A hamar vénülő jedik titka

Hogyan öregítették Ewan McGregort és Hayden Christensent A sith-ek bosszújára? Hogy került a kis Luke már születése előtt a nagybátyjához? És miből készülnek a fénykardok? A stáb és a színészek a kulisszatitkokról is nyilatkoznak.

George Lucas nem kapkodta el a harmadik rész, A sith-ek bosszúja elkészítését. A filmet majdnem két éve, 2003 júniusában kezdte el forgatni. A három hónapos forgatás befejeztével visszatért kaliforniai székhelyére, hogy cégével, az Industrial Light and Magickel elvégezze a munka nagyobbik részét, a trükkfelvételeket. Közben szükség lett utóforgatásokra is a színészekkel, mert a speciális effektek alatt újabb ötletek születtek. Miután másfél évig trükköztek, vágtak, és utószinkronizáltak meg hangmérnökösködtek, 2005 április elsejére készültek el teljesen a filmmel.

#alt#
Lucas blue-boxban instruál

A sith-ek bosszújában több mint kétezer speciális effektus szerepel. Nem csoda, hogy a szereplők többször is panaszkodtak, hogy blue-boxban játszva nem tudták rendesen beleélni magukat a szerepükbe. Legutóbb Samuel L. Jackson említette az IC Pressnek adott interjújában, hogy azért nézi meg újra a filmet, hogy megnézze a végeredményt is, pontosabban a "hátteret, az intergalaktikus forgalmat meg az épületeket".

"Barbárnak éreztem magam benne"

A film egyik legfontosabb része kétségtelenül Darth Vader megjelenése a régi epizódokból ismert alakban. Az Anakin Skywalkert alakító Hayden Christensen is erre a jelenetre emlékszik a legszívesebben: "Folyamatosan kérdezgettem Lucast, megengedi-e, hogy felöltsem Vader ruháját, és persze a maszkot. Mikor végre igent mondott, leírhatatlan érzés volt felvenni. Barbárnak éreztem magam benne, nem voltam önmagam" - mondta a kanadai színész, aki szinte mindig csak erről a "felejthetetlen" élményről nyilatkozik, ha Star Warsról kérdezik.

#alt#
Vader megjelenik

A maszk egyébként a forgatáson is kiemelt szerepet kapott, több csapat dolgozott rajta, hogy ugyanúgy nézzen ki, mint az eredeti. A maszkmesterek szerint valamilyen módon mindenki részt akart venni az elkészítésében. "Arányai ugyanazok maradtak, és közel ugyanakkora a mérete, mint az eredetié, de ez már passzolt Haydenre" - mondta a maszk egyik készítője.

A galaxis törzsszínészei

A sith-ek bosszúja több ponton is kapcsolódik a három eredeti részhez, több ismert szereplő felbukkan. A nagy háborúba a wookiee-k szülőbolygója is belekeveredik, Chewbacca és családja is Yoda oldalán küzd a köztársaság fennmaradásáért.

Csak a két robotot, C-3PO-t és R2-D2-t alakító színészek, Anthony Daniels és Kenny Baker szerepelnek valamennyi részben. Öt részben szerepel Yodát szinkronizáló Frank Oz, és négy epizódban játszik Ian McDiarmid, aki Palpatine kancellárból lép elő császárrá, szintén négy részben adja hangját Darth Vadernek James Earl Jones, és rejtőzködik Chewbacca szőrzete mögött Peter Mayhew. "A negyedik epizód, a Csillagok háborúja forgatásakor Mayhew volt a legmagasabb brit színész, ma meg már bármelyik kosaras eléri a 2,20-as magasságot" - mérgelődött az idők változásán Lukas a harmadik rész munkálataikor.

Obi-Wan és Anakin hamar öregszik

#alt#
Forgatási szünet

Obi-Wan Kenobi karaktere is szerepel mind a hat részben, de két színész, Alec Guinness és Ewan McGregor alakítja őt. Ami azt jelenti, hogy a harmadik és negyedik rész között eltelt húsz év alatt a jedi elvonult magányában negyvenet öregszik. A sith-ek bosszújában a frizura változtatásával próbáltak meg köztük átmenetet teremteni. Ewan McGregor kicsit soknak is tartotta a harmadik epizódban az öreges hajzatot és az ősz vonalakat a halántékán: "Nehéz két éve lehetett Obinak" - mondta zavartan nevetve, utalva a második és a harmadik epizód közt eltelt rövid időszakra.

Anakin Skywalkerrel egyszerűbb dolguk volt, hiszen a harmadik részben egyszerűen csak maszkot ölt. De a hatodik részben, a Jedi visszatérben huszonvalahány évvel később Vader halhatatlan szelleme már hatvanéves öregemberként integet fiának. Tehát a második és harmadik epizód között gyorsan férfivá kellett érnie a 24 éves Hayden Christensennek is. Ezt félhosszúra vágott hajjal, és egy arcsebbel oldották meg. "A lényeg az volt, hogy jól érezze magát úgy, ahogy kinéz" - mondta Lucas, aki maga is feltűnik a harmadik részben Pappanoida báróként az operajelenetben.

Szintén a két trilógiát köti össze, hogy a gumiból készült, fémmel bevont fénykard, amit Obi-Wan Kenobi használ ugyanaz, mint a legelső filmben, a Baljós árnyakban, és Anakin fénykardja is ugyanaz, amit később a Csillagok háborújában Obi-Wan apja fegyvereként Luke-nak ad. És az is a mindent összekötő kapcsolatot szolgálja, hogy A sith-ek bosszújában az a karakter szólal meg utoljára, aki az 1977-es filmben elsőként, és ez nem más,
mint C-3PO.

Luke-ot már születése előtt elvitték

Bár úgy tűnik, csak képzelet szüleményei a sorozatban szereplő nevek, Lucas földi helyszínekről nevezte el a filmben szereplő világokat. Anakin szülőbolygója, a Tatooine például egy tunéziai településről kapta nevét. Itt forgatták egyébként az 1977-ben készült legelső Star Wars-filmet, és ide tért vissza Lucas a Baljós árnyakat elkészíteni. A rendező a Klónok támadása 2000-es forgatásakor már felvett egy jelenetet, amit a harmadik részben láthatunk, hogy ne kelljen újra Tunéziába vinni az egész stábot. Bár Lucas nem árulta el melyik ez a rész, könnyen kikövetkeztethető, hogy az, amikor Obi-Wan Kenobi átadja a csecsemő Luke-ot nagybátyjának, A sith-ek bosszúja végén.