív szexuális életet él, meg tudja tanulni könnyen. Én erre a módszerre esküszöm, a kedvencem.” (C. jelenleg saját pornófilmjeinek gyártásával és rendezésével foglalkozik.)

Állítólag a módszert azoknak ajánlott alkalmazni, akik undorodnak a sperma ízétől, mert így ízlelgetés nélkül egyből lenyelhetik. A torok ellazításához nem tanácsos alkalmazni se érzéstelenítőt, se pedig a szexshopokban kapható mentolos vagy fahéjas deepthroat géleket, mert az ember így nem érzi meg, ha véletlenül megsérül gégéje, de allergiás roham esetén akár fulladásos halálhoz is vezethet.