'Mogyor cigány kurvát játszom'

2006.03.01. 13:08
Vesela Kazakova bolgár színésznő játssza a magyar-angol-bolgár koprodukcióban készülő Príma Primavéra című film női főszerepét Cserhalmi György oldalán. A forgatás hónapokon belül kezdődik, a színésznő magyarul tanul, a rendező pedig arról beszélt, hogy formálta át rá Joli szerepét.

"'Mogyor cigány kurvát játszom a filmben - mondta Vesela Kazakova Berlinben az Indexnek mosolyogva magyarul, majd angolul folytatta: Elolvastam a forgatókönyvet és nagyon tetszett, elvállaltam". Amióta a szerepéről értesült a közvélemény, többen megkérdezték, roma-e. "Nem, nem vagyok roma és török sem". Egy korábbi szerepében, a Stolen Eyes-ban ugyanis török lányt alakít, amiért 2005-ben a 27. Moszkvai Filmfesztiválon megkapta a legjobb színésznőnek járó díjat.

"Bolgár vagyok - tette hozzá. - A karakter, akit megformálok, egyszerre egy prostituált, egy kislány és egy nő, aki az utcán nőtt fel. Erős, szenvedélyes és alapvetően vidám, ám néha épp az ellenkezője: teljesen szótlan és magába forduló. De mindig nagyon igazmondó, valóságos és magával ragadó. Inkább vállalja, hogy megbántja a környezetében lévőket, de másokat nem enged a lelkébe látni."


Berlinben egy másik "holnap sztárjával"

A film története szerint Gábor, a szellemileg kissé visszamaradott, középkorú felnőtt (Cserhalmi György) egy bankrablás miatt egyedül marad és vétlen tettestársával, a huszonöt éves Jolival (Kazakova) együtt menekülni kényszerül.

Vesela Kazakova egyébként hazájában nagyjából annyira ismert, mint nálunk Ónodi Eszter vagy Oroszlán Szonja. A Mila a Marsról című, 2004-es filmje hazájában kultfilmmé vált, az utóbbi évtized legnagyobb kasszasikere volt, sőt az októberben rendezett pécsi filmünnepen is a fesztivál közönségének a kedvence lett. Veselát ma az ország arcaként azonosítják: az idei Berlinálén a "holnap felfedezettjei" programban képviselte Bulgáriát.

'Nehez az ö, ü , é, a'

A színésznő hónapok óta készül a Príma Primavérában megformálandó Joli szerepére, a forgatás májusban kezdődik és várhatóan a nyár közepéig tart.

"Sorról-sorra tanulom a Príma Primavéra sorait. Olvasni már tudom és értem is, de nem tudok beszélni. Nagyon nehéz magyarul megszólalnom, de szerencsére jó fülem van, ezért egész egyszerűen lekövetem a nyelv dallamát" - mondja széles vigyorral az arcán. "Van egy nagyszerű tanárnőm Szófiában, akit az ottani Magyar Kulturális Intézet kért fel, hogy segítsen nekem. Nemrég értünk a forgatókönyv végére, áprilisban Budapestre utazom, és elkezdünk próbálni a magyar színészekkel, és elsősorban partneremmel, a kitűnő Cserhalmi Györggyel. Ott lesz majd egy fonetikatanárom is. Minden betűt tökéletesen kell tudnom ejteni" - mondja, majd bemutatót tart eddigi eredményeiből.

Az "ö", "ü" és "é" "a" betűket formálja, mint mondja, ezek a legproblematikusabbak a magyar nyelvben. Ezután teljes mondatokat idéz a forgatókönyvből: "Most mit csinálunk?", ezt szinte tökéletesen ejti ki, azt a mondatot, hogy "Nekem senki ne mondjo, hogy rossz útro tertem" azonban még lehet csiszolni, harmadszori ismétlésre azonban már ez is egész jól hangzik.

'János, ott megy egy újabb Joli!'

Edelényi János rendezőt arról faggattuk, hogy a nyelvi és intonációs nehézségek ellenére miért épp Kazakovára esett a választása: "Szinte már a film alapgondolatának megszületésekor egész pontos képem volt a film jellegéről és a helyszínekről. De a női főszereplő elképzelt karaktere eleinte eltért Veselától. Aztán 2004 decemberében Garami Gábor producerrel Szófiába utaztam, ugyanis egészen biztos voltam benne, hogy ott fogom megtalálni a filmbeli Jolit. Minden szép lány után megfordultam az utcán, a bolgár producerek már ugrattak is, mondván: "János, ott megy egy újabb Joli!" Aztán videókazettán megmutatták nekem a Crazy Day című filmjüket, amiben Vesela egészen magával ragadó volt. De akkor csak annyit mondtam: fantasztikus színésznő."

Edelényi hazavitte a kazettát, elmondása szerint harmincszor végignézte, és a 2005-ös Berlinálé idejére már biztos volt benne, hogy inkább a gondolataiban létező karaktert kellene Vesela színészi egyéniségéhez alakítania, ez a megformálandó figurát is sokkal érdekesebbé és árnyaltabbá tenné. A színésznő a filmfesztivál Talent Campus programjában vett részt. Itt találkozott Edelényi Jánossal.

"Három másodperc is elég volt és tudtam, hogy ő az. Ezzel az angol producer és Gábor is egyetértett. Vesela eltérő személyes és művészi háttere mindenképp a film javára fog válni" - jegyezte meg Edelényi. "Vesela sokkal keményebb, sokkal vadabb és dacosabb, mint ahogy a figurát először magamban, majd forgatókönyvírótársaimmal együtt megfogalmaztam. Amikor a film dramaturgjával legközelebb Szófiában jártunk, Veselával angolul végigolvastuk a forgatókönyvet. Az első jelenetében volt egy rendezői utasítás: "Joli sír." Vesela megkérdezte: "Mondd, János, miért sír itt Joli?" És bár körülbelül ezer azonnali válaszom volt a kérdésre, rájöttem, hogy az a Joli, akit majd Vesela személyesít meg, ebben a szituációban valóban nem sír."

A primavéra a príma fokozása


Edelényi János rendezővel
És vajon nem volt nehéz a rendezőnek szakítani eredeti szerepelképzelésével? "Nagyon színész centrikus vagyok, és ha már megvan a színészválasztás, nem az én eredeti figura elképzelésem a fontos, mert a film ekkor már csak róluk szól" - jegyezte meg Edelényi János.

A magyar-bolgár-angol koprodukcióban készülő film jeleneteit Budapesten és Bulgáriában veszik fel. Vesela elmondta, hogy noha két másik filmre is volt felkérése, a magyarországi forgatás miatt lemondta őket.

Végezetül már csak a címválasztást firtattuk: "Apukámmal egészen négy évvel ezelőtt bekövetkezett haláláig mindig azt mondtuk, "príma", ha valami nagyon tetszett nekünk. A primavéra pedig ennek a fokozása" - mondta Edelényi János.

Költségek:
A film előkészítését a brüsszeli székhelyű Európai Média és a Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatta. A bolgár Nemzeti Filmközpont és az ottani közszolgálati televízió pedig több pénzt ítélt meg a koprodukciónak, mint amennyivel egy saját filmet szoktak támogatni. Az angol partner pedig a magyar szisztémához hasonló adókedvezményből származó finanszírozással járul hozzá a költségvetéshez. Most még a magyar MMK pozitív döntésére várnak, és - majdnem négy évvel az ötlet megszületése után akkor elkezdődhet a forgatás, mondta Edelényi János, aki szerint a film költségvetése gyártási titok, de az imdb adatbázison már fent van az adat: 2 millió dollár, vagyis 400 millió forint lesz.