Alec Baldwin nácizás miatt kiszáll a Schwarzenegger-filmből

2006.11.03. 16:33
Ki akar szállni a Running with Arnold című dokumentumfilmből a narrátor, Alec Baldwin. Szerinte nem fair a republikánus kormányzó, Arnold Schwarzeneggerrel szemben a családjának náci múltját bizonygatni.

Alec Baldwin még korábban a forgatókönyv alapján elvállalta, hogy narrátora lesz a Running with Arnold című dokumentumfilmnek, mivel az arról szólt, hogyan vált testépítőből kormányzóvá Schwarzenegger.

"Mikor a felvételek után az első képkockákat megláttam a filmből, megrettentem, mivel a náci nagygyűlésről készült képei túlmennek a jó ízlés határán" - írta Baldwin egy politikai elemző, Ariann Huffington blogján. Azt is elmondta, ügyvédjei levelet küldtek az alkotóknak, hogy ne kerülhessen nagyközönség elé a produkció.


"Természetesen nem vagyok Schwarzenegger támogatója. Azt gondolom, hogy képzetlen a jelenlegi munkájához, de Schwarzenegger megérdemli, hogy tisztességesen bánjanak vele" - írta Baldwin, aki egyébként hűséges demokrata szavazó.

A náci múlt

A film írója és rendezője Dan Cox a Reutersnek elmondta, nem áll szándékában visszavenni Baldwin hangját a filmből vagy leszedni a stáblistáról. Baldwin 15 ezer dollárt kapott a munkáért, de most hangsúlyozta, hogy ezt bármikor kész visszafizetni, "úgyis eleve jótékonysági célra fordítottam volna". A film egyébként Schwarzenegger átváltozását mutatja be, hogyan lesz először az osztrák testépítőből hollywoodi akciósztár, majd kaliforniai kormányzóvá.

Cox elárulta, hogy megmutatják Schwarzenegger apját, Gustavot is, amint a náci pártban dolgozik éppen, valamint egy fényképen Wermacht egyenruhában Kurt Waldheimet, aki Ausztria elnöke volt, és Schwarzenegger-esküvő egyik vendége. 1987-ben egy amerikai nyomozás azt vizsgálta, milyen szerepet töltött be hadnagyként a náci atrocitások idején, bár Waldheim mindvégig kitartott ártatlansága mellett. Schwarzenegger egyébként az egyik fő adakozója a Simon Wiesenthal Központnak, ahol régóta tudnak apja háborús múltjáról.

Cow elmondta, még ha le is kerül Baldwin neve a stáblistáról, mindenki tudni fogja, hogy ő volt a narrátora a filmnek. Baldwin a bejegyzésben megjegyzi, hogy egyébként nem egy rossz film a Running with Arnold. Ezután a november 7-i választásra buzdít, ahol mindenki dönthet a szavazatával Schwarzenegger kormányzói sorsáról. A filmet a választások után mutatják be moziban.