Bush elnök a legrosszabb színész

2005.02.27. 11:00
Hollywoodban huszonöt éve osztják ki az Oscar előestéjén a legrosszabb színészek díját, a Razzie-t, azaz az Aranymálnát. Ebben az évben taroltak a politikusok.
George W. Bush amerikai elnök kapta a legrosszabb férfi szereplőnek járó idei Aranymálna-díjat szombaton Michael Moore Fahrenheit 9/11 című dokumentumfilmjében nyújtott "alakításáért" a Los Angelesben megrendezett gálán.

A legrosszabb női alakításért járó Aranymálnát Halle Berry színésznő, a 2002-es legjobb női szereplőnek járó Oscar-díj nyertese kapta a Macskanő címszerepéért.

Az Aranymálna-díjra történő jelöléseket, illetve a díjak kihirdetését egy nappal az Oscar-díjak jelölése, illetve kiosztása elé időzítik. A díj odaítéléséről a John Wilson által 1980-ban alapított Aranymálna Alapítvány (Golden Raspberry Award Foundation) közel 700 tagja dönt. A Golden Raspberry díjat egyébként mindenki csak "Razzie"-nek becézi.

Díjeső a Fahrenheit 9/11 szereplőinek

Az Aranymálna-díj
Az Aranymálna-díj

George Bush nem csupán férfi főszereplőként, de a Moore-filmben Condoleezza Rice jelenlegi külügyminiszterrel együtt nyújtott alakításáért is megkapta az Aranymálnát. A Fahrenheit 9/11 "díjazottjai" között van - a legrosszabb férfi mellékszereplőjének járó díj birtokosaként - a Bush-kormányzat egy másik tagja, Donald Rumsfeld védelmi miniszter.

A legrosszabb női mellékszereplő díját Britney Spears kapta azért a jelenetért, amelyben rágógumit majszolva tesz hitet Bush politikája mellett Moore filmjében.

"A győztesek" egy golflabda méretű, műanyagból készült, arany festékkel beszórt málnát kapnak, amelynek a becsült értéke 4,95 dollár.

Különdíjak

Idén, az Aranymálna megalapításának 25. évfordulója alkalmából különdíjakat is kiadtak. A Justintől Kellyig (From Justin to Kelly) című film a 25 év legrosszabb musicalja, Jennifer Lopez és Ben Affleck filmje, a kritikusok által alaposan lehúzott Gengszter románc (Gigli) a legrosszabb vígjáték, a Háború a Földön (Battlefield Earth) című tudományos-fantasztikus film pedig a legrosszabb dráma kategóriájában nyert.

Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó a legrosszabb Aranymálna-vesztes címre érdemesült, miután 25 év alatt filmszínészként nyolcszor jelölték a díjra, de egyszer sem kapta meg.