Márk
13 °C
28 °C

Film készül Terri Schiavoról

2006.04.12. 11:22
Terri Schiavo, a csaknem másfél évtizedig kómában fekvő nő története, akinek életéért W. Bush és a Vatikán is felemele szavát, megihlette Hollywoodot, adta hírül a Variety.
"A történetet Shakespeare-i magasságokba repíti a két szembenálló család viszálykodása, és a szerelmesek reménytelen románca" - nyilatkozta Martin Minoff, a készülő film producereinek partnere az egy éve életét vesztő Terri Schiavo esetéről. "Minden olyan csodálatosan indul, majd végül csúfos káoszba fullad."

A film a férj, Micheal Schiavo által írt Terri: Az igazság című könyv alapján készül.

Terri 2005 márciusában hunyt el, miután lekapcsolták az őt mesterségesen tápláló gépről. A döntést hosszas családi csatározás előzte meg, a nő szülei és a férj nem tudtak megegyezni arról, hogy az agyhalott családtagot életben tartsák-e. A családi nézeteltérés végül belpolitikai küzdelemmé szélesedett.

Terri utóélete

Terri Schiavo ügye nem csupán az Egyesült Államokban, hanem az egész világon nagy feltűnést keltett, és újra heves viták középpontjába helyezte az eutanázia és a halálhoz való jog kérdésköreit. Terri szülei - és a beteg mesterséges életben tartása - mellé állt a keresztény jobboldal és a Vatikán is. George Bush amerikai elnök is szót emelt Terri életének meghosszabbítása mellett, és az amerikai törvényhozás külön összeült, hogy megszavazzon egy törvényt, amely lehetővé tette volna, hogy a szövetségi bíróság elé vigyék Terri ügyét, s így elodázzák a beteget életben tartó gépek leállítását.

Terri Schiavo, a 2005 márciusban a mesterséges táplálás leállításával a halálba segített kómás beteg soha nem kerülhetett volna jobb állapotba, életében nem bántotta senki, és nem adtak neki sem kábítószert, sem mérget - ezt állapította meg a boncolás, amelynek jegyzőkönyvét júniusban tették közzé.

Michael Schiavo, a férj megelégedéssel vette tudomásul a boncolás eredményét, amely végül egyfelől tisztázta őt minden vád alól, másfelől alátámasztotta véleményét, hogy Terri nem gyógyulhatott volna meg. A beteg nő szülei viszont kitartanak álláspontjuk mellett, hogy a kómában fekvő lányukkal tudtak kommunikálni, s hogy meg lehetett volna őt gyógyítani.