A mániákus cumizó és a memphisi strici-rapper

2004.12.01. 14:50
Néhány héten belül kezdetét veszi a huszonnegyedik Sundance Filmfesztivál, a világ legnagyobb függetlenfilmes szemléje. A tíz nap alatt negyvenkét világpremierre ülhetnek be a nézők.
Robert Redford 1969-ben vásárolt meg 2500 hektárnyi földet a Utah állambeli North Fork Canyonban azzal a céllal, hogy otthont adjon egy újfajta, az addig bevett filmes formáktól eltérő eszközökkel dolgozó alkotóközösségnek. Az új, független filmesek csoportja 1981-ben rendezte meg először a Sundance Filmfesztivált; nevét a helyszínről, a festői hegyekben található Sundance városkáról kapta.

Sundance Filmfesztivál

A fesztivál azóta kinőtte eredeti helyszínét - januárban három városban is vetítik majd az indie mustra filmjeit: Sundance-ben, Park Cityben és Salt Lake Cityben. A 2005-ös fesztivál január 20-tól 30-ig kerül megrendezésre, a hírek szerint A sztárvendégek között lesz Naomi Watts, Liv Tyler, Peter Sarsgaard és Steve Buscemi is, aki a Lonesome Jim (Magányos Jim) című film rendezőjeként látogat el Sundance-be.

2005 különleges év a fesztivál történetében: most először indítanak külföldi filmes szekciót. Az új kategóriában tizenhat film mérkőzik meg egymással; többek között a lengyel, az angolai, a kínai, a dán és az ausztrál mozi képviselteti magát.

A játékfilmeket, rövidfilmeket és dokumentumfilmeket tartalmazó hivatalos programot a héten hozták nyilvánosságra. Az egyhetes fesztivál legnagyobb problémáját éppen népszerűsége okozza: a szervezők a tavalyi 137 játékfilmhez képest idén kénytelenek voltak 120 filmre leszorítani a hivatalos vetítések számát. Az idén Sundance egyébként összesen negyvenkét világpremierrel büszkélkedhet.

Cumi, rap, sziget

Az egyik világpremier az R.E.M. basszusgitárosának, Mike Millsnek elsőfilmje, a Thumbsucker (Cumizó). A Thumbsucker egy fiúról szól, aki állandóan az ujját szopja, és kétségbeesetten próbál leszokni erről. A fiú elfoglalt anyját Tilda Swinton játssza és a fogorvos szerepében Keanu Reeves is feltűnik néhány jelenet eréjig.

Craig Brewer játékfilmjében, a Hustle & Flowban egy kiöregedő memphisi strici egy nap úgy dönt, elege van abból, hogy nőket futtat és inkább rapper akar lenni. A filmben fontos szerepet osztottak Amerika egyik legnépszerűbb rapperére, Ludacrisra. A forgatásról korábban azért cikkeztek sokat, mert egy másik szereplőt, Anthony Andersont egyik kolleganője nemi erőszakkal vádolta; a vádat később ejtették.

The Ballad of Jack and Rose
The Ballad of Jack and Rose

Daniel Day-Lewis a New York bandái után három évvel jelenik meg újra a filmvásznon: felesége, Rebecca Miller filmjében, a Jack és Rose balladájában egy apát játszik, Jacket, aki tizenhat éves lányával, Rose-zal (Camilla Belle) a világtól távol, egy szigeten él. A tinédzser lány nővé érése egyre nagyobb problémát jelent Jack számára. Rebecca Miller filmjét versenyen kívül mutatják be.

Tavaly győztünk

A 2005-ös Sundance Fesztivál Don Roos filmjével, a Happy Endings című vígjáték ünnepélyes bemutatójával indul Lisa Kudrow-val, Laura Dernnel és Maggie Gyllenhaallal a főszerepben. Roos rendezőként 1998-ban debütált a Nem ér a nemem!-mel. A Happy Endingsben több történet fonódik egymásba; Kudrow egy anyát alakít, aki tizenkilenc évvel korábban intézetbe adta fiát, és most meg akarja találni. Ekkor bukkan fel egy filmes, aki csak úgy hajlandó elárulni a fiú tartózkodási helyét, ha cserébe filmet forgathat a fiát kereső anyáról.

Az elmúlt két évhez hasonlóan az idei dokumentumfilmes programban is szép számmal előfordulnak politikai témájú művek; Peru exelnökéről forgatott filmet Ellen Perry Fujimori bukása címmel. Alex Gibney pedig a houstoni energiatársaság történetét dolgozza fel az Enron tündöklése és bukásában.

A 2004-es Sundance magyar vonatkozású híre volt, hogy Pálfi György a Parti Nagy Lajos novelláiból készült Taxidermiával megnyerte a filmfesztivál európai forgatókönyv-kategóriáját.