Elájultak a kritikusok az új Harry Pottertől

2005.11.14. 17:00
Londonban, a Leicester Square-i Odeon moziban már be is mutatták a Harry Potter és a Tűz Serlegét, és bár Angliában és Amerikában csak november 18-ától vetítik a mozik, a szaksajtó már most ódákat zeng róla. Nézze meg a díszbemutatón készült videót!

A negyedik Harry Potter-film is elért a rajongókhoz - legalábbis megérkezett Londonba, ahol néhány napja megtartották J.K. Rowling regényéből, a Harry Potter és a Tűz Serlegéből készült mozi világpremierjét. Volt olyan rajongó, aki több napon át várt a Leicester Square-i Odeon mozi előtt táborozva, csak hogy láthassa a bemutatón felvonuló sztárokat.

Harry Potter és a Tűz Serlege-világpremier
Klikk a képre!

Daniel Radcliffe "Őrültek vagytok!"-kiáltással üdvözölte a tébolyultan sikoltozó rajongókat, majd elmesélte, milyen jó érzés, amikor egy tizenegy hónapon át tartó forgatás után ilyen sokan várják a kész filmet. Emma Watson autogramokat osztogatott, Rupert Grint mosolyogva hallgatta az örjöngő tömeget. A világpremierről sugárzott élő közvetítés videóanyagát most megnézheti a neten, ezen a linken.

Elégedett kritikusok

Nemcsak a Potter-fanok lelkesednek, de a kritikusok is: a filmről eddig nem jelent meg negatív írás. Minden cikkíró dicséri Mike Newell (Négy esküvő és egy temetés, Donnie Brasco) moziját, és sokan kiemelik, hogy ő az első brit rendező, aki lehetőséget kapott az angol regényfolyam egyik részének megfilmesítésére.

Kirk Honeycutt, a Hollywood Reporter cikkírója kijelentette, hogy ez az eddigi legjobb Potter-film, a BBC filmkritikusa, Paul Arendt szerint pedig annak ellenére, hogy 150 percesre sikerült, Newell így is sikerrel vitte vászonra a több mint 600 oldalas regényt. Todd McCarthy, a Variety szakírója is a film feszes, soha nem lankadó tempóját dicsérte. McCarthy a cikkben emlékeztet arra, hogy Newell annak idején nem fogadta el a felkérést a Harry Potter és a Bölcsek Köve megrendezésére, de gyorsan hozzá is teszi, hogy a negyedik résszel "Newell nem okoz csalódást honfitársainak".

Ebben a részben jelenik meg először Voldemort, a főgonosz. A londoni Times kritikusa, James Christopher Ralph Fiennes Voldemort-alakítását emeli ki: "ez a tovatűnő szellemfoszlány egy egész jégkorszakkal hátborzongatóbb, mint bármelyik elődje a gonoszok között". Christopher azt is szórakoztatónak találta, ahogy Newell "a bentlakásos iskolák anarchiáját" ábrázolja a negyedik Potter-filmben.

A Harry Potter és a Tűz Serlegét december 1-én mutatják be Magyaroszágon.