Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Rotterdamba megy a Fekete kefe

2006.01.24. 19:39
Az európai fesztiválszezon kezdetét jelző biarritzi és rotterdami nemzetközi filmfesztiválokra összesen hét film érkezik Magyarországról, tájékoztatta az Indexet a Magyar Filmunió.
Az Atlanti-óceán partján fekvő Biarritz pazar környezetében megrendezett FIPA rövidfilm versenyébe Sopsits Árpád legutóbbi alkotása a Ritmusok nyert meghívást. A Céllövölde és a Torzók rendezőjének új 15 perces kisfilmje 2005-ben készült a Hunnia Stúdióban. A francia fesztivál nemzetközi zsűrijének munkájában Szinetár Miklós is részt vesz idén.

Vranik és Dr. Horváth Putyi

A rotterdami filmfesztivált 35. alkalommal rendezik meg január 15-vel kezdődően. A tavalyi évben több mint 300 000 nézőt vonzó nagy szakmai elismertségnek örvendő rendezvény sokszínű programjába idén hat film érkezik Magyarországról. Dr. Horváth Putyi A halál kilovagolt Perzsiából című alkotását a rendező jelenlétében vetítik a fesztivál Sturm und Drang elnevezésű szekciójában. Vranik Roland Feket kefe című szemlefődíjas filmjét szintén ebben a válogatásban mutatják be. Vranik Roland az European Film Promotion által szervezett Passions & Promises (Szenvedélyek és Ígéretek) program egyik résztvevője. A kilenc különböző nyelvet beszélő és filmnyelvet használó fiatal filmrendező részvételével szervezett talk-show témája a film iránti közös szerelem.

A független filmművészetnek szentelt rotterdami mustra White Light szekciójában és Mundruczó Kornél Johanna és Fliegauf Benedek Dealer című filmje kapott bemutatkozási lehetőséget. Kenyeres Bálint Before Dawn című alkotását a rövidfilmek között vetítik és az Inforg Stúdió koprodukciójában készült Bab'Aziz című film is a műsoron lesz Rotterdamban. A török-magyar koprodukcióban készült alkotás a Filmszemle információs programjában lesz látható.