Félresiklott berlini vita Sorstalanság-ügyben

2005.01.28. 15:25
Félresiklottnak, nem szerencsésnek tartja a berlini filmfesztivál igazgatója mindazt, ami Kertész Imre és Koltai Lajos filmje, a Sorstalanság meghiúsult berlini bemutatója körül történt.

"Láttuk a filmet, meghívtuk a filmet, ám a producernek nyilván nem volt elég nagy a mozi, ahol a filmet vetíteni akartuk, és mindenáron a fődíjakért, az Arany és Ezüst Medvékért folyó versenyben akarta indítani" - közölte Dieter Kosslick fesztiváligazgató az MTI-nek nyilatkozva.

"Nem járja"

Dieter Kosslick
Dieter Kosslick

A fesztiváligazgató elmondta, hogy a Berlin keleti városrészében lévő tágas filmszínházat, az Internationalt ajánlották fel a vetítésre a Berlinale Spezial program keretében, a pénteki napot, a fesztiválnagyüzem első napját.

"Az nem járja, semmilyen filmnél, semmilyen témánál, hogy a producer és a rendező át akarja venni a fesztiváligazgató szerepét a program kialakításában" - hangsúlyozta Kosslick, aki nem árulta el, hogy a tizenkét főből álló válogatóbizottság, köztük újságírók, mozitulajdonosok milyen alapon ajánlják a megtekintett filmeket az egyik vagy a másik sorozatba.

Nincs indoklás

"Indokolni nem szoktunk, mert akkor elszabadulna a pokol. A végső felelősség az enyém" - mondta Kosslick, aki jó filmnek tartja a Sorstalanságot, "de van még kétszáz ugyancsak jó film". Azt is hangsúlyozta, hogy a fődíjakért folyó verseny mellett hivatalos válogatásnak, programnak minősül a versenyen kívül vetített filmek sorozata, továbbá a Berlinale Spezial és a Panorama szekció is.

Kosslick mélyen sajnálta, hogy nem tudott megegyezni a Sorstalanság producerével és rendezőjével.

A 55. berlini filmfesztivált, a Berlinalét az idén február 10-e és 20-a között tartják. A Sorstalanság premierje február 8-án lesz a 36. Magyar Filmszemlén, a film február 10-én kerül a magyarországi mozikba.