Scorsese folytatja a Téglát?

2007.02.03. 08:30
Hollywoodi források szerint elképzelhető, hogy Martin Scorsese folytatja eddigi pályafutása pénzügyileg legsikeresebb filmjét, a tavaly bemutatott A tégla című thrillert.

Viszonylag nehéz olyan produkciót folytatni, amelynek főszereplői szinte egytől-egyig meghalnak a film végére. Hollywoodban azonban szinte semmi sem lehetetlen, ha pénz van benne. (James Cameront is rendszeresen bombázzák azzal a kéréssel, hogy folytassa a mozitörténelem legsikeresebb katasztrófafilmjét, a Titanicot.) Márpedig Martin Scorsese véres leszámolásba torkolló filmje, A tégla (Departed) komoly nyereséget hozott. Csak az amerikai jegyeladásokból 125,8 millió dolláros bevétel származott, miközben a produkció körülbelül 90 millió dolláros költségvetésből készült.

Nem erősítik meg

Nem csoda tehát, hogy a többszörösen Oscar-jelölt filmmel kapcsolatban felröppent a hír: a forgatókönyvíró, William Monahan tervezete szerint a folytatásban viszontláthatnánk a Mark Wahlberg alakította egyik kulcsfigurát és új szereplőként Robert De Niro tűnne fel.

Nos, ezt a hírt sem Monahan szóvivője, sem a filmet forgalmazó Warner Bros. Pictures képviselői nem erősítették meg. Addig persze nem is nyilatkozhatnának, amíg maga Scorsese mester rá nem bólint a tervre. Márpedig a rendezőről közismert, hogy nem forgat a filmjeihez újabb epizódokat, egyetlen folytatáshoz van köze: a Paul Newmannel a főszerepben 1985-ben bemutatott drámája, A pénz színe a húsz évvel korábban készült A svindler című vígjáték történetét gombolyította tovább.

A híresztelés legkonkrétabb alapja Mark Wahlbergnek az Arany Glóbusz-gálán adott nyilatkozatában kereshető. Az alakításáért a legjobb férfi epizódszereplő Oscarjára jelölt sztár megemlítette az MTV-nek, hogy a folytatásban De Niro is szerepelne.

Újabb másolat

A folytatás mellett érvelők pozícióját erősíti az a tény is, hogy a Szigorúan piszkos ügyek című hongkongi thriller, amelynek sztorijából Scorsese A téglát forgatta, szintén megért két további részt: a második film az első előzményeit mutatta be, a harmadik pedig az előbbiek cselekményét kombinálta, igaz, az eredeti történetben valamivel többen maradtak életben.

Scorseset egyelőre valószínűleg inkább filmje február 25-i szereplése foglalkoztatja: a rendezőt szakmai körökben sokan tartják esélyesnek a legjobb rendező Oscar-díjára, amit eddig még sohasem kapott meg, de maga A tégla is befutónak tűnik a legjobb film aranyszobráért folyó versenyben.

Amennyiben a produkciónak sikerül Oscar-szobrokra váltania a hozzá fűzött reményeket, tovább nő annak esélye, hogy Scorsese akár egy előzményfilm, akár egy folytatás kedvéért ismét beleül a rendezői székbe.