Mégis bemutatják Berlinben a Sorstalanságot

2005.02.09. 14:21
Mégis elküldik a Sorstalanságot a berlini filmfesztiválra - jelentették be a Sorstalanság alkotói szerdán délben a sajtónak. A fesztivál igazgatója előző este ajánlotta fel a produkciónak, hogy a film az alkotók reményei szerint a Berlinálé "gálafilmje" lehet, és indulhat a fődíjért.
"Mi mindig Berlinben akartuk bemutatni a filmet, és most megvalósult a tervünk" - mondta Hámori András producer, aki Koltai Lajos rendezővel és Kertész Imre Nobel-díjas íróval tartott rendkívüli sajtótájékoztatót a Meridien Hotelben egy nappal a Sorstalanság díszbemutatója után, és egy nappal a film magyar mozikba kerülése előtt.

A producer elmondása szerint kisebb vita után kedd este egyeztek meg a Berlinálé igazgatójával, Dieter Kosslickkal, és így a Sorstalanságot február 15-én este tíz órakor az 55. berlini filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában "gálaként" mutatják be. A film így a fődíjért, az Arany és Ezüst Medvékért folyó versenyben indulhat.

Az igazgató eredetileg a Berlinále Spezial programot ajánlotta a film bemutatkozására, de a producer és a rendező úgy érezte, hogy ez "aláajánlás" és január végén visszautasította a lehetőséget.

Koltai hálás a fesztiváligazgatónak, hogy nem sértődött meg a vita során, és hogy végül "példaszerű rugalmassággal" átalakította miattuk a fesztivál programját. Kertész Imre, aki a sajtótájékoztatón legutolsónak jutott szóhoz - de "pár morzsát azért igyekezett megragadni" -, hozzátette: "valójában nem tudom mi történhetett, de a rugalmasság lehetett a megoldás, semmi más."

Kertész elmondta, hogy amikor még azt hitték, hogy nem vesz részt a film a Berlinálén, egy berlini lapban adott hangot csalódásának: "A könyvem Berlinben érte el a nemzetközi áttörését, nagyon szeretik, most jelent meg a 19. kiadása. Fontosnak tartottam, hogy a film ott mutatkozzon be" - mondta.

A 55. berlini filmfesztivált idén február 10-e és 20-a között tartják.