Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mennyire meleg Superman?

2006.07.05. 21:59
"Mi mások vagyunk" - mondogatja Superman a Superman visszatérben, és mássága már a bemutató előtt felcsigázta a közvéleményt. A meleg magazinok üdvözölték a saját neméhez vonzódó szuperhőst, majd a rendező nyilatkozatai és a június 28-án debütált film cáfolta a feltételezéseket. Most a keresztény világ megváltóját látják a kékharisnyásban.
A homoszexuális vonalat az Advocate-meleg magazin keltette életre a film bemutatója előtt, mikor "Mennyire meleg Superman?" címmel közölt cikket a témáról. "Nem elég hogy Supermannek a külvilág előtt titkolnia kell valódi identitását, Bryan Singer rendező bevallottan homoszexuális, és már a nevéhez fűződő két X-Men filmbe is belecsempészett némi áthallást".

A mutánsok küzdelme a környezetük elismeréséért a DailyBulletin szerint is a melegjogi mozgalommal állítható párhuzamba. A rendező egyébként a harmadik X-men film rendezői székéből távozott a Superman forgatására, és az első két rész forgatókönyvíróit (Michael Dougherty és Dan Harris) is magával vitte.

Superporn

A nappali és szupehősi identitása között őrlődő szuperhős körüli találgatásokra reagálva a Dailyramblings egy hamis IMDb adatlapot közölt a "Buzi Superman visszatér" című filmről, amiben Lois Lane milliók várható halálára hívja fel Lex Luthor figyelmét, mire a gonosztevő leinti: "attól még, hogy buzi vagyok, nem kell törődnöm az AIDS-el."

A meleg Superman-filmről a szinopszisban az áll: "sem Luther, sem Superman nem köp a tenyerébe behatolás előtt, nem úgy mint a Túl a barátságon című filmben. A szexjelenetekben viszont a nemiszerveket kitakarták, mint a japán softpornókban." A nem létező filmet ugyan maga Bryan Singer jegyzi, de a főszereplő nem Brandon Routh, hanem Eric McCormack, a Will és Grace tévésorozat meleg ügyvédét alakító színésze.

Mi van a gatyában?


Superman identitásválságban

"Ha a többi filmemmel összehasonlítjuk a Supermant, mindenki számára nyilvánvalóvá válhat, hogy ennél heteroszexuálisabb filmet soha nem csináltam" - cáfolta a rendező a DailyBulletinnek a feltételezéseket. Később ezt valamennyire árnyalta: "Ha visszanézek a filmjeimre, az identitás témája mindig előkerül. Mert az emberek komplexitása érdekel, és azok a filmek, melyek kommerszek, de ezzel foglalkoznak."

Mint arról korábban írtunk, egyes cikkek szerint az alkotók digitálisan csökkentették Superman férfiasságát, ami tovább tüzelte a kedélyeket.

A rendező erre annyit reagált: "Csak álom, hogy meglegyen bennünk az akarat és a hozzá való háttér, hogy Brandon méretein változtassunk. Ez egy ostoba pletyka. Persze a ruha megtervezésekor visszafogottan jártunk el, de mivel mégiscsak Supermanről van szó, kellett lennie ott valaminek".

Jézus

Ráadásul nem csak a melegek sajátítanák ki örömmel Supermant, vallásos mozinézők a megváltót látják Krypton bolygó szülöttjében, akit apja küld a földre. Az apát pedig ezúttal is a digitálisan halhatatlanná tett Marlon Brando alakítja, akit a 78-as Superman-filmhez felvett jelenetek segítségével keltettek új életre a filmben.

Singer erre a verzióra jóval fogékonyabb, "az első Superman filmet Mózes történetének tekintettük" - mondja a zsidó vallás szerint nevelkedett rendező. "Elküldik otthonról gyereket, hogy megtalálja saját küldetését. Aki keresztény vagy zsidó kultúrában nőtt fel, sosem vetkőzi le ennek a befolyását. Míg Mózesre egy Nílusban ringatózó kosárban találtak rá, Supermant apja egy űrhajón küldi útjára."

"A Superman vallásos képei egy katedrális összes üvegablakát kitöltenék" - írja a Times Leader. A lap szerint az anyja ölébe boruló Superman a reneszánsz Jézus ábrázolásokat idézi, és mikor Lex Luthor egy kriptonitszilánkkal megsebesíti Supermant, az a Jézus által a kereszten elszenvedett kínzásokkal állítható párhuzamba.

"Superman egy képzeletbeli űrlény. Se nem zsidó, se nem keresztény" - reagál a feltételezésekre Simcha Weinstein zsidó rabbi, aki júniusban megjelent Up, Up and Oy Vey! című könyvében a zsidóság és Superman közötti összefüggéseket vizsgálja.