Sztárok özönlik el a mormonokat

2005.12.02. 00:06
Jennifer Aniston, Bruce Willis, Lucy Liu és Robin Williams csak néhány név azok közül az A-listás amerikai színészek közül, akik a januárban a mormonok földjére látogatnak: a 2006-os, huszonötödik Sundance-en, Amerika legnagyobb függetlenfilmes fesztiválján tartják új mozijuk premierjét.

Jennifer Aniston Nicole Holofcener Friends With Money című filmjében játszik Catherine Keenerrel, Frances McDormanddel és Joan Cusackkel. A történet három férjezett, jólszituált asszonyról (Keener, McDormand és Cusack) és negyedik, egyedülálló barátnőjükről szól. Holofcener, a rendezőnő, eddig főleg tévésorozatokat rendezett (Szívek szállodája, Szex és New York).

A Friends With Money csak egyike annak a 17 hollywoodi sztárokkal kipárnázott filmnek, amit Sundance-en vetítenek le először. A 2006-os fesztivált január 19-től 29-ig rendezik meg a Utah állambeli Park City-ben.

A Lucky Number Slevin plakátja
A Lucky Number Slevin plakátja

Itt mutatják be Bruce Willis új filmjét, a Lucky Number Slevint, amiben Ben Kingsley-vel, Morgan Freemannel, Josh Hartnettel és Lucy Liu-val játszik együtt. A Lucky Number Slevin film noiros gengsztermozi, ahol Hartnett karaktere egy tévedés folytán keveredik a város alvilági főnökének (Kingsley) veszedelmes gyilkossági ügyeibe. Ez a film egyébként csak március 31-én kerül az amerikai mozikba.

A The Night Listenerben Robin Williams és Toni Collette játsszák a főszerepeket. A film egy rádiós műsorvezetőről szól, akinek egy betelefonálás nyomán felbolydul az élete. A forgatókönyv Armistead Maupin azonos című regényéből készült. Collette-nek nem ez lesz az egyetlen filmje Sundance-en: Greg Kinnear és Steve Carell partnereként feltűnik a Little Miss Sunshine című road movie-ban. A film egy család története, akik egész Amerikát átutaznak egy kisbuszban, hogy megpróbálják benyomni a lányukat egy szépségverseny selejtezőjébe.

Winona Ryder, Joseph Fiennes, David Arquette és Juliette Lewis szerepelnek a The Darwin Awards-ban. A sztoriban egy halottkém (Fiennes) és egy biztosítási ügyekben dolgozó nyomozónő (Ryder) egy olyan halálesetnek erednek a nyomába, ami könnyedén bekerülhetne a leghülyébb halálnemeket díjazó Darwin-díjak helyezettjei közé.

Aaron Eckhart és Katie Holmes új filmjét, a Thank You for Smokingot sikeres torontói világpremierje után a Sundance-en vetítik le először az Egyesült Államokban. A dohányipari gururól (Eckhart) szóló családi vígjátékot Ivan Reitman (Szellemirtók) fia, Jason Reitman rendezte.

A huszonötödik Sundance-en mutatják be A bárányok hallgatnak rendezőjének, Jonathan Demme-nek zenés dokumentumfilmjét Neil Youngról Neil Young: Heart of Gold címmel. Egy másik rockdokumentumfilm is itt debütál: Everyone Stares: The Police Inside Out címmel Stewart Copeland, a Police egykori dobosa csinált filmet, amiben a Stinggel együtt alapított hajdani zenekar mindennapjaira emlékezik vissza.

Sundance Filmfesztivál
Robert Redford 1969-ben vásárolt meg 2500 hektárnyi földet a Utah állambeli North Fork Canyonban azzal a céllal, hogy otthont adjon egy újfajta, az addig bevett filmes formáktól eltérő eszközökkel dolgozó alkotóközösségnek. Az új, független filmesek csoportja 1981-ben rendezte meg először a Sundance Filmfesztivált; nevét a helyszínről, a festői hegyekben található Sundance városkáról kapta. A fesztivál azóta kinőtte eredeti helyszínét - az utóbbi években már három városban is vetítik az indie mustra filmjeit: Sundance-ben, Park Cityben és Salt Lake Cityben.