Százezren látták a Sorstalanságot

2005.02.17. 21:17
A legdrágább magyar film magyar nézettségi rekordot döntött a debütálása óta eltelt egy hét alatt. Szerdán a százezredik mozijegy is elkelt a Sorstalanságra - tájékoztatta az InterCom csütörtökön az Indexet.
Szerdán kelt el a százezredik jegy az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre regényéből készült adaptációra. Dráma-kategóriában a magyar filmek között százezres nézettséget eddig csak Mészáros Márta A Temetelen halottja ért el január 23-án, igaz ez a film bemutatója (2004. október 21.) után három hónappal történt.

A film sajtófőnöke már a hét elején közölte az Indexszel: a közönség érdeklődése felülmúlta a várakozásukat a Sorstalanság iránt. A múlt csütörtökön mozikba került filmet vasárnap estig már 64 300-an nézték meg, ami húszezerrel több, mint a legnézettebb 2004-es magyar film, a Magyar vándor című vígjáték tavaly februári debütálása.

A múlt keddi budapesti díszbemutatón, illetve az aznapi szakmai vetítéseken mintegy négyezren látták a filmet. A csütörtöki forgalmazás óta a fővárosban körülbelül 41 ezren vettek mozijegyet a holokausztot feldolgozó alkotásra, vidéken 59 ezren voltak kíváncsiak a filmre.

A magas nézőszám a forgalmazó értékelése szerint "mérföldkő" a magyar mozitörténetben, reményeik szerint ez "az első állomás a Sorstalanság nemzetközi pályáján".

A minden idők legdrágább magyar filmjéről szóló szerdai német kritikákban viszont eltérő vélemények születtek - írta az Index berlini tudósítója. A filmet kedden mutatták be az 55. berlini nemzetközi filmfesztiválon, a Berlinalén Kertész Imre író, Koltai Lajos rendező, a főszereplő Nagy Marcell és a producerek jelenlétében.