Auguszta
-4 °C
2 °C

Lucas: 'Zokogni fogtok a harmadik részen'

2005.04.26. 09:48
Elege van a cuki Ewokokból vagy a lökött Jar Jarból? Úgy érzi, a Baljós árnyak inkább gyerekfilm volt mint legendás űrkaland? Akkor készüljön: A sith-ek bosszúja baljósabb lesz minden eddigi Star Wars epizódnál.
Ez persze nem nagy meglepetés. George Lucas, a legenda szellemi atyja évek óta figyelmezteti a rajongókat, hogy ahhoz, hogy a Csillagok háborúja kezdetéhez illeszthesse az előtörténet befejező részét, a lehető legsetétebb módon kell lezárnia A sith-ek bosszúját, hiszen ebben az epizódban áll a Gonosz oldalára az ifjú Jedi, Anakin Skywalker (Hayden Christensen).

A sith-ek bosszúja
Klikk a képre!

"Ez a Star Wars más, mint a többi" - nyilatkozta Lucas az Associated Pressnek. "Ez egy tragédia. Zokogni fogtok a harmadik részen. Ahány nőnek levetítettem eddig, mind sírtak és a férfiak közül is sokan küszködtek a könnyeikkel, az elejétől a végéig."

A harmadik részben, miután borzalmas sérüléseket szenved a volt mentorával, Obi-Wan Kenobival (Ewan McGregor) vívott párbajban, Anakin felépül, de ennek ára van: félig ember-félig gép lényként él tovább - ő lesz a rettenetes Darth Vader. Christensen soha nem fogja elfelejteni a pillanatot, amikor először próbálta fel Vader fekete jelmezét és a híres szuszogó sisakot.

"Nem is tudom, hogy határozzam meg, milyen volt. Fel voltam dobva és ugyanakkor azt éreztem, valamiféle hatalom került a kezembe - lenyűgöző pillanat volt, minden más eltörpült mellette."

Azok a rajongók, akiket elkedvetlenített a szőkefürtös gyermek-Anakin a Baljós árnyakból vagy a szerelemtől kába, ingerült tinédzser a Klónok támadásából, most garantáltan elégedettebbek lesznek a folytatással.

"A harmadik rész tele van izgalmas témákkal. Anakinból Vader lesz, a köztársaságból birodalom" - magyarázta Christensen. "A sith-ek bosszúja nagyszabású, epikus mű - tökéletesen illeszkedik az eredeti trilógiához."

Sötét, erőszakos

"Nem hiszem, hogy elvinnék egy öt-hatéves gyereket A sith-ek bosszújára" - jelentette ki néhány hete Lucas az amerikai CBS televízió 60 Minutes című műsorában.

"Ez az eddigi legsötétebb és legerőszakosabb Star Wars. Van egy olyan érzésem, hogy korhatáros lesz - ez lesz az első korhatáros Star Wars-epizód" - utalt a rendező arra a tényre, hogy eddig mind az öt rész csak PG (Parental Guidance)-besorolást kapott az MPAA (Motion Picture Association of America)-tól. Ez a második legenyhébb kategória a rendszerben és gyakorlatilag a szülői kíséretet jelöli.

Lucas megérzése helyesnek bizonyult: az MPAA testülete szigorúbban bánt a hatodik filmmel, ami végül PG-13-as besorolást kapott, azaz csak tizenhárom éven felülieknek ajánlják. A hivatalos indoklás szerint A sith-ek bosszúja "sci-fi erőszakot és néhol megrázó képeket tartalmaz." Alig várjuk.