Eleonóra
-1 °C
2 °C

Levetítették a Star Wars III-at az amerikai kritikusoknak

2005.05.05. 11:52
Lucas megtartotta Amerikában a Star Wars harmadik részének sajtóvetítését. Az eseményen nosztalgiázott egy kicsit és elmesélte, mikor pattant ki a fejéből az eredeti Csillagok háborúja. Az új részt, amiben rekordmennyiségű fénykardpárbaj és csillagközi csata vár ránk, már a jövő héten vetíteni kezdik Amerikában.
George Lucas szerdán mutatta meg a Star Wars harmadik részét az amerikai filmkritikusoknak. A rendező az újságíróknak elmondta, hogy a három eredeti rész, a negyedik, ötödik és a hatodik epizód ötlete 1977-ben fogant: készíteni akart egy izgalmas, szórakoztató filmet Anakin és Padme Amidala szenátor két gyermekéről, Luke Skywalkerről és Leia Organa hercegnőről.

Az újkori Csillagok háborúja-sorozat 1999-ben indult, Lucas ekkor indította útjára Luke és Leia szüleinek szövevényes történetét a Baljós árnyakkal. "Tudtam, hogy ezzel a sztori egy érettebb, komolyabb irányt vesz, mint a régebbi részek" - emlékezett a legendás filmes.

Izgalmas sötét oldal

A sith-ek bosszúja
Tekintse meg képeinket!

Hayden Christensen, aki Anakin Skywalkert, a későbbi Darth Vadert játssza, elmondta, mennyire élvezte az átmenetet a boldog-bohó ifjú hős, az aggódó férj és az áruló katona között.

"Végre mindenki láthatja, hogyan változik meg Anakin" - magyarázta vigyorogva a huszonnégy éves Christensen a Reuters riporterének. "Borzasztóan élveztem, ahogy szép lassan átcsúsztam a sötét oldara."

Mindenkinek

Az eddigi öt rész összesen 3,5 milliárd dollár bevételt hozott világszerte. A Baljós árnyak volt a legsikeresebb 926 millió dollárral, a 2002-es Klónok támadása már "csak" 648 milliót hozott a Lucasfilmnek.

A producer, Rick McCallum szerint a 113 millió dolláros költségvetésű harmadik rész, A sith-ek bosszúja, újra megmozgatja majd a világ összes Star Wars-rajongóját: azokat is, akik a régi részeken nőttek fel és azokat is, akiknek a két újkori epizód volt az első mozis Star Wars-élményük.

McCallum szerint mind a két generáció megtalálja a sorozat befejező részében, amit keres, talán azért is, mert több fénykardpárbaj és csillagközi csata vár rájuk, mint valaha. "Meggyőződésem, hogy mindkét csoport elégedett lesz. Az idősebbeket az érdekli, hogyan született meg Leia hercegnő és Luke, a fiatalabbak pedig látni akarják, hogyan lesz Anakinből Darth Vader" - nyilatkozta.

Művészi gyökerek

Lucas már korábban kijelentette, hogy a harmadik epizód után visszatér gyökereihez és kisebb költségvetésű, művészibb filmeket forgat majd, de most sem közölt részleteket.

"Még nem tudom, pontosan mibe fogok majd bele. Van idő, még nem tartunk ott" - mondta.

A Star Wars III. részét néhány amerikai városban már május 12-én bemutatják. A film európai premierje május 15-én lesz, a Cannes-i Filmfesztiválon, Londonban május 16-án debütál. Magyarországon a világpremierrel egyidőben, május 19-én mutatják be.