Péppé áztak a Poseidon színészei

2006.06.21. 19:49
A Trója rendezőjének újabb nagyszabású filmjében Kurt Russel és Josh Lucas csapnak össze az elemekkel. Wolfgang Petersen nem bízta teljesen a számítástechnika vívmányaira a katasztrófa megjelenítését, bedobta a színészeket a mélyvízbe, hadd boldoguljanak. Az IC/Press a két főszereplővel interjúzott.
"A filmhez valóban megépítettek egy hajót, amit el is süllyesztettek, a környezetet tehát nem digitálisan hozták létre" - nyilatkozta Josh Lucas, aki a kollégákkal a forgatás utolsó heteit egy az egyben víz alatt töltötte. "Ez volt a legéletszerűbb forgatási környezet, amiben valaha dolgoztam. A legnagyobb nehézséget az jelentette, hogy a vérrel, oxigénnel és szeméttel keveredett víz alatt maszk nélkül semmit sem lehetett látni. Tele voltunk adrenalinnal, hiszen égett körülöttünk minden, miközben a hideg vízben mozogtunk" - magyarázta a filmben hamiskártyást alakító 35 éves Josh Lucas, aki a többi színészhez hasonlóan két hónapos búvárképzésen esett át.

Pancsoló filmsztárok


A parti elmarad
A Poseidon óceánjárót egy gigászi hullám állítja fejre, és a túlélők egy laza szilveszteri muri helyett a sülllyedő roncsból keresik a kiutat. A százhatvan millió dolláros költségvetéssel készült film története az 1972-es A Poseidon katasztrófa című sikerfilmen alapul, amiben Gene Hackman és Ernest Borgine játszották a két főszerepet, most az ő helyüket vette át Josh Lucas és Kurt Russel.

"Az óceánjáró, az óriáshullám és a szilveszter ötletét a korábbi filmből kölcsönöztük - szól közbe a rendező. - A forgatókönyv nagy része és a figurák azonban teljesen újak." Petersen 1981-ben lett ismert A tengeralattjáró című filmmel, amit a legjobb rendező és a legjobb forgatókönyv kategóriában is Oscar-díjra jelöltek, de egyikben sem nyert.

A forgatás vizivilága a sokat próbált, 55 éves Kurt Russelt a pletykák szerint nem töltötte el akkora lelkesedéssel, mint Josh-t, ezért többet nem is szerepelne vizes filmben. Erre azért kitérő választ adott: "nyilván rengeteg fizikai megerőltetéssel járt a forgatás. Hideg volt a víz, de meg lehetett szokni."

A tizenöt éve Lánglovagokban is szereplő Russel szerint nem kevés kockázatot jelentett a környezet, amit a bőrén is érzett. "Nehezebb élő helyszíneken forgatni, mint utólag számítógépen felépíteni a látványt. Ráadásul a víz alatt néha úgy éreztem, hogy ha eltévedek, nem találnak rám időben az oxigénnel. Ilyenkor önmagammal kellett harcot vívnom" - mondta a színész, aki a Poseidonban Robert Ramsey extűzoltót és New York expolgármeserét alakítja.

Adrenalinsokk

A nem mindennapi körülmények a színészi játékra is rányomták bélyegüket, "ez már nem puszta színészi játék volt, valódi sokkhatás alatt álltunk egész idő alatt. Úgy építették meg a helyszínt, hogy az egyik jelenetben például kétmillió liter víz áramlott felénk óriási sebességgel. Lehetetlen lett volna ugyanilyen elképedt fejet vágni, ha az egész nem igazi" - teszi hozzá Josh, aki tavaly Lopakodóban még legyőzhetetlen pilóta volt.


Süllyednek
Ramsey-nek viszont nem csak a saját bőrét kell mentenie, de a hajón rekedt lányát is meg kell találnia. "fontos, hogy ez a figura korábban tűzoltó is volt, ezért sok hasonló helyzetet megtapasztalt. Aztán találkozik a másikkal (Josh Lucas), aki ért a tengeralattjárókhoz, és ketten összerakják a dolgokat. Mindannyian a túlélésre koncentrálnak a feje tetejére állt hajóban, mikor dúl körülöttük a káosz. Ebből a szempontból a film cselekménye nagyon célratörő" - mondta szerepéről Russel.

Puhabőrű

Annak ellenére, hogy Josh Lucas már a forgatás közben péppé ázott, hazaérve a kádban folytatta a merülést. Erre azért volt szükség, hogy maga játsszon abban a jelenetben, ahol tűzbe kell ugrania. "Be akartam bizonyítani Wolfgangnak, hogy meg tudom csinálni, és nincsen szükség dublőrre. Pedig a forgatás ötödik hónapjára már annyi időt töltöttem vízben, hogy teljesen felpuhult a bőröm. A körmöm hegyével fel tudtam vágni. Ennyi vízben töltött idő után kezd megőrülni az ember" - mondta, majd az elkészült film kapcsán megjegyezte, "a Poseidon egy szörnyű tragédiát dolgoz fel, ugyanakkor próbál minél hitelesebb lenni. Ennyi az, ami elvárható egy szórakoztató akciófilmtől."

Industrial Light and Magic
Az Industrial Light and Magic a külső környezetet számítógépes animációval hozta létre, így semmilyen kompromisszumra nem kényszerült a méretarányokat illetően. Az eredmény: egy 45 méteres hullámkolosszus összecsap a 335 méter hosszú, 20 emelet magas óceánjáróval, melynek fedélzetén 4 000 ember tartózkodik. A legtöbb belső pedig két példányban készült el, egy normál helyzetben, illetve egy fejjel lefele. Az első helyszíncsoport a hajó pompáját mutatta be, míg a második a pusztulás képeit.
Néhány kivételtől eltekintve a film legtöbb jelenete öt óriási stúdióban került filmszalagra. A 16. stúdió medencéjét már A viharzóna kedvéért modernizálták és felnagyították. A két és fél méteres mélységű óriásmedence ekkor lett majd hét méter mély, azóta összesen 49 ezer hektoliter vizet fogad be. Itt építették fel a film legnagyobb díszletét, a hajó fejjel lefelé álló báltermét, amit a 340 ezer liter vízzel bezúduló áradás mos végül el.  • Hírek
  • Támogatások