Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Kicsiknek is legális a szexmentes Disney

2007.10.30. 16:00
Az Animáció Világnapján, vasárnap friss dvd-megjelenéseket teszteltünk, például a Robinson család titkát, és ismét meglepődtünk, hogy Magyarországon 12-es a film korhatára, holott 3 éves tesztalanyunk is értette a filmet. Farkas Sándor, a Fórum Hungary Filmforgalmazó vezetője a cikk után arról tájékoztatta az Indexet, hogy fellebbeztek, és nyertek. Már kicsik is megnézhetik.

"A 12-es besorolás után fellebbeztünk - írta Farkas Sándor a cikk megjelenése után. - Egyébként ez az Indexen is téma volt, hiszen Vörös Adélt kérdeztétek, aki a korhatárbizottság tagja, hogyha az új Batman: Kezdődik vagy a Táncoló Talpak besorolás nélküli, akkor a Robinson család titkai című Disney-rajzfilmet miért szigorítják arra hivatkozva, hogy néhány jelenete rémisztő és a története bonyolult. Ebbe remote emailen utólag én is bekapcsolódtam. A korhatárbizottság döntése azért volt nagyon furcsa, már már felháborító, mert a világon szinte sehol sem kapott korhatárt a film, míg a döntés nekünk súlyos anyagi veszteségeket okozott.


Túl sok a szereplő?

Tehát fellebbeztünk a minisztériumnál, ahol első körben az a furcsa helyzet állt elő, hogy az eredeti határozatot megsemmisítették. Ez egy joghézag volt, ami alapján a Filmiroda vezetője nem írhatott alá. Tehát újra be kellett adni a korhatárkérelmet, persze egyből megkaptuk ismét a 12-es karikát (most már megfelelő személy írta alá), amit ismét megfellebbeztünk. Ezt a tortúrát lezárandó jött a minisztérium határozata, hogy érveinket elfogadják és a filmet a korhatár nélküli kategóriába átsorolják. Nyilván, mivel közben néhány hónapocska eltelt, nekünk ez üzleti segítséget nem jelentett (talán az Intercomnak, aki a dvd-t forgalmazza), de fontos erkölcsi sikerként könyveljük el."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!