Gerzson
5 °C
10 °C

Fizetős a csókjelenet Szaúd-Arábiában

2006.04.28. 11:44
Egyre több szaúdi ad hangot annak a reményének, hogy egyszer talán újra megnyílnak a filmszínházak az országban. Jelenleg ötszáz kilométert kell utazni a fővárosból a legközelebbi moziig.

Akarják?

"A szaúdiaknak a legdrágább a világon egy esti mozizás. Ahhoz ugyanis el kell utazni Bahreinbe" - mondta el Abdullah Eyaf, a Cinema 500 km című dokumentumfilm rendezője az AP hírügynökségnek. A film egy 21 éves fiú történetét követi nyomon, aki születésnapját azzal ünnepli, hogy megnéz egy filmet. Ehhez ki kell váltania az útlevelét és ötszáz kilométert kell utaznia, hogy eljusson a legközelebbi moziba.

A szaúdiak azonban ha nagyon akarnak, tudnak filmet nézni. Az országban van néhány videótéka, ahol a gondosan cenzúrázott külföldi filmeket megvehetik a helyiek. Igaz, hogy például minden csókjelenet ki van vágva a filmekből, de aki beszerez egy műholdas antennát, minden további nélkül csatlakozhat külföldi fizetős mozicsatornákhoz.

Nem akarják

Viszont a konzervatív iszlamisták szerint a filmek káros hatást gyakorolnak az országra. Nemrég néhányan amiatt is tiltakoztak, hogy a nemzeti repülőgéptársaság járatain külföldi, szabados filmeket vetítenek az utasoknak.

Szaúd-Arábiában a hatvanas évektől a nyolcvanas évek elejéig már működtek filmszínházak. Az ekkor hatalomra jutott keményvonalas iszlám párt viszont tűzzel-vassal irtani kezdte a mozikat, a vallási rendőrség - a muttava - hathatós közreműködésével.

"Az akkori mozitulajdonosok elsősorban a felületes, dekadens és szexista filmeket kedvelték, mert ebből származott nagy profit - mondta el az Al-Riyadh napilap filmes újságírója - A mozi a bűn, a fertő és gonosz szinonímája lett."

Bár hivatalosan nincsenek betiltva a mozik Szaúd-Arábiában, senki nem kockáztatja meg, hogy mozit nyisson és emiatt összetűzésbe kerüljön a konzervatív iszlamistákkal. Így ha nem otthon, hanem másokkal együtt, szélesvásznon szeretne egy szaúdi állampolgár filmet nézni, továbbra is másik országba kell utaznia az élményért.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!