Ödön
2 °C
11 °C

Spielberg a lángoló bolygók bűvöletében

2005.08.30. 18:49
Alig mutatták be a Világok harcát, a rendező újabb sci-fi klasszikus feldolgozására készül - ez lesz az 1951-es When Worlds Collide remake-je. Ha marad rá idő, persze.

Az E! Online híre szerint Steven Spielberg az executive producer szerepét tölti majd be a sci-fi remake munkálatai során, bár egyelőre nincs rendezője a Paramount stúdió projektjének.

Spielberg Stephen Sommers rendezőtől (A múmia 1-2, Van Helsing) vette át az irányítást, aki eredetileg nemcsak producere, de rendezője és forgatókönyvírója is lett volna a When Worlds Collide-nak, de kilépett a produkcióból és inkább a 20th Century Fox A Night at the Museum című filmjét forgatja le.

A bejelentés nyomán azonnal megindultak a találgatások a rendező személyéről, és sokak szerint a legkézenfekvőbb válasz persze maga Spielberg lenne.

"Ő lesz a producer" - jelentette be a jelenleg Budapesten forgató rendező sajtósa, Marvin Levy. "Azt nem tudom, vajon teljes biztonsággal kizárható-e, hogy ő lesz a film rendezője is, annyi viszont bizonyos, hogy nem valószínű, mert rengeteg dolga van. Az is tény viszont, hogy ezeket a döntéseket mindig az adott forgatókönyv elolvasása után hozza meg."

Az eredeti film plakátja
Az eredeti film plakátja

Steven Spielberg nagy rajongója a klasszikus sci-fiknek; ezeken a filmeken nőtt fel, az 1951-es When Worlds Collide pedig az egyik kedvence. A film, ami bemutatása évében elnyerte a legjobb speciális effektekért járó Oscar-díjat, annak idején tudományos-fantasztikus mozik egész sorát indította el. Rendezője az 1898-as születésű, magyar származású Rudolph Maté volt, aki még Budapesten, a legendás Alexander Korda segédoperatőreként kezdte filmes karrierjét.

A When Worlds Collide-ban egy nap egy csillagász ijesztő felfedezést tesz: két kóbor bolygó tűnt fel a Naprendszerben és nagy sebességgel közelednek a Föld felé. A bajt csak tetézi, hogy mindenki bolondnak nézi a csillagászt, és a Fehér Ház sem hajlandó komolyan venni a veszélyt. Egyre fogy az idő, végül egy vadászpilóta, egy gazdag gyáros és a csillagász összefognak és építenek egy mentőűrhajót, amelynek szerencsés utasait lottón sorsolják ki.

A téma nem idegen az E.T. rendezőjétől: 1998-ban ő volt az executive producere a Deep Impact című sci-finek, ami a When Worlds Collide sztorija nyomán készült.

Elfoglalt

Spielberg ezekben a hetekben forgatja Budapesten következő Oscar-gyanús filmjét, a Münchent, ami az 1972-es müncheni nyári olimpia véres eseményeit és a következményeket mutatja be. Ezután két újabb nagyszabású Spielberg-produkcióra kerül sor: Liam Neesonnal a főszerepben forog majd egy Abraham Lincolnról szóló életrajzi film, majd jöhet a várva várt Indiana Jones-folytatás Harrison Forddal.

A rendezések mellett Spielberg számos mozi producere: ilyen például az Egy gésa emlékiratai és a Zorro legendája is. Legutóbbi sikere, a nyáron bemutatott Világok harca 570 millió dolláros bevételt hozott világszerte.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?