Szilárda
0 °C
6 °C

Titkos támogatás a Sorstalanságnak?

2004.11.05. 00:01
Kapcsolódó cikkek (1)
Újabb egymillió eurós támogatásban részesül a Sorstalanság című film az izraeli állami televíziótól és az izraeli filmalaptól - értesült Barbalics Pétertől, a film első producerétől a Népszabadság. Az Index körbekérdezte a résztvevőket: Koltai Lajos a film rendezője, Grunwalsky Ferenc a Magyar Mozgókép Közalapítvány elnöke és Gréczy Zsolt a produkció sajtófőnöke az olvasókhoz hasonlóan csak a sajtóból tudta meg a hírt. Barbalics Péter szerint viszont tudtak róla.
"Hallottam Barbalics újabb nyilatkozatáról, de engem erről még senki sem informált hivatalosan" - mondta az Indexnek a Sorstalanság rendezője, Koltai Lajos, aki szerint nem valószínű, hogy mindez igaz legyen. Gréczy Zsoltnak, a produkció sajtófőnökének is csak arról van tudomása, hogy Barbalics Péter tárgyalásokat folytatott az izraeli szervekkel, mielőtt a producert áprilisban a produkció zavaros pénzügyei miatt a rendező és a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) átmenetileg menesztette.

"Megnézték, és tetszett nekik"

Barbalics Péter nyilatkozata szerint viszont már aláírták az izraeli állami televízióval és filmalappal a megállapodást a 2,7 milliárd forintos költségvetésű Sorstalanság utólagos, egymillió eurós gyártási támogatásáról. Barbalics a csütörtöki Népszabadságban elmondta, hogy az izraeli partnerek előzetesen nem csak az ott is megjelent Nobel-díjas Kertész-regényt olvasták el, hanem a forgatókönyvet is, és megnézték a film leforgatott első óráját, mielőtt döntöttek.

Csak Barbalics tudott a támogatásról?

Az új társproducerrel, a magyar származású kanadai Hámori Andrással nem tudott az Index beszélni. "Hámori még kevesebbet tudhat az ügyről nálam, ugyanis Los Angelesben van" - mondta Koltai Lajos. A Népszabadságnak Hámori egy hónapja a forgalmazási terveiről elmondta, hogy a filmet nemzetközi forgalmazóknak ajánlja föl majd Európában és a tengerentúlon. Elképzelése szerint Budapestre hívná az érdeklődőket a mű megtekintésére.

Az Index megkereste a közalapítvány elnökét, Grunwalsky Ferencet is. Az MMK ugyanis áprilisban átvette Barbalicstól a film menedzselését és magyar koprodukciós partnernek az újonnan létrehozott Magyar Mozgókép Kft.-t nevezte ki. "Nem tudok az izraeli támogatásról semmit - mondta Grunwalsky -, bár az újságban szerződést emlegettek, az alapítványt erről a pénzről még nem értesítette hivatalosan sem a producer, sem az izraeli adományozó fél". Grunwalsky végül hangsúlyozta, hogy a közalapítványnak a 920 millió forintos támogatással a produkció létrejöttében csak pozitív szerepe volt.

Producer-e még a producer?

Barbalics Pétert nem sikerült az Indexnek elérnie, így arról sem tudtuk megkérdezni, hogy egyáltalán milyen jogai maradtak a film forgalmazásában. Barbalicsot 200 millió forint eltűnése miatt kivizsgálták, de az ártatlanságát eddig csak egy nyitó részeredménnyel tisztázta júniusi közleményben az MMK.

Mint köztudott, a Sorstalanság forgatását pénzügyi zavarok miatt még áprilisban leállították, ami végül Barbalics felmentéséhez vezetett. A producer utólag az új ÁFA-törvény okozta "lyukkal" magyarázta a hiányt, Grunwalsky viszont azt nyilatkozta az Indexnek, hogy ez a rosszul megkötött szerződésekből fakadt. Az MMK elnöke Barbalics helyzetéről annyit mondott, hogy "a megkötött jogai megmaradtak, a gyártási jogokat viszont nem gyakorolja".

Barbalics Péter reagálása a cikkre:
Barbalics Pétert cikkünk megjelenése után sikerült megszólaltatnunk:

"Természetesen rendelkezem azzal az aláírt szerződéssel melyet az izraeli koprodukciós partnerünkkel írtunk alá körülbelül egy hónapja. Ezt a szerződést a MMK-hoz is eljuttattam.

Cikkében azt írja Koltai szerint ez a szerződés nem létezik. Ez felháborító. Sajnos e film kapcsán több szerencsétlen megnyilatkozása volt a rendezőnek soroljuk ezt is a többihez. A szerződés tényét és tartalmát Koltaival is közöltem, sőt néhány hónappal ezelőtt Magyarországra utazott az izraeli filmalapítvány egyik vezetője, akit bemutattam Koltainak, és közösen megnéztük a film első egy óráját, ugyanis ekkor még csak ennyi volt összevágva. Nem volt ez olyan régen, hogy azóta bármelyikünk is elfelejthette volna.

Természetesen Hámori Andrást is értesítettem az izraeli szerződésről.

Nem értem mit ért azon, hogy az én ártatlanságomat egy nyitó részeredménnyel tisztázták. Az igazság az, hogy a Magic Media a felhasznált közpénzekkel elszámolt, ezt dokumentumokkal bizonyítani tudom."