Itthon siker a Sorstalanság

2005.02.15. 12:15
Itthon 76 819-en látták eddig Kertész Imre regényéből készült filmet a február 10-ei debütálása óta, de az igazi megmérettetésre ma este tízkor kerül sor a Berlinalen.
"Kedd délig 76 819-an látták a filmet - tájékoztatta az Indexet Gréczy Zsolt, a Sorstalanság sajtófőnöke, majd hozzátette - Ez igazi rekord."

A Sorstalanság vasárnap éjfélig tartó négy nap alatt teljesített eredménye (64 300 néző) a közelmúlt nagy toplistás csúcsaival összehasonlítva kimagasló eredménynek tűnik: az Ocean's Twelve-et 28 000-en látták a decemberi debütálást követő hétvége végéig, Ragályi Elemér filmjét, a Csudafilmet 22 000-en nézték meg a január végi bemutatóját követő első négy napban.

Ha a 2004-es itthoni összesítést nézzük, a legsikeresebb magyar filmet, és egyben hetedik legnézettebb filmet, a Magyar vándort 45 600-an látták február első hétvégéjén, a toplistavezető A gyűrűk ura - A király visszatért viszont már 204 956-an.

De ha a vígjáték műfaj helyett drámához, pontosabban magyar történelmi drámához viszonyítjuk a nézettségi adatot, Szabó István egy másik filmje - melynek producere szintén Hámori András volt - érte el a legjobb eredményt 2000 januárjában: a Napfény ízét 14 000-en tekintették meg a csütörtöki bemutatójától vasárnap éjjelig.

"Mivel a büdzsé sokszorosa az átlag magyar filmeknek (2,7 milliárd forint - a szerk.), nem hiszem, hogy a belefektetett pénz Magyarországon jönne vissza - tette hozzá Gréczy. - A napokban kötjük meg a 80 milliós népességű Németországgal a forgalmazási szerződést, a 60 milliós Olaszországgal már alá is írtuk novemberben. Az angolokkal és más európai országokkal pedig folyamatosan tárgyalunk."

Persze mindezek sikerében nagy szerepet játszik az 55. berlini filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában való szereplés. A vetítés kedden este tízkor lesz, ahogy Koltai elmondta, a "világ legnagyobb vásznán".

A világpremieren a Nobel-díjas Kertész Imrén és a rendezőn kívül részt vesz a főszereplő Nagy Marcell az édesanyjával, és Hámori András, a film producere. A másik producer, a kirúgott Barbalics Péter az Index információi szerint nem utazik ki a Berlinalera.