Csongrád megye Spielbergje az Index filmszemléjén

2005.03.02. 13:33
Semmit sem tudunk online filmfesztiválunk most bemutatandó indulójáról, ezért egészen regényes elképzeléseink vannak arról, milyen lehet az, amikor Bajnóczi Gábor Kiszomborban kamerát ragad, hogy elinduljon véres-plüssállatos sci-fit forgatni. Vagy éppen pusztító Lego-animációt. Vagy politikai kollázst. Vagy partraszállós kollázst. Csongrád megye Spielbergje egy rakás műfajban otthon van, az világos. Alant letölthető válogatást találnak a Bajnóczi-életműből. Ha Ön nagyobb összeget feccölne a kiszombori filmgyártás felvirágoztatásába, a summa tíz százalékát postázza a 1134 Klapka utca 1-3 alá, nagyméretű papír borítékban.

A horgászkirály legendája

klikk
Töltse le a filmet!
Élethalálharc egy szőrös Idegennel a kombi Wartburgban, kinn a csongrádi pusztaságon. A XXI. századi dél-alföldi videóművészet egyik legerősebb, egyben legszórakoztatóbb darabja. Hibátlanul erős atmoszféra, pompás vágások és Jacques Tatit meg a Maszk-rajzfilmeket egyszerre idéző arcjáték az egyetlen emberi szereplőtől, aki maga Bajnóczi Gábor.

* * *

Gringó és Lüszienn Vol. 1.

klikk
Töltse le a filmet!
No, ez egy sokszereplős-ökörködős-rögtönzős műfajú izé, mellékszerepben Batmannel, főszerepben egy nagyon kicsi biliárdasztallal. Zagyva vagy vicces? Töltse le és döntse el.

* * *

Egy elfeledett legenda

klikk
Töltse le a filmet!
Ismerkedjen meg Dél-Magyarország Hanna-Barberájának Lego-animációs sorozatával. Borzongató párbeszédek és mókás-primkó utószinkron a Gyűrűk Ura-paródiaszerűségben. A hangalámondás megunhatatlan poén, főleg ha egy Lego-figura olyanokat mond a másiknak, hogy Most már elég legyen, ne kóstolgass, te vén buzeráns! A következő napokban még több epizódot bemutatunk.

* * *

Velő, 137 Mbyte

klikk
Töltse le a filmet!
Velő, a transztörténelmi, interkontinentális uszító, aki nem más, mint egy 13 éves, titokzatos fiú, aki már annyi bajtársát küldte a halálba, ezúttal a normandiai partraszállást zavarja meg, méghozzá a Maros partjáról, ahol_ De többet tényleg nem mondhatunk el az év legjobb partraszállós filmjéről, ami a bőségesnél is jobban merít a Ryan közlegény megmentéséből, mégis szuverén műalkotás.

* * * * * * *

Ha csak most találkozott az Index Online Filmszemléjével vagy még nem látta az összes pályamunkát, csak gördítsen tovább és egymás alá ragasztva végigolvashatja sorozatunk eddigi cikkeit. Irány lefelé, kellemes letöltést kívánunk.

Vajon mit művel a gonoszul hegyes csizmaorr a buszsofőr szemgödrével? Kibírható-e egy magyar lakótelep, ha közben rángatják a kamerát? Miért csak most lép a nagyközönség elé Csongrád megye Bunuelje? Mindenre választ kaphat, ha letölti az Index online filmszemléjére beérkezett legfrissebb filmeket.

Mindjárt meghalok (Fazakas Péter, 2 perc 13 másodperc, 30 Mbyte)

Töltse le a filmet!
Mit művel egy hegyes orrú veszterncsizma - ami persze tautológia - a méteres magasságból arccal előre zuhanó Kasza András buszsofőr szemgödrével? A kérdésre Fazakas rendező igazán szórakoztató és látványilag trükkös választ ad, de ezt természetesen nem áruljuk el. A filmesekre jellemző belterjességet persze online szemlénk sem kerülhette el: a szinkronhang azé a Bisztray rendezőé, akinek Mennyei Békéjét Önök közül több mint hatezren töltötték le. Fazakas pedig az a kopasz alak, aki a végén bejön a kínai étterembe. A nézőket előre figyelmeztetjük, hogy Fazakas profi reklámfilmes, liposzómákra azért nem kell számítani, sőt.

* * *

Mese (Kozák Tibor, 2 perc 28 másodperc, 26 Mbyte)

Töltse le a filmet!
Nagy hollywoodi stúdió híján, viszont konyhaasztal és viaszosvászon terítő birtokában Kozák Tibortól logikus választás a tárgyanimáció. Ebben a minimalista fesztiváldarabban a csokimikulás, a plüssnyúl, az ólomkatona (íjász), a kis csacsi és a fenyőtoboz elindul a viaszkos-kockás terepen, aztán nem történik semmi, kivéve hogy bizonyos szögekből úgy néz ki, mint a nyúl análisan közösülne a csokimikulással, majd metálzenére levitálnak, mindez feliratokkal. Végül idéznénk a szerző levelét:

Tisztelt Szerkesztőség!
A mese kategóriában szeretnék elindulni. Ha ilyen kategória nincs, akkor a kisköltségvetésű (sőt az üvegek visszavitele után pluszban volt a vállalkozás) filmek. Kéretik minden kritikát a riporter13@freemail.hu emil címre zúdítani. Remélem tetszik?!
Üdvözlettel: Kozák Tibor

* * *

Disco Csernák Boldizsár és Csernák Bence, 2 perc 48 másodperc, 17,7 Mbyte

Töltse le a filmet!
Egy fiú a bőkezűen adagolt videotrükkök és a Chemical Brothers lakótelepi korszakát idéző breakbeates háttérzene elől a folyópartig menekül, de hiába, mert a Csernák testvérek utolérik és kivégzik egy digitális vágógéppel. A filmnek a szerzők szerint utcai, nagyvárosi "hip-hop" hangulata van.
* * *

Választási malacok eladók! Bajnóczi Gábor, 63 Mbyte)

Töltse le a filmet!
Nem akarunk nagy szavakat használni, de talán megtaláltuk Csongrád megye válaszát Luis Bunuelre. Azaz Bajnóczi mester, Kiszombor látatlanban legjobb filmese talált meg minket azzal a DVD-vel, ami órákra monitorhoz láncolta szerkesztőségünk nem jelentéktelen szeletét. Nemsokára exkluzív Bajnóczi-különkiadással jelentkezünk, benne a normandiai partraszállás másképpen és a hideglelős küzdelem egy Wartburggal és egy kegyetlen plüssállattal. Addig ízelítőnek itt van a szerző politikus énjének meghökkentő lepárlódása, a történelmi metszeteket, kortárs politikusokat, animált féreglyukakat és mókás-primkó feliratokat felvonultató izé. Bár a szemle meghirdetésekor játékfilmekre gondoltunk, a rendező amúgy bőséges, ilyen irányú életművére tekintettel ez egyszer kivételt tettünk.

Jó mulatást, alant elolvashatják és letölthetik az online filmszemle eddigi részeit.

* * * * * * *

Drága olvasók és egyben nézők!

Egészen elképesztő, minket is letaglózó sikerrel indult az Index Online Szemléje, aminek az a lényege, hogy Önök beköldik a 2004-ben vagy már az idén készült, tetszés szerinti témában és technikával forgatott rövidfilmjeiket, mi pedig ügyesen kitesszük azokat a Nagy Világhálóra. Bisztray Sándor - a hivatalos Szemlére egyébként be nem válogatott - remek kilencpercesét, a papos-puskaporos Mennyei Békét ugyanis több mint hatezren töltötték le. Nem akartuk elhinni, tízszer utánaszámoltunk, de tényleg. Most pedig jön a második darab és folytatódhat a kacagás. Az egyelőre homályba burkolózó animációs művész a magyar South Park 2004-ben készült harmadik darabjával jelentkezett, amiben a magyar programozóként újjászületett Kenny, Kyle, Stan és Cartman kalandjait követhetjük. Erre a linkre kattintva Ön máris letöltheti: East Park.

Kopp, kopp

És ez nem csak nyomokban hasonlít a South Park szürreális amerikai kisvárosára, mint a Nyócker: teljes a koppintás. A tízperces film dramaturgiája ezúttal biztosan nem haladja meg a tízévesek szellemi színvonalát, a főszereplők pedig hazai ízként ellenőrökkel, kidobókkal és ezoterikusokkal kerülnek összetűzésbe. Persze a harmincas programozóink Harry Pottert is megverik, de a kisfilm olyan magyar filmekre is asszociál, mint az Európa Expressz, sőt egy ellenőr aranyköpését is kölcsönzik a Kontrollból: "mindenki minket utál". A szereplők kétdimenziósak, a hangokat sajnos csak egy alkotó mondta fel, bár saját bevallása szerint segítségére volt egy női szinkronhang is.

Korábbi részek és értékes információk az East Park weboldalán. A jelenségről, a sorozat indulásakor, még 2002 októberében írtunk az Indexen. A 2002-es indexes Év Izéi szavazáson az East Park a harmadik lett az Év letöltése kategóriában. Annál izgalmasabb, mire volt képes az alkotó 2004-ben.

Ha Önnek még mindig nem világos, mi is ez az online szemle, alant elolvashatja a felhívást (vagyis első cikkünket) és megnézheti Bisztray filmjét, amit letöltve többen láttak, mint két-három, százmilliókból gründolt magyar szerzői játékfilmet.

Így indult

Három eset létezik.

1.) Ön elment a Filmszemlére és elégedetten távozott.
2.) Elment a Filmszemlére, majd megállapította, hogy inkább egy évértékelő beszéddel kombinált gyökérkezelésre fizetett volna be.
3.) El sem ment a Filmszemlére.

Ha a második vagy harmadik eset az igaz, próbálkozzon inkább velünk. Ezennel meghirdetjük ugyanis az Index Online Szemléjét, amit ingyér lehet nézni, zsűri nincs, a monitor körül bónuszajándékként nem mászkálnak szakállas-fotósmellényes szakmabeliek az oldalukhoz szorított bőrtáskával, benne lopott milliókkal. Csak Ön és az egér, de nem akarunk pornográf irányba elmenni.

Szóval tűkön - mit tűkön, szamurájkardokon - ülve várjuk az olvasók 2004-ben vagy 2005-ben készült kisfilmjeit, lehetőleg sztorival rendelkező játékfilmeket, mert mi azt szeretjük a legjobban. Sőt, ha már lehet kívánni, akkor legyen benne sikamlós szex meg földönkívüli, de megkötés persze nincs. Sem témában, sem műfajban. Méretben azért mégis: a beküldött munkák - józan önkorlátozásból - lehetőleg ne legyenek tizenöt percnél hosszabbak. És-vagy 100 megabájtnál. És tömörítsék össze annyira, amennyire nem szégyellik. A munkákat elküldhetik DVD-n, vagy feltehetik valahová a Nagy Világhálóra, mi meg majd ügyesen leszedjük onnan. Email eszükbe ne jusson!

A pap és az agyvelőmaradványok

Kedvcsinálónak máris egy igazi, megnézhető filmmel indítunk a száraz felhívás helyett. Az IOSZ nyitó darabja Bisztray Sándor Mennyei Béke című mozija, amiben meglepően véres jelenetek játszódnak egy pap körül, aki elkövette azt a döntő hibát, hogy kínai étterembe ment ebédelni, aztán pedig hugyoznia kellett. A puskaporszagú folytatásról többet azért nem árulnánk el. Utáljuk a zsákbamacska kifejezést, mindenesetre ide kattintva letöltheti a film legelejét (DivX, 22 megabájt), ízelítőnek. Ha felpiszkálta az érdeklődését, innen töltheti le a teljes, 87 megabájtos filmet, Mpeg formátumban.

Ha ez meghozta a kedvét, küldje el nekünk bátran legfrissebb kisfilmjét vagy szóljon a barátjának, akinek éppen hever egy kurta pornómusicalje a fiókban. A címünk 1134 Klapka utca 1-3., a borítékra írjanak bármit, úgyis rájövünk, mi van benne.

Ha elég mű érkezik be, csinálunk hozzá fórumokat és szavazólapot, sőt egy idő múlva az sem elképzelhetetlen, hogy díjakat is osszunk. Addig is nyomják a piros gombot nagy lendülettel és tömörítsenek teljes erőből.

Jó mozizást!