Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nemcsak a Mokkában tarol a számmisztika

2007.05.17. 13:46
Az hagyján, hogy a reggeli műsornak a héten volt a 666. ünnepi adása, ahova még jóst és jósnőt is hívtak, és Jakupcsek Gabriella Csiszár Jenővel gyújtott gyertyát, majd jobb oldalra köröztek, hogy elűzzék a rontást; a május 17-i mozihét a 23-as szám körül forog. Misztikus hét ez.

A 23-as számtól őrül meg Jim Carrey legújabb filmjében, Tommy Lee Jones 2. filmjében 3 temetés van (2 és 3=23) és a magyar dokumentumfilm október 23-hoz kapcsolódik. "23: a latin ábécé 23 alapbetűből áll. Euklidész geometriájának 23 alapszabálya van. A 23 az első olyan kétjegyű prímszám, melynek mindkét számjegye szintén prímszám. 23 másodperc alatt járja a be a testet a vér. A 23 hordozza minden misztikus szám között a legtöbb titkot" - áll a 23-as szám című film adatlapján.

23-as szám

A 23-as szám körül forgó történetben szereplő kutyát Nednek hívják: az N a tizennegyedik betű az angol abc-ben, az E az ötödik, a D a negyedik, vagyis 14+5+4=23, a könyves bolt száma 599 (5+9+9=23), Joel Schumacher rendezőnek ez a huszonharmadik filmje és Jim Carrey a forgatás alatt a King Edward's Hotelben szállt meg, ami kiadja a huszonhármat. Jim Carrey-nek két arca van: az Ace Venturából ismert gumiarcú idióta és az Egy makulátlan elme örök ragyogásának szerelmese. Az egyikkel pénzt csinál, a másikkal díjakra jelölik. Joel Schunacher filmjében a kezébe kerül egy könyv, A 23-as szám, aminek a története egy olyan emberről szól, aki a 23-as szám megszállottjává válik. A főhőst, Waltert alakító Jim Carrey a könyv olvasása közben egyre több hasonlóságot vél felfedezni a regény és saját élete között, amitől kikészül a felesége, Virgina Madsen, aki a terhes Elizabeth Shue helyett ugrott be a 30 millió dollárból készített filmbe. A könyv vége a főhős halálával zárul, ebben nagyon hasonlít az utóbbi hetek egyik legjobb filmjére, a Felforgatókönyvre, ezért Jim Carrey-nek is tennie kell valamit, ha meg akar menekülni. "A film kérdéseire adott válaszok nagyobb butaságok, mint a kérdések" - írta az Independent kritikusa, aki azzal a 92 százalékkal volt a Rotten Tomatoes oldalán, akiknek nem tetszett a film.

Melquiades Estrada három temetése

Tommy Lee Jones öreg korára 15 millió dollárból megrendezte a tévéfilmje után következő első nagyjátékfilmjét, ami sajnos saját költségvetését sem volt képes visszahozni, viszont a fesztiválok kedvence volt: Cannes-ban Arany Pálmára is jelölték, és a legjobb színész és forgatókönyvíró díját vitte el. A forgatókönyvet a Korcs szerelmeket, a 21 grammot és a Bábelt jegyző Guillermo Arriaga írta. forgatás nagy része Tommy Lee Jones saját ranchán zajlott, miután mindenki elolvasta a rendező által kiosztott Camus Közöny című regényét, mert ahogy a Men In Black sztárja mondta: "ez az idegenségérzet megértéséhez kötelező". A mexikói határon átszökött rabot megölik, így Tommy Lee Jones-nak kell személyesen igazságot szolgáltatnia jó westernhőshöz méltón. A Titanic filmfesztivál után ezt írtuk róla: "A Melquiades Estrada három temetése jó film. Ha sikerül ébren maradni a tempón, akkor egy igazi, groteszk szépségű cowboytörténetet látunk, ami néhol bántóan karcos ugyan, mégis merengésre ihletően szép. Mint a címszereplő mosolya az utolsó temetés előtt. Barázdált arcok és barázdált tájak, groteszk ló-roadmovie és hullafoltos igazságtétel." Az IMDb-n is szerették az amerikaiak: 7,7 pontot adtak rá a tízből.

Szerelmem, Szarajevó

"A nők, akikről a Grbavica szól, mentálisan és fizikailag is teljesen tönkrementek és ezért gyakran dolgozni sem tudnak. Sokan közülük 50 eurós segélyből élnek" - mondta Jasmila Zbanic a Szerelmem, Szarajevó című filmjéről Berlinben, ami a Berlinalén az ökomenikus zsűri díját is elnyerte és a Sundance filmfesztiválon is esélyes volt a fődíjra. Jasmila Zbanic rendező első filmjében a háború utáni Szarajevóban élő, egyedülálló anya próbálja feldolgozni 12 éves lányával, Saraval az apanélküliséget. A kislány szerint a papa háborús hős, az anya szerint ez nem igaz. Az anya szerepében látható Mirjana Karanovic A papa szolgálati útra ment és az Underground című Kusturica filmekből ismerős. JAsmila Zbanic és Mundruczó Kornél is benne voltak a nyolc rendező által készített Elveszett tárgyakban.

Csolnoki rabtábor

Újabb 56-os film kerül a mozikba, most Varga Ágota csolnoki rabokról szóló dokumentumfilmje, amit 2004 és 2006 között forgatott. Az eddig feltáratlan történetet az Állambiztonsági Hivatal Levéltárában ajánlották a rendező figyelmébe: "A történésszel együtt kezdtünk el dolgozni a filmen és a kutatáson, párhuzamosan haladtunk" - mondta erről. "A csolnoki emberek megszólaltatása nagyon nehéz volt, mert elég nagy zavar van az ott élők fejében a mai napig, mivel két akkori fegyőr családja is ott lakik. Az egyik fegyőr feleség szerint például nem politikai foglyok voltak a legveszélyesebb bányaterületen, hanem köztörvényes bűnözők." A bányában együtt dolgoztak a rabok és a civilek, akik barátkoztak és segítettek egymásnak. Állítólag ötezer politikai elítélt raboskodott és dolgozott itt 1952-56 között, miután a recski kényszermunkatábor megszűnt, akik meghalva az ötvenhatos eseményeket, kilencvenhat órás éhségsztrájkba kezdtek, aminek a végén kiszabadították magukat. Még az ellenük igyekvő tankok is őket védték később. A film 5,5 millió forint támogatásból készült.