Ágnes
-1 °C
2 °C

Ekkora tehetséggel ne csak nyomasszunk!

2004.11.12. 19:44
A Csodálatos Júlia díszbemutatója előtt délután egy elegáns sajtótájékoztatót tartottak a Four Seasons Hotelben, ahol előbb a TV2-s Várkonyi Andrea szórakoztatta moderátorként a sajtót műveltségi bakijaival, majd a film főszereplőjét, az Oscar-jelölt Annette Beninget kérdezhettük a ráncairól és az archaikus színjátszásról. Mindehhez Szabó István rendező, Koltai Lajos operatőr, Robert Lantos producer és a színészek közül: Shaun Evans, Tom Sturridge és a szőke bombázó, Lucy Punch asszisztált.
A Four Seasons hotelben félórás várakozás után az újságírókkal beszélgetve megállapítottam, hogy a napközben készíthető rövid interjúkban Szabó István rendezőnek mindenki ugyanazt a három kérdést tette fel: "Milyen volt Annette Beninggel és Jeremy Ironszal dolgozni?", "Mephisto mennyiben ellentétpárja a Csodálatos Júliának?" és "Rendező úr, miért választott politikai témájú filmjei után életében először egy vígjátékot?".

#alt#
Robert Lantos, Annette Bening, Szabó István és Koltai Lajos
fotó: Barakonyi Szabolcs
Este a vetítés után Robert Lantos producer a díszbemutató közönségének kihirdette a végeredményt, a legutóbbit tették fel a legtöbben, így meg is válaszolta: "Nem hinném, hogy ekkora tehetséggel csak nyomasztó témákat lehet filmezni!" De térjünk vissza a Csodálatos Júlia sajtótájékoztatójára. Egy hosszabb fotózás után a címszereplőn, a rendezőn, az operatőrön és a produceren kívül a film három fiatal szereplője is bevonult a díszterembe. A rendezőt a miniinterjúk miatt itt senki sem kérdezte, Annette Beninget viszont annál inkább, hiszen akkor még úgy tudtuk, hogy senkinek sem ad exkluzív interjút.

Várkonyi Andrea bevezetésként összegezte az alapvető információkat. "Feltételezem, mindenki hallott a filmről" - kezdte, majd az eredeti szerző, W. Somerset Maugham nevét Mauglinak ejtve borzolta fel alaposan a kedélyeket.

Az 1938-as londoni színházi világban játszódó, kanadai-angol-magyar koprodukcióban készült film szerelmi szövevényét "sok itt a csábítás"-sal jellemezte tréfásan, majd elsorolta: Bening Júliát, az ünnepelt színésznőt alakítja, aki beleszeret egy nála jóval fiatalabb férfiba. Jeremy Irons, aki a "velencei esőzés miatt nem tudott eljönni", a megcsalt férj, Shaun Evans, Júlia fiatal szeretője, Tom Sturridge, a házaspár fia "Sturridge-nak szintén színésznő az édesanyja", és a szőke, huszonéves Lucy Punch egy feltörekvő színésznő, Julia szeretőjének szeretője.

Majd a vendégek az újságírók kérdéseire válaszoltak. Robert Lantos producer elmondta, hogy véletlenül került hozzá a forgatókönyv: "Elcsábított, hogy aztán én csábíthassam el a rendezőt és egyenként a színészeket."

Annette Bening utólag nagyon hálás, hogy főszereplőként rá gondoltak. "Szabó István és Koltai Lajos annyira jól működött együtt, olyan nagyfokú koncentrációval, hogy az összehasonlíthatatlan más forgatási élményeimmel. Istvántól rengeteget tanultam, Lajos pedig fantasztikusan kezelte a kamerát" - tette hozzá az Oscarra jelölt színésznő, aki nagyon élvezte a 2003-as budapesti forgatást. Különösen a forgatások közti földalatti közlekedés tetszett neki, még ha el is kapták az ellenőrök. Bening a "nem zavarták-e a barázdás arcos közelképek?" kérdésre elmondta, hogy ez a munkája.

"Nagyon élveztem a szép ruhákat - szólalt meg Punch is -, a kalapokat is". Lantos Róbert végül a szeptember 9-ei torontói világpremierre tért ki: "Furcsa volt, a nézők tapsoltak, a vetítőgép felmondta a szolgálatot."