Szilvia
5 °C
16 °C

Ilyen hosszú csókjelenetem még nem volt

2007.02.14. 11:11
Mától vetítik a mozik Sas Tamás új romantikus vígjátékát, az S.O.S. Szerelemet, amiben Csányi Sándor és Fenyő Iván vetekedik Ullmann Mónika kegyeiért. A film díszbemutatóján jártunk az Urániában. Bár negatív kritikákat kapott eddig a film, a színészekből, barátokból és sajtóból álló közönség lelkesen megtapsolta, sőt jópáran fütyültek is.
Bár a színészeket hétre ígérték, még húsz perccel később is csak a törött lábú forgatókönyvíró, Szurmai János volt jelen az S.O.S. szerelem stábjából. Tőle megtudtuk, hogy Berlinben, a filmfesztiválon tizenhat ügynökkel tárgyaltak a sugárzási jogokról. Szurmai elmondta, hogy általában a "magyar filmet nem lehet külföldre eladni, mert magyarul van, de ebből a szempontból a Csak szex áttörést jelentett."

Andy Vajna viszont, aki pulóveresen, két fiatal lány társaságában érkezett, épp arról számolt be nekünk, hogy a Szabadság, szerelmet majdnem minden országba sikerült a Berlinálén eladnia, "épp ahogy tíz éve a Miniszter félrelépet". A zárszóra Kern András is megjelent, de mikor meghallotta, hogy újságíró vagyok, "most ne kérdezzen!" felkiáltással elmenekült.


Sas Tamás Szacsvayval pózol
Ekkor a jegyeit átvevő Rudolf Péter mögött megláttuk Szacsvay Lászlót is, akit rögtön lekapcsolt egy rajongó, hogy Sas Tamás egyik korábbi filmje, a Presszó dvd-borítóját dedikáltassa vele. "Én egy kisebb szerepet játszom a filmben emlékeim szerint - mondta nekünk a színész szórakozottan - gondolom, hogy fiataloknak való, de nem tudom miről szól, úgyhogy kíváncsian várom." Szacsvay Hernádi Judittal párban alakít idősödő társkeresőt.

Empirikus tény

Sas Tamás, az S.O.S. szerelem rendezője is betoppant. Elsőként a kritikákról kérdeztünk. "Két negatív kritika volt - mondta -, de nem ez fogja a film sorsát meghatározni, ez pillanatnyilag empirikus tény." Magyar példát viszont egyáltalán nem akart idézni tételére. És hogy miért váltogatja ilyen gyakran a színészeit? "Minden rendezésemben más és más karakter van, és azok az idők elmúltak, amikor egy rendező két-három színésszel dolgozott egy életen át. A színészeknek vannak bizonyos társadalmi státuszai, ami bizonyos filmekben kihasználható."

A sűrűsödő tömegben hirtelen feltűnt néhány megasztár. A szőkére festett Tóth Gabi kérdésünkre azt mondta: "Én arra számítok, hogy igényes lesz a film". Miután a számunkra ismeretlen Márk előadta a film néhány borzalmas dalát, amit egyedül Bálint Ádám élvezett látványosan, Kaszás Géza színész-szakács-mindenes, egyúttal a film producere nívósabb szövegekkel szórakoztatta a közönséget: Heinét idézett, valamint Johnny Deppet a Don Juan DeMarcóból. Minden mondata a szerelemre futott ki, még egy József Attila-idézet is: "Ha megszeretlek, kopogtatás nélkül bejöhetsz hozzám, de gondold jól meg, bántana, ha azután sokáig elkerülnél". És átadta a nézőket a filmnek.


Ulmann Mónika rövidnadrágban

Az Egy szoknya hozta az S.O.S.-t

A vetítés után hosszan tapsoltak a nézők, néhányan elismerően füttyögtek, Kaszás Géza meg csápolással bíztatta őket. Majd felkonferálta a stáb tagjait, közülük a legnagyobb ovációt Varga Bogi kapta, aki a filmben szereplő plüssbékával hajolt meg. A fogadáson Ullmann Mónikára startoltunk rá, aki kisfiával érkezett a film végére estélyi helyett elegáns fekete rövidnadrágban. "Ivánt ismertem a Kútfejekből, Sanyit is, csak korábban nem dolgoztam vele együtt, Kovács Patríciát a Szerelemtől sújtva című Sas Tamás filmből, és már nagyon szerettem volna együtt dolgozni vele - mondta kollégáiról, majd hozzátette: Nekem a Kútfejek és ez is meghatározó az életemben, mert a filmre jobban odafigyelnek, és az egyik munka hozza a másikat."

"Most már filmes színészként ismernek az emberek, vagy még mindig a Barátok köztből?" - kérdeztük, hiszen a moncsicsis sikerszériára a mostani tizenévesek, az S.O.S. szerelem közönsége már nem emlékezhet. "Engem kiskorom óta ismernek a nézők. Az hogy szeretnek-e, vagy sem, az más kérdés" -válaszolt, pedig bennünk fel sem merült, hogy ne szeretnék.

Az S.O.S. szerelemben játszott szerepéről elmondta, hogy sem az éneklés, sem a főszereplő balettáncos múltja nem miatta került a filmbe, de a saját élete sok vonásban hasonlít Veronikáéra. A felkérésnek viszont örült, mert először játszhatott olyan szerepet, ami "elindul valahonnan és elérkezik valahova". Miután tavaly óta már három filmben szerepelt, utalt arra is, hogy a sorozat várhatóan folytatódik, de babonából nem árult el többet: "egy filmről mindig akkor beszélünk, ha túl vagyunk az első forgatási napon." Majd a következő párbeszéddel zártuk a beszélgetést:

Ullmann Mónika: Mindegy, hogy az Index szereti a filmet, vagy sem, én teljesen egyetértek vele.
Index: Mivel értesz egyet?
U.M.: A filmmel.

Nem bírta nézni


Fenyő Iván Kovács Patríciával
Később a profi csábítót alakító Csányi Sándort faggattuk: "Annyira nem bírom nézni magamat, hogy bizonyos jeleneteknél most is kiszaladtam a vetítésről". A színész elmondta, hogy az S.O.S. szerelem gyerekszereplőjével, Varga Boglárkával arra törekedett, hogy a viszonyuk a kamera előtt is olyan legyen, mint a való életben: "Én pattogtam, ő meg szart a fejemre" - foglalta össze. Bár Sas Tamás filmje után zsinórban egynél több romantikus vígjátéki szerepet már nem vállalna, elismerte, hogy ez a figura közel áll hozzá. "Fizetnek azért, hogy feszes ruhákban gyönyörű színésznőket csókolgassak. Ez tényleg jó munka" - állapította meg, mikor az öt perces csókjelenetről kérdeztük.

Utoljára Fenyő Ivánt kaptuk el. "Tetszett, hogy egy szerep kapcsán annyira egyszerű lehetek, amennyire tudok. Mindenkiben van nyersesség, csak fel kell nagyítani" - mesélte a szerep megformálásáról, majd hogy az est végére pontot tegyünk, a film tanulságáról faggattuk. "Ezt mindenki szűrje le magának. Találja ki, hogy az ő kapcsolatában min kell javítani. Akármerre lódult el, meg kell találnia az egyensúlyt, az arany középutat".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?