Január 13-án megjelenik a Sorstalanság album

2005.01.05. 12:52
"Morricone hatvan év után, a szakma csúcsán sem ment nyugdíjba, hanem hihetetlen anyagot alkotott" - nyilatkozta a kész filmzenéről Lisa Gerrard közreműködő énekesnő. Január 13-án kerül boltokba a Sorstalanság című film Ennio Morricone komponálta zenéje az EMI gondozásában, míg a Sorstalanság című film vetíthető kópiája a 36. Magyar Filmszemle végére készül el.
Január 13-án kerül boltokba a Sorstalanság Ennio Morricone komponálta filmzenéje az EMI gondozásában - tájékoztatta az Indexet Szekeres Judit, a zenei kft. igazgatója. A Jó, a Rossz és a Csúf, a Volt egyszer egy Vadnyugat, A Profi és a Kill Bill többszörösen Oscarra jelölt zeneszerzője vezetésével a Magyar Rádió hatos stúdiójában rögzítették a számokat.

Ennio Morricone
Ennio Morricone

"Morricone himnuszszerű zenéje a film tiszta vonalvezetését követi, és csak azt húzza alá a filmben, ami ezt megkívánja, nem hömpölyög, és nem tolul a film képei fölé, hanem alázattal szolgálja azt" - nyilatkozta Koltai Lajos, a film rendezője az Index Fórumának vendégeként a felvételek után. Koltai szerint a zene azért is illik a filmhez, mert, mint mondta: "sikerült egy csendes, tiszta filmet készíteni a Nobel-díjas Kertész Imre regényéből, melynek lényege nem a holokauszt, hanem a lélek útja".

Az ausztrál Lisa Gerrard, a Dead Can Dance alapító énekese dúdolta fel a Sorstalanság egyik betétdalát, a szavak nélküli "Magány himnuszát". Gerrard így nyilatkozott a közös munka után az Indexnek Morriconéról: "Az elmúlt tíz évben is rengeteget változott a szakma: minden eldobható, lecserélhető lett. És akkor jön valaki, mint Morricone, aki még mindig papírra dolgozik, mégis képes rácáfolni minderre. Valami egészen elképesztő, kikezdhetetlen minőséget hoz létre. Hatvan év után, a szakma csúcsán sem ment nyugdíjba, hanem hihetetlen anyagot alkotott."

Szekeres reményei szerint az album hamar aranylemez lesz, vagyis túljut a tizenötezres példányszámon. Ehhez az EMI január 17-én kezd marketing és tévés reklámkampányba. A Sorstalanság című film vetíthető kópiája a 36. Magyar Filmszemle végére készül el.