Spielberg Budapesten forgat

2005.05.02. 11:17
Az Oscar-díjas rendező a magyar fővárosban készíti majd el az 1972-es müncheni olimpiai játékokon történt terrorcselekményeket feldolgozó filmjét - értesült a Népszabadság. A főszerepeket a James Bondként hírbe hozott Daniel Craig, és a Trója Hektoraként ismert Eric Bana alakítják.
A Ryan közlegény megmentését és a Schindler listáját jegyző Steven Spielberg júniusban megkezdi Vengeance (Bosszú) című legújabb egészestés filmjének munkálatait Budapesten - értesült a Népszabadság.

A történet az 1972-es müncheni olimpián az izraeli sportolók ellen elkövetett merényletek után játszódik, amikor a Trója Hektoraként ismertté vált Eric Bana alakította Moszad ügynök a palesztin terroristák keresésére indul.

A másik főszerepet a Sorstalanságban amerikai katonaként látható Daniel Craig alakítja majd, akiről április elején szivárogtatták ki a hírt, hogy James Bond tíz éves megformálására kapott ajánlatot. Craig nem árult el a Népszabadság hollywoodi tudósítójának sem részleteket a Spielberg-filmben betöltött szerepéről: "Ha elmondanám, Spielberg letörné a kezem. Úgy tudom, két héten belül sajtóközleményben fogják bejelenteni."

A film operatőre Spielberg egyik kedvenc kollégája, a kétszeres Oscar-díjas lengyel Janusz Kaminski lesz, a finanszírozócég a Universal Studio. A hivatalos bemutatót 2005 karácsonyára tervezik.

Michael York már bosszút állt

A Spielberg-film előtörténete az 1972-es müncheni nyári olimpia, ami alatt palesztin fegyveresek az olimpiai faluban meggyilkoltak két izraeli sportolót és túszul ejtettek kilencet. A német rendőrség a túszok kiszabadítására tett kísérlete nem járt sikerrel és mind a kilenc túsz életét vesztette.

A nyolc palesztin terroristából ötöt agyonlőttek a rendőrök, hármat foglyul ejtettek, de alig egy hónap múlva szabadon engedték őket, amikor társaik eltérítettek egy Lufthansa gépet és a szabadon bocsátásukat követelték a német kormánytól. Itt kezdődnek a film eseményei, amelyek során az izraeliek Eric Bana vezetésével egy képzett brigádot indítanak útnak, hogy nyomozza ki a gyilkosok búvóhelyét és bosszulja meg a müncheni vérengzést.

1984-ben George Jonas Bosszú címmel megírta a túszejtés és az utána következő hajtóvadászat történetét. A könyvből két évvel később tévéfilm készült Gedeon pallosai címmel, Michael York főszereplésével - elképzelhető, hogy Tony Kushner és Eric Roth, a Vengeance forgatókönyvírói is merítenek majd a nagysikerű regényből.

Spielberg elfoglalt

Spielberg az IMDb adatbázis szerint jelenleg tizenegy projektre szerződött le, ebből öt 2005-ben elkészül, négyet 2006-ban forgat a rendező, kettőt pedig 2007-ben.