Apu nem örült, hogy hálóingben jövök

2008.11.17. 13:33
A sorozat szereplőinél csak a Trekker-csajok voltak népszerűbbek az AXN hétvégén megrendezett sci-fi napján. A zöld egyenruhás lányokkal többen akartak közös fotót, mint Ethan Phillips-szel, a Voyager hajószakácsával, pedig őt mindenki imádja. Vaughn Armstrong meg csak szimplán kimagasodott a tömegből.

A májusi Star Wars-napra főleg a 30 év körüliek látogattak ki, az SF Portal és az AXN november 15-i sci-fi napján viszont inkább a tizen- és huszonéves Star Trek-rajongók voltak többségben a MOM Park mozijában.

"Nagyjából 300-an jöttek el, ami közepes látogatószámot jelent" - avatott be a részletekbe a szervező, Miyazaki Jun, az SFportal szerkesztője. A két meghívott sztár nem kért tiszteletdíjat, mivel eredetileg gazdag Star Trek-rajongóknak szervezett hajókiránduláson vettek részt, Németországból egészen Budapestig csorogtak le a Dunán. "Az irodalmi jellegű előadásokat viszont kevesen látogatták. Aki sci-fit olvas, nem feltétlenül rajong a filmes feldolgozásokért, kicsi az a réteg, aki mindkettőt kedveli." És valóban, a könyves standoknál csak néhány ember lézengett, a képregénykiadók sem ma csinálták meg az évszázad üzletét. A Star Trek manga azért jól fogyott.

Kék és piros egyenruhás, gimnazista korú klubtagok is vannak a szervezők között, Richárd Spocknak, Gábor Scottynak, Dávid McCoy-nak öltözött be. Gábortól megtudtuk, hogy a Star Trek uniformis lényegesen egyszerűbb és olcsóbb a 90 ezer forintos Boba Fett-jelmeznél: "Ez eredetileg egy piros garbó volt, a turkálóban vettem. A fekete nyakat anyámmal varrattam rá, a jelvényt én nyomtattam" - meséli.

Phillipset öt óráig sminkelték

Az egyik meghívott sztárvendég, Ethan Phillips a talaxiai hajószakácsot, Neelixet alakítja a Star Trek Voyagerben. Kiderült, nemcsak a filmben alacsony, kopaszodó, vicces fickó. "Kérdezzetek, mert ha nekem kell kérdeznem magamtól, akkor estig itt ülünk" - kezdte a beszélgetést.

A punkfrizurás űrlény-maszkját például naponta 5 óra volt elkészíteni. "Hét év alatt 2500 órát töltöttem a sminkszobában ülve, ennyi idő alatt más elvégzi a jogi egyetemet" - mesélte, miközben a mozivásznon forgatási képek peregtek. "Egy ilyen maszkban az ember nem tud rendesen enni, nem tud telefonálni a műfülével, nem tud könyvet olvasni a kontaktlencsék miatt. A forgatási szünetekben ezért csak a kollégáimat hecceltem."

Közben a trill-betazoid testvérpárnak öltözött Ritával és Csillával beszélgettem. A lányok saját karaktert találtak ki, külön Star Trek-múlttal. Mindenki velük akart fényképezkedni, még Ethan Phillips is, aki portrét is rajzolt nekik, mert már nem jutott dedikált fotó.

Rajongóból csillagász

Csilla és Rita - Még több kép a Galériában!

A Star Trek univerzum első női kapitánya miatt lettek fanatikusok. Rita Szegeden jár angol-film szakra. "A szakdolimban azt akarom bebizonyítani, hogy a nőknek is van helye az űrben. Az első női asztronauta Jerrie Cobb lett volna, de a 60-as években az volt a hivatalos álláspont, hogy az űr nem a nőknek való. Ezt hasonlítom össze a Star Trekben szereplő nők helyzetével, benne lesz Jadzia Dax, Uhura, és a többi női karakter is." Csilla is a Voyager után lett fanatikus rajongó, és döntötte el, hogy csillagász lesz. "A középiskolában nyertem egy pályázaton, ahol egy egyhetes űrhajóskiképzés volt a fődíj a NASA-nál, a US Space & Rocket Centerben. Most az egyetemen Mars-kutatással foglalkozom, de érdekel az asztrobiológia, és az is, mikor tudna az emberiség kiköltözni az űrbe." "Pszichológiai kísérletek bizonyítják, hogy a vegyes legénységben a nők békítő, villámhárító szerepet töltenek be" - mond ellent Rita a felvetésünkre, hogy a nők csak a szexkísérletek miatt szerepeltek a NASA űrprogramjában.

Armstrong klingon-fanatikus

A másik sorozatszereplő, Vaughn Armstrong a maga két méterével csak kinézetre ellentéte Ethan Phillipsnek, ő is ugyanolyan stand-up comedy-stílusban sztorizgató színész. A kedvenc népe a klingon, igazi Star Trek-fanatikusként klingon-gyűrűje is van, és tud minden harci kiáltást. Egyébként meg sportot űz abból, hogy minél több Star Trek-epizódban szerepeljen. 100 különböző karaktert akar eljátszani, jelenleg 15-nél tart.

Armstrongot mindenki Forrest admirálissal azonosítja, pedig többnyire idegen lényeket játszik. A kreetassan maszkhoz 6 és fél órákat tölt a sminkszobában. Armstrong szerint a népszerűség oka: "Ez arról szól, hogy neked hegyes a füled, nekem meg rücskös a homlokom, de együtt bármire képesek vagyunk. Meghódíthatjuk az űrt, és még Busht is le tudtuk váltani."

Hálóinges jelmez

"Én viszont néha a lakásban is ebben az egyenruhában járkálok" - mondta Richárd, aki tényleg egy igazi mozifanatikus, mert még a barátnőjét is sikerült beöltöztetnie. "Tudod, ez is olyan, mint a Rossnál a Jóbarátokban" - vigyorog. A barátnője, Csilla egy retró stílusú hálóingből csinálta a sárga flottatiszti ruhát: "Most volt rajtam először, és tényleg zavarba ejtő, hogy mindenki dülledt szemekkel bámul, de már kezdem megszokni. Apukám mondjuk nem rajongott az ötletért, hogy hálóingben leszek ennyi ember előtt."

Csillának amúgy nincs Star Trek-neve, ő a srácok szerint csak a dekoratív flottatiszt a háttérben. "A barátom sokat mesélt a Star Trekről, megmutatta filmeket, aztán elhívott egy klubtalálkozóra is. Könnyű volt megszeretnem a sorozatokat, mert Született feleség-rajongó vagyok. Sőt, a Star Warst is imádom."

A Trekkerek szerint tehát nincs Star Trek-Star Wars rajongói ellentét, bár Gábor megemlít egy esetet: "A májusi sci-fi találkozón is ilyen egyenruhába öltöztünk a haverommal, és közös fotót akartunk a birodalmiakkal, de az egyik rohamosztagos vonakodott, mert Trekker vagyok." Richárd szerint a Star Wars csak egy látványos mese, a Star Trekben voszont minden résznek van mondanivalója, súlyos poroblémákkal foglalkozik. "Sokkal reálisabb jövőképet mutat: ha végre túllépünk az energiaválságon meg az egymás közötti háborúkon, akkor eljuthatunk az űrbe, és új civilizációkat fedezhetünk fel."

Dávid még több érdekességet sorol a Star Trekről: "Ez volt az első színes sci-fi sorozat, és ebben csókolózott először fekete és fehér színész, amiből később óriási botrány lett. És az oroszok is felháborodtak, hogy az első ember az űrben Gagarin volt, de nincs orosz a Star Trekben. Ezért került be Chekov. A Star Trek mindig is harcolt az előítéletek ellen, a Voyagerbe is tudatosan írták bele a női kapitányt, a Deep Space 9-nak meg néger a parancsnoka." Richárd ezt még megtoldotta annyival, hogy Whoopi Goldberg is azért lett színésznő, mert kislány korában meglátta a tévében Uhura hadnagyot, az első olyan fekete színésznőt, aki nem cselédet játszott.