Rozsdás Judy és fikázó Bebe a szinkronstúdióban

2005.02.17. 10:30
"Inkább a gesztusát kövesd, az arcára nem sok minden van írva" - szólt a rendező a Mafilm stúdió vezérlőjéből a mikrofon előtt ácsorgó Bebéhez, aki éppen Kurbli robotnak kölcsönözte a hangját. A Jégkorszak alkotóinak új animációs filmjében, a Robotokban a Back II Black énekese később a Groovehouse énekesnőjével Judyval is rögzített néhány közös, robotbontóban játszódó jelenetet. Bodrogi Gyula, Liptai Claudia és Lippai László az elmúlt hetekben már megszemélyesítették a főszerepeket.
A stúdióban Bebe, majd később Bebe és Judy fülhallgatóval a fejükön együtt próbáltak szinkronizálni a közös mikrofonba, miközben egy monitoron követhették a rajzfilm eseményeit, Csörögi István szinkronrendező pedig a vezérlőből igazgatta őket. Az már az elején kiderült, hogy Bebének csak kicsi gyakorlata van, Judynak még annyi sem: nem találták el a szereplők tátogását.

Nehéz kezdés


Klikk a képre!
"Akkor kell mondanom, amikor nincs a képben az emberke?" - kérdezte például Judy. "Igen, amikor hallod, hogy megszólal. Azért van a füleden a fülhallgató" - hallottuk a rendező türelmes válaszát. Egy idő után már Judy is megtudta, hogy a "most mehet pirosban" azt jelenti, hogy felveszik a jelenetet, és akkor már viccesen tanácsot is adott Bebének: "Légy lekezelő, ahogy szoktad".

A gépkorszakban játszódó komputeranimációs filmben, a Robotokban a történet szerint a főszereplő, Rodney Réztalp (magyarhangja Lippai László) mérnök szeretne lenni, és ezért a nagyvárosba költözik, ahol új, rozsdás barátokra lel, köztük egy vagány csavargóbandára, a rozsdikra, akiknek alvezéreként képbe jön a két celeb. Bebe filmbeli figurája "a sárga Zetorra hasonlító" Kurbli, Judy-é Csövi, a "vagány, kardos gépmenyecske".

Több jelenetet is felvettek velük a stúdióban, majd miután a robotbontóban már sikeresebben kivitatkozták magukat egy szervnepperrel, és kiálmélkodták magukat a gyári olaj édes illatán ("oooó") félbeszakították a sajtónak rendezett bemutatót. "Király voltam?" - kérdezte Judy a végén. "Királynő" - válaszolta hátulról a rendező.

"Meg lehet velük csinálni"

Az Index szokása szerint kisettenkedett a vezérlőbe, hogy a szinkronrendezőt faggassa. "Meg lehet velük csinálni" - foglalta össze Csörögi. Elmondása szerint a mozielőzetesben már tesztelték őket, és azért vannak itt, mert az működött.

"Bár más a hangjuk, mint az eredetinek, de az a celebcastingnál nem számít, a lényeg, hogy a hangkarakterük nem mond ellent a szerepnek - tette hozzá. - Judyé fedettebb, érettebb mint az eredeti, de illik a film rozsdásodó, divatjamúlt világához, Bebének pedig a rockersége és a beszédhabitusa jó a figurához: helyből tudja a fikázásokat, negatív megnyilvánulásokat."

És itt voltak a profik is

A szinkronrendező elmondta, hogy az elmúlt hetekben kisebb rivaldafényben ugyan, de "a rutinos profikkal" Bodrogi Gyulával, Lippai Lászlóval és Liptai Claudiával vették fel a Robotokhoz a jelenetek nagy részét. Mindhárman főszerepeket szinkronizáltak a filmben: Lippai Rodney Réztalp hangja, akit eredetileg Ewan McGregor szinkronizált, Bodrogi Gyula Mel Brookstól vette át a Főpáka szerepét, Liptai Cappyként pedig Halle Berryt váltotta.

Liptai egy délelőtt felmondott egy tekercset, de hát, ahogy a rendező elmondta "Claudia már amúgy is rutinos Halle Berry, már James Bond-filmben is remekelt", Lippai pedig "nazálisra vette a figurát a náthája miatt, bár, ahogy egy profihoz illik, ezt sikerült a minimálisra visszafognia". A Robotok március 24-én kerül mozikba.