Kábelforradalom a mozikban

2005.05.02. 17:25
Moziban, DVD-n, a kábel-, és a műholdas tévéken egyszerre jelentkezne az Oscar-díjas rendező, Steven Soderbergh hat alkotásból álló sorozatával, hogy egymaga reformálja meg a filmipart - jelentette az Associated Press.
A rendező célja, hogy az eddigi, három lépcsőből álló (mozi-dvd-televízió) filmterjesztési rendszert egyetlen lépésben valósítja meg. Ezért kapcsolatba lépett a 2929 Entertainmenttel. Soderbergh filmjeit a nézők a tévében pay-per-view rendszerben tekinthetik meg, vagyis csak azokért a műsorokért kell majd fizetniük, amit nézni akarnak. A filmek televíziós vetítéséről az HDNet Movies nevű csatorna gondoskodik.

A hat részből álló sorozat első alkotása, egy ohio-i kisvárosban játszódó misztikus gyilkosság története, a Bubble címet viseli majd. Forgatását három héten belül elkezdik. A film a Magnolia Pictures gyártásában készül, és a szintén érdekelt Landmark Theatre mutatja majd be.

A néző választhat

"A néző kezébe kerül a választás" - mondta a 2929 munkatársa, Todd Wagner. "Mi lehetőséget adunk neki, hogy mikor egy film vetítésre kerül, ő eldönthesse, hogy moziba menjen-e, vagy inkább otthonról tekintse meg az alkotást."

Todd Wagner reméli, hogy nem Soderbergh lesz az egyetlen, aki az új elképzelés szerint folytatja munkáját: "Ez még csak a kezdet. De Stevennek köszönhetően meglehetősen bíztató kezdet."

Szintén a 2929 Entertainment volt az, aki pénzzel támogatta a George Clooney rendezésében készült Good Night, Good Luck című filmet, amiben a színész állandó munkatársa, Soderbergh a produceri feladatot vállalta el.

Soderbergh egyébként is régóta híve a digitális filmgyártásnak. Ezt korábban már bizonyította a Miramax gyártásában készült Szemtől telibe című filmjével, illetve HBO-s sorozataival, a K-Streettel és az Unscripteddel - adta hírül a Hollywood Reporter.

Idejétmúlt a mozi

Számos mozi vezetője aggodalmát fejezte ki, mondván, hogy az új szisztéma várhatóan jelentősen csökkentené a mozik bevételét, de Soderbergh szerint a filmiparnak tovább kell lépnie.

"A filmgyártók többsége idejétmúlt, és ami még rosszabb, hatástalan modellt követ" - mondta a rendező. "Megéri kipróbálni ezt az új rendszert, hátha jobban működik, hiszen az új forgalmazási modell segítségével a nézők igényei szerint tudjuk formálni a filmipart."

Soderbergh jelentősebb mozifilmjei között szerepel a Traffic, az Erin Brockovich, zűrös természet, és az Ocean's Twelve - Eggyel nő a tét.