Hámori az új Bond nyomában

2006.02.15. 00:08
Az 56-ik Berlinálé egyetlen magyar résztvevője Hámori Gabriella. Vele beszélgettünk a hétfőn rendezett Shooting Stars-nak (Holnap sztárjainak) rendezett sajtótájékoztatón. Az esti gálán már Gryllus Dorka és Marozsán Erika is a magyar csapatot erősítette. Hámoriért a magyar származású francia rendező, Peter Kassovitz producere mutatott érdeklődést, a tegnapi holnap sztárja Gryllus Dorka pedig elmondta, hogy Londonban forgatott.

Hámori Gabriella vasárnap este lépett a vörös szőnyegre, elindult a Berlinale Palast felé, belemosolygott a kamerákba, forgolódott, majd lassan végigsétált a szőnyegen. Tíz perccel később a színpadon állt, kezében egy megcsavart pattogatott kukoricás zacskó-szerűséggel, arcán széles mosollyal.

"Látszik, hogy karrierjük elején még mindnyájan milyen szépek" - jelentette be a szellemeségéről híres Dieter Kosslick fesztiváligazgató a mikrofonba, miután mind a 21 díjat átadta. Hámori Gabriella ugyanis nem egyedül állt a színpadon, hanem a 21 "európai Shooting Star" egyikeként. A meggyűrt popcornzacskó pedig maga a Shooting Star-díj, amit úgy lehet pontosan megfogalmazni, hogy a holnap felfedezettje-díja.

Hámori és a Tarzan-english

#alt#
Hámori Gabriella a vörös szőnyegen
"Állandóan rohanunk, minden percünk be van osztva, alig van időnk még átöltözni is. Nagyon komolyan veszik az időpontokat" - mesélte az Indexnek hétfő délután a sajtófogadáson. "Németországban vagyunk" - jegyeztem meg a fesztiváligazgatóhoz illő szellemességgel. "Igen, nagyon csúnyán néznek rád, ha két percet késel. Az előzetes leírások alapján szigorúan protokollárisnak tűnt minden, de tegnap rájöttem, hogy tulajdonképpen ez egy élvezhető dolog. Annyira átláthatatlanul nagy ez az egész, hogy már görcsölni sem tudok rajta. Én eleinte attól is féltem, hogy Tarzan-englisht beszélek, de megnyugodtam, hogy a többiek angoltudása sem olyan tökéletes. Az a lényeg, hogy folyamatosan pörögni kell, és rövid idő alatt kell nagyon koncentrálni emberekre."

James Bond is volt a Holnap sztárja

A Berlinálé ideje alatt futó Shooting Star-rendezvényen kilencedszer mutatott be az European Film Promotion (EFP) ígéretes fiatal európai színészeket. Itt lépett ki először a nemzetközi színtérre többek között Franka Potente, Ónodi Eszter, Oroszlán Szonja, Gryllus Dorka, Daniel Brühl és az új James Bond, Daniel Craig is. Előzetesen a huszonegy Shooting Star mindegyikéről készítettek egy több filmbejátszásból álló trailert. Hámori Gabriella CD-jén az I love Budapest, a Szezon és a Terézanyu című filmjeiből készült egy válogatás. Ezt viszik magukkal casting igazgatók, rendezők és egyéb filmes szakemberek a szélrózsa minden irányába.

"Rengeteg szabad vegyértékem van"

"Tegnap reggelizés közben volt egy asztalom, ahova tizenkét casting-és egyéb direktor jött oda, többen kérték, hogy küldjek anyagot - mesélte még Hámori. - Olyan átláthatatlanul nagy a piac, hogy valakihez úgy ültek le, hogy nem is szóltak hozzá, csak elkezdtek fölötte fényképeket cserélni."

És hogy ezek között konkrét ajánlatok is voltak? "Úgy tűnik Peter Kassovitznak készül egy francia-magyar koprodukciója. Ennek a producere jött oda hozzám azzal, hogy a női főszerepre keres valakit - válaszolta. - Szeretne még anyagot látni rólam, amit napokon belül kiküldök neki."

Vajon hogy egyeztetné össze az esetleges filmforgatást az itthoni színházi szerepeivel? "Az én igazgatóm, rendezőm és színészkollegám, Mácsai Pál megígérte, hogy ha bármilyen érdeklődés felmerül, megoldja, hogy elmehessek - válaszolta. - Éppen elkezdtem próbálni a Vízkeresztet, amit a jövő évadban mutatnak be, de a nyári színházakat is megjárja. Most vagyok abban az állapotban, hogy még rengeteg szabad vegyértékem van, a színház az egyetlen olyan dolog, ami komolyan köt Magyarországhoz." Majd a jövőre vonatkoztatva még hozzátette: Sosem tudnék külföldön élni, csak egy pár évig bírnám."

Mindenki magyar

#alt#
Hámori és Gryllus
Az idei "Shooting" sztárok között amúgy több magyar vonatkozású kapcsolat is van: a bolgár Vesela Kazakova tavasztól Budapesten forgat Edelényi János Prima Primavera című filmjében, a brit Lucy Punch Jeremy Irons és Annette Bening oldalán játszotta Avice Crichton szerepét a Szabó István rendezésében készült Csodálatos Júliában.

Arról, hogy vajon milyen reményekkel térhetnek haza az egyhetes berlini rivaldafény után a "Shooting" sztárok, a tavalyi résztvevőt, Gryllus Dorkát kérdeztük hétfő éjjel a nemzetközi filmiparnak tartott gálán a Hotel Adlonban, ahol egyébként a Berlinben élő Marozsán Erika is megjelent.

Gryllus Dorka Londonban forgatott

"Fél éve keresett meg egy angol ügynök. Kimentem Londonba a castingra és megkaptam a szerepet, ami nem egy nagy szerep, de Marianne Faithfull és Micki Manojlovic oldalán dolgozhattam, aminek nagyon örülök. Csak annyit árulhatok el, hogy a film címe Irina P., de a szerepemről egyelőre nem beszélhetek" - jegyezte meg Gryllus Dorka, majd még hozzátette, hogy egy angol-német-francia-belga-luxemburgi koprodukcióról van szó, melynek rendezője Sam Garbarski.

És a régi "Shooting" sztárokkal tartja-e a kapcsolatot? "Szuperek voltak a többiek, nagyon boldog voltam, hogy velük tölthettem azt a pár napot. Persze, páran még most is találkozunk, szoktunk beszélgetni. Például Franziskával, aki épp itt jön" - mondta Dorka, majd Franziska Weisz-szel és a táncparkettről visszaérkező Hámori Gabriellával eltűntek a szemem elől, miközben a színpadról a konferanszié éppen a kiárusításszerű szónoklatát intézte az egybegyűltekhez: "Önök itt a filmipar, az önök döntésén múlik a 'Shooting' sztárok karrierje és jövője."