Tarantino tanácsadó lesz

2006.05.30. 09:43
Az ázsiai filmek rajongójaként számon tartott rendező a Weinstein fivérek új akciófilm-sorozatának a főtanácsadója lesz. A Dragon Dynasty címen futó labelt a Miramax producerei azért alapították, hogy széles körben népszerűsítsék az ázsiai akciófilmeket amerikában, értesült a FilmStew.

A Ponyvaregény, a Jackie Brown és a Kill Bill rendezője bevallottan sokat merített - egyes vélemények szerint gátlástalanul lopott - az ázsiai akciófilmek világából.

Bob és Harvey Weinstein, akik Tarantino több filmjének a producerei voltak, a Cannes-i International Film Marketen jelentették be a Dragon Dynasty sorozat indulását, ami ázsiai akciófilmek amerikai forgalmazását tűzte ki célul.

A sorozat nemcsak kulturmisszió: nem kis részben Quentin Tarantino filmjeinek köszönhetően az ázsiai akciófilmek igen sikeresek amerikában. A rendező a filmkiválasztástól a marketingen keresztül a forgalmazáson át minden munkafázisban részt vesz majd a tervek szerint.

Hét kard és Shaw brothers

Az új cégnek már konkrét tervei is vannak a forgalmazásra. Moziban tervezik bemutatni a Born to Fight című thai akciófilmet és a Magyarországon is nagy sikerrel vetített Ong Bak című küzdősport film második részét. A kínai wuxiák legnagyobb mesterének, Tsui Harknak a 2005-ös Velencei Filmfesztiválon bemutatott műve, a Seven Swords is az amerikai közönség elé kerül, csakúgy, mint a hong-kongi Dragon Squad.


A híres Shaw Bros. logo

A Dragon Dynasty keretein belül a legendás hong-kongi Shaw Brothers stúdió filmjeiből is válogatást terveznek. Annál is inkább érthető Tarantino részvétele a projektben, mert a Shaw Bros. elkötelezett rajongója: a hong-kongi stúdió filmjeinek logója látható a Kill Bill első része előtt.

Tarantino missziója?

Az amerikai rendező a Kill Bill első részét szinte teljes egészében a hagyományos ázsiai harcművész filmek kliséiből építette fel. Állítása szerint azért, hogy tisztelegjen a nyugati nagyközönség által ismeretlen műfajok előtt.

Ugyanakkor már első filmje után plágiummal vádolták: a Kutyaszorítóban több ponton megegyezik a hong-kongi Ringo Lam Lángoló város című akciófilmjével. A leleplezés után Tarantino hosszú ideig tagadta, hogy saját filmjének elkészítése előtt látta volna a Lángoló várost.