Kern, a hajléktalan milliomos

2004.08.03. 15:10
'Csudafilm' címmel első filmjét rendezi Ragályi Elemér, a Kossuth- és Emmy-díjas operatőr. A stáb Magyarországon és Krétán forgatja egy képzeletbeli hajléktalan, Ratkópopulos történetét, akinek hirtelen mesés örökség szakad a nyakába - közölték a filmkészítők kedden Budapesten.
"Vérre menő harcot folytattunk néha egymással, hogy melyik mondatot ki írta" - jellemezte a kettejük között kialakult szimbiózist a 66 esztendős író-rendező-operatőr, aki eddig nyolc filmet forgatott Kern Andrással, köztük az 1973-as Régi idők focija, valamint a Ripacsok, a Sztracsatella, A miniszter félrelép és a tavaly bemutatott Apám beájulna című produkciót.

Csavaros történet

A Csudafilm forgatókönyvét Ragályi Elemér ötletéből másfél-két hónap alatt írták tavaly nyáron. A szálak Görögországba, 1949-ig nyúlnak vissza, amikor a főhős édesapja szembefordul arisztokrata családja tradícióival és a polgárháborúban a kommunistákhoz csatlakozik.

Emigránsként később a lágymányosi dohánygyárban találja magát, ott ismerkedik meg Weiss Gizivel, 1953-ban születik meg a kis Ratkópopulos. A történet valójában ötven év elmúltával indul, amikor a tizenkét éve a Baross téri aluljáróban tengődő Ratkópopulos az egykori családi örökség révén luxuskörülmények közé kerül.

A görög kapcsolat

Ragályi Elemér
A filmesek hétfőn már tartottak egy előforgatási napot. A munka augusztus 23-án folytatódik, majd 30-án a stáb Krétára "költözik", ahol a tervek szerint egészen október 2-ig tart a forgatás.

A női főszerepet, az örökségül kapott szálloda igazgatóját, a görög Katerina Didaskalou alakítja. A filmben közreműködik Rudolf Péter, Reviczky Gábor, Badár Sándor, Kovács Lajos, valamint az először filmező id. Bárándy György ügyvéd is, aki önmagát játssza.

Katerina Didaskalou, aki egyebek mellett a Corelli kapitány mandolinja című amerikai produkcióból ismert Magyarországon, most először vesz rész magyar filmben. Didaskalou bevallotta, hogy nagyon fél a forgatástól, hiszen drámai színésznő és nem szokott vígjátékokban játszani.

Csoda, fedél nélkül

Kern András hajléktalannak öltözve, nagy műanyag szatyorral a kezében, a Fedél nélkül című lap fejlécével ellátott sajtóanyagot osztogatva érkezett a sajtótájékoztatóra. Kern később egy szív alakú ajándéktárgyat nyújtott át filmbéli partnerének, mondván: Katerinának szörnyetegből helyes nővé kell átalakulnia, ehhez szív kell, "az pedig van neki".

A reménység útja című Oscar-díjas svájci filmet is fényképező Ragályi Elemér bízik abban, hogy meg tudja oldani az író-rendező-operatőr hármas feladatát. "Egy kedves, kulturáltan szórakoztató vígjátékot" szeretnénk készíteni - mondta.

"Gyerekes reményem, hogy csodák léteznek. Tudom, hogy ez egy csalfa remény, mégis hiszek ebben" - fogalmazta meg a film üzenetét, hozzátéve: akiknek a csoda nem adatott meg, a film nézésekor másfél órára talán mégis átélhetik azt.

Közlése szerint a filmmel arra is szeretnének rámutatni, hogy ne higgyünk a visszafordíthatatlanban. A rendező szerint a hajléktalan története is azt bizonyítja, hogy a dolgok igenis visszafordíthatók.

Pénz, pénz, pénz

A film költségvetése 370-380 millió forint, amelynek jelentős részét koprodukciós partnerként az RTL Klub finanszírozza - mondta Kálomista Gábor producer, hozzátéve, hogy még várnak a Magyar Mozgókép Közalapítvány által megítélt kétszer 50 millió forintra és görög partnereik anyagi támogatására.

A MEGAFILM gyártásában készülő vígjáték zenéjét a Los Angelesből hazaérkezett Gulya Róbert szerezte, a főcímdalt Zséda (Zsédenyi Adrienn) és Bolyki Balázs énekli.

Rendhagyó vetítés?

Kern András, aki Sándor Pál egy rövid filmetűdjében már alakított hajléktalant, a sajtótájékoztatót követően az MTI-nek elmondta, hogy a forgatáshoz nem tanulmányozta az otthontalanok életét.

Arra a felvetésre, hogy a Ratkópopulosok és hajléktalanok hogyan élhetik át a filmbeli csodát, a színész megjegyezte: még az is lehet, hogy rendeznek számukra egy külön vetítést.