Börtönbe a Star Wars-ért

2005.09.29. 21:52
Nyolc embert ítéltek el a napokban Kaliforniában filmkalózkodás vádjával. Marc Hoaglin tavaly májusban tette fel A sithek bosszúját a netre.

A Guardian beszámolt arról, hogy a vádirat szerint az ügy egy tesztvetítés-kópiával indult: egy utómunkákkal foglalkozó cég munkatársa a kaliforniai Lakewoodban ezt a kópiát másolta le, és végül ez a verzió került fel az internetre a világpremier előtt éppen egy nappal.

A tesztkópiákat általában azért készítik el, hogy kritikusok, illetve a filmipar díjátadóin szavazó szakemberek időben, már a premier előtt véleményt alkothassanak az új mozikról.

A sithek bosszúja

A nyomozóhatóság feltételezi, hogy több mint tízezren töltötték le A sithek bosszúja kalózmásolatát a netről.

A huszonnyolc éves Albert Valentét bűnösnek találták a szerzői jogok megsértésében, amiért munkahelyéről, egy utómunkákkal foglalkozó lakewoodi cégtől elhozta a film tesztkópiáját.

A harminchat éves Marc Hoaglin Huntington Beachből azért kerül a bíróság elé, mert a Star Wars harmadik részét ezután feltöltötte a netre. Hoaglin akár három évet is ülhet ezért.

Az ügyben szereplő további hat vádlottat azért ítélik el, mert a Valente által eltulajdonított példányt ők is lemásolták és továbbadták. Mind a nyolcan kötelesek megjelenni jövő hónapban az amerikai szövetségi bíróság előtt.

A Guardian cikkírója kiemelte, hogy a hollywoodi stúdiók állításai szerint évente 3,5 milliárd dollár veszteséget okoznak nekik a filmkalózok, és attól rettegnek, hogy a kalózmásolatok netes letöltéséből széles körben elterjedt, jól bevált szokás lesz.