Hollywood cenzúrázza saját filmjeit

2005.03.10. 13:20
A felnőtt kíséret nélküli filmek több pénzt hoznak, ezért a filmstúdiók inkább nem kockáztatnak, egyre kevesebb horror és véres thriller készül.
Húsz év óta először fordult elő, hogy Hollywoodban kevesebb korhatáros és több korhatár nélküli filmet készítettek.

Az amerikai Variety című szaklap szerint az R jelzésű filmek, amelyet a tizenhét éven aluliak csak felnőtt kíséretében nézhetnek meg, az utóbbi öt évben lecsökkentek 147-re. És tavaly történt meg először, hogy a PG jelzésűek, amelyeknél nem kötelező a felnőttek jelenléte, többet inkasszáltak, mint az R-esek. "Világos, hogy a mozi Mekkája is elhatározta: öncenzúrát hajt végre. Hollywoodban sok prófécia válik valósággá, és ha úgy hírlik egy filmről, hogy nem fog sokat hozni, senki sem akarja finanszírozni" - mondta az olasz Corriere della Sera című napilapnak Paul Weitz, az Amerikai pite rendezője. A stúdiók inkább a biztosat választják, és olyan filmeket készítenek, amelyek állják a sarat minden bojkottal, bírálattal szemben.

Öncenzúra a tévében is

Az öncenzúra még inkább dívik a képernyőn azok után, hogy az amerikai képviselőház jóváhagyta a törvényt, amelynek alapján 500 ezer dollárig büntethető a rádióban és a tévében az "obszcenitás". Büntethetők az egyes szereplők is, anélkül, hogy kötelező lenne első alkalommal figyelmeztetést kiróni. Ezek az intézmények ezért mikroszkóppal vizsgálják a programok tartalmát.

Az eredmény, hogy amíg a show-k nagy része eddig egyenesben ment, most van egy legalább öt másodperces késleltetés, hogy legyen idő törölni belőlük az "obszcén" szavakat, illetlen mozdulatokat, meztelenséget.

Ennél az úgynevezett muting-technikánál nem lehet hallani a megszokott sípolást, úgy törli a nem kívánt részt, hogy senki nem vesz észre semmit, nincs kihagyás, mintha a kitörölt szó, vagy mondat el sem hangzott volna.

"A túlbuzgóság ezen a téren elkerülhetetlen lesz, mert a hálózatok nem tudják biztonsággal meghatározni, mit jelent a "nem decens" - jósolta David Raindorf szociológus.

Egyes amerikai államokban, például Utahban már tömegesen használják a mutingot a tévéprogramok házi cenzúrázására. "A szülők meg tudják vele tisztítani bármelyik show-t anélkül, hogy a gyerekek észrevennék" - dicsérte a találmányt a ClearPlay Inc. technikai eszközöket gyártó cég szóvivője.