Ilyen hosszú csókjelenetem még nem volt

2007.02.14. 11:11
Mától vetítik a mozik Sas Tamás új romantikus vígjátékát, az S.O.S. Szerelemet, amiben Csányi Sándor és Fenyő Iván vetekedik Ullmann Mónika kegyeiért. A film díszbemutatóján jártunk az Urániában. Bár negatív kritikákat kapott eddig a film, a színészekből, barátokból és sajtóból álló közönség lelkesen megtapsolta, sőt jópáran fütyültek is.
Bár a színészeket hétre ígérték, még húsz perccel később is csak a törött lábú forgatókönyvíró, Szurmai János volt jelen az S.O.S. szerelem stábjából. Tőle megtudtuk, hogy Berlinben, a filmfesztiválon tizenhat ügynökkel tárgyaltak a sugárzási jogokról. Szurmai elmondta, hogy általában a "magyar filmet nem lehet külföldre eladni, mert magyarul van, de ebből a szempontból a Csak szex áttörést jelentett."

Andy Vajna viszont, aki pulóveresen, két fiatal lány társaságában érkezett, épp arról számolt be nekünk, hogy a Szabadság, szerelmet majdnem minden országba sikerült a Berlinálén eladnia, "épp ahogy tíz éve a Miniszter félrelépet". A zárszóra Kern András is megjelent, de mikor meghallotta, hogy újságíró vagyok, "most ne kérdezzen!" felkiáltással elmenekült.


Sas Tamás Szacsvayval pózol
Ekkor a jegyeit átvevő Rudolf Péter mögött megláttuk Szacsvay Lászlót is, akit rögtön lekapcsolt egy rajongó, hogy Sas Tamás egyik korábbi filmje, a Presszó dvd-borítóját dedikáltassa vele. "Én egy kisebb szerepet játszom a filmben emlékeim szerint - mondta nekünk a színész szórakozottan - gondolom, hogy fiataloknak való, de nem tudom miről szól, úgyhogy kíváncsian várom." Szacsvay Hernádi Judittal párban alakít idősödő társkeresőt.

Empirikus tény

Sas Tamás, az S.O.S. szerelem rendezője is betoppant. Elsőként a kritikákról kérdeztünk. "Két negatív kritika volt - mondta -, de nem ez fogja a film sorsát meghatározni, ez pillanatnyilag empirikus tény." Magyar példát viszont egyáltalán nem akart idézni tételére. És hogy miért váltogatja ilyen gyakran a színészeit? "Minden rendezésemben más és más karakter van, és azok az idők elmúltak, amikor egy rendező két-három színésszel dolgozott egy életen át. A színészeknek vannak bizonyos társadalmi státuszai, ami bizonyos filmekben kihasználható."

A sűrűsödő tömegben hirtelen feltűnt néhány megasztár. A szőkére festett Tóth Gabi kérdésünkre azt mondta: "Én arra számítok, hogy igényes lesz a film". Miután a számunkra ismeretlen Márk előadta a film néhány borzalmas dalát, amit egyedül Bálint Ádám élvezett látványosan, Kaszás Géza színész-szakács-mindenes, egyúttal a film producere nívósabb szövegekkel szórakoztatta a közönséget: Heinét idézett, valamint Johnny Deppet a Don Juan DeMarcóból. Minden mondata a szerelemre futott ki, még egy József Attila-idézet is: "Ha megszeretlek, kopogtatás nélkül bejöhetsz hozzám, de gondold jól meg, bántana, ha azután sokáig elkerülnél". És átadta a nézőket a filmnek.


Ulmann Mónika rövidnadrágban

Az Egy szoknya hozta az S.O.S.-t

A vetítés után hosszan tapsoltak a nézők, néhányan elismerően füttyögtek, Kaszás Géza meg csápolással bíztatta őket. Majd felkonferálta a stáb tagjait, közülük a legnagyobb ovációt Varga Bogi kapta, aki a filmben szereplő plüssbékával hajolt meg. A fogadáson Ullmann Mónikára startoltunk rá, aki kisfiával érkezett a film végére estélyi helyett elegáns fekete rövidnadrágban. "Ivánt ismertem a Kútfejekből, Sanyit is, csak korábban nem dolgoztam vele együtt, Kovács Patríciát a Szerelemtől sújtva című Sas Tamás filmből, és már nagyon szerettem volna együtt dolgozni vele - mondta kollégáiról, majd hozzátette: Nekem a Kútfejek és ez is meghatározó az életemben, mert a filmre jobban odafigyelnek, és az egyik munka hozza a másikat."

"Most már filmes színészként ismernek az emberek, vagy még mindig a Barátok köztből?" - kérdeztük, hiszen a moncsicsis sikerszériára a mostani tizenévesek, az S.O.S. szerelem közönsége már nem emlékezhet. "Engem kiskorom óta ismernek a nézők. Az hogy szeretnek-e, vagy sem, az más kérdés" -válaszolt, pedig bennünk fel sem merült, hogy ne szeretnék.

Az S.O.S. szerelemben játszott szerepéről elmondta, hogy sem az éneklés, sem a főszereplő balettáncos múltja nem miatta került a filmbe, de a saját élete sok vonásban hasonlít Veronikáéra. A felkérésnek viszont örült, mert először játszhatott olyan szerepet, ami "elindul valahonnan és elérkezik valahova". Miután tavaly óta már három filmben szerepelt, utalt arra is, hogy a sorozat várhatóan folytatódik, de babonából nem árult el többet: "egy filmről mindig akkor beszélünk, ha túl vagyunk az első forgatási napon." Majd a következő párbeszéddel zártuk a beszélgetést:

Ullmann Mónika: Mindegy, hogy az Index szereti a filmet, vagy sem, én teljesen egyetértek vele.
Index: Mivel értesz egyet?
U.M.: A filmmel.

Nem bírta nézni


Fenyő Iván Kovács Patríciával
Később a profi csábítót alakító Csányi Sándort faggattuk: "Annyira nem bírom nézni magamat, hogy bizonyos jeleneteknél most is kiszaladtam a vetítésről". A színész elmondta, hogy az S.O.S. szerelem gyerekszereplőjével, Varga Boglárkával arra törekedett, hogy a viszonyuk a kamera előtt is olyan legyen, mint a való életben: "Én pattogtam, ő meg szart a fejemre" - foglalta össze. Bár Sas Tamás filmje után zsinórban egynél több romantikus vígjátéki szerepet már nem vállalna, elismerte, hogy ez a figura közel áll hozzá. "Fizetnek azért, hogy feszes ruhákban gyönyörű színésznőket csókolgassak. Ez tényleg jó munka" - állapította meg, mikor az öt perces csókjelenetről kérdeztük.

Utoljára Fenyő Ivánt kaptuk el. "Tetszett, hogy egy szerep kapcsán annyira egyszerű lehetek, amennyire tudok. Mindenkiben van nyersesség, csak fel kell nagyítani" - mesélte a szerep megformálásáról, majd hogy az est végére pontot tegyünk, a film tanulságáról faggattuk. "Ezt mindenki szűrje le magának. Találja ki, hogy az ő kapcsolatában min kell javítani. Akármerre lódult el, meg kell találnia az egyensúlyt, az arany középutat".