Csubakka és a transzvesztita tévészakács

2005.05.17. 19:29
Az itthon csak kevesek által ismert, 1978-ban bemutatott ünnepi Star Wars-tévéshow-ban felbukkan Rühes, Csubakka apja, Leia hercegnő énekel, Han Solo pedig vukikat ölelget nagy mennyiségben. George Lucas állítólag el akarta pusztítani az összes kópiát.

Most, hogy csütörtökön világszerte bemutatják a Csillagok Háborúja harmadik részét, és egyre nagyobbra dagad a szokásos marketinghisztéria, ideje, hogy megemlékezzünk a Star Wars-univerzum legkínosabb szegletéről is, a csak kevesek által ismert Star Wars Holiday Special című tévéshow-ról, azaz a Csillagok Háborúja ünnepi különkiadásáról, amit az első mozifilm megjelenése után, 1978. november 17-én vetített az amerikai CBS tévétársaság. A műsorban szerepelt a film teljes stábja, az Obi-Wan Kenobit játszó Alec Guinness (ő csak egy archív felvételen jelenik meg) és a Tarkin kormányzót játszó Peter Cushing kivételével.

Star Wars-tévéshow
Tekintse meg képeinket!
A műsort nem véletlenül ismerik csak kevesen, pláne Európában (bár Franciaországban 1979-ben még levetítették egyszer-kétszer), ugyanis George Lucas a szégyenteljes bemutató után a pletykák szerint minden kópiát elpusztíttatott. Ezek a pletykák persze valószínűleg nem igazak, hiszen a film jogtulajdonosa a gyártó Smith-Hemion Productions és nem a Lucasfilm - nem is Lucas rendezte a műsort -, de az biztos, hogy ennek ellenére nem gyakran találkozni a Star Wars Holiday Speciallel. Nem jelent meg videón, és a tévék sem adják, bár az eBayen hozzá lehet jutni, fájlcserélőkről és egy-két weboldalról - általában nem versenyképes minőségben - letölthető, és néhány jelenetet meg lehet nézni az atom.pganet.com oldalon is. Azzal a veszéllyel azonban minden nézőnek számolnia kell, hogy egy életre meggyűlöli a vukikat, és nem tud többé röhögés nélkül Han Solóra vagy Leia hercegnőre nézni.

Az Élet Napja

Azoknak, akik nem tudják megszerezni a filmet, még mindig rendelkezésére áll a nyilvánvalóan nem teljesen épelméjű John Haller átirata, amiben szépen le van jegyezve a történet és a párbeszédek, a Speciallel kimerítően foglalkozó Lucasfan.com oldalon.

A sztori dióhéjban: közeleg az Élet Napja, a nagy vuki ünnep, Csubakka ezért hazafelé igyekszik a családjához, feleségéhez, Mallához, fiához, Lumpyhoz (aki leginkább egy ewokra hajaz) és apjához, Itchyhez. Kicsit merengjünk el azon, hogy Csubakka apját Rühesnek, fiát pedig Bolyhosnak hívják, aztán vissza a kalandokhoz. Han Solo és Csubakka tehát - egy, az eredeti filmből származó jelenetben - a Millenium Falcon fedélzetén utaznak a Kashyyyk bolygóra, de belefutnak egy birodalmi rombolóba, ami némi késedelmet okoz. A vukicsalád annyira aggódik, hogy percekig nyüszítenek egymásnak, a nézőt kétségek között hagyva, hogy miről is beszélhetnek, majd videótelefonon felhívják barátaikat, Luke Skywalkert és Leia hercegnőt, de ők sem tudnak semmit Csubiról. Amíg várnak, a vukik szórakoztató hologramos izéket néznek, és Malla főzni próbál egy mutáns, vélhetőleg transzvesztita tévészakács műsorából.

Star Wars-tévéshow
Klikk a képre!
Darth Vader közben egy váratlan csavarral megszálló csapatokat küld a bolygóra, és a vukicsalád házába is beköltözik egy-két birodalmi rohamosztagos és tiszt, akiknek nem akad jobb dolguk, mint megnézni az addigra már Jefferson Starshipre keresztelt Jefferson Airplane koncertfelvételét, a rohamosztagosok az Élet a Tatuinon című műsorba feledkeznek bele, Lumpy pedig egy rajzfilmet néz titokban (érdekesség, hogy ebben bukkan fel először Boba Fett figurája). Megérkezik Han Solo és Csubakka, megtisztítják a terepet, Han egy érzelmes jelenetben ölelkezik egy sort a vukikkal, és a családjának nevezi őket, majd távozik. Ezután összegyűlik a szomszédság az ünnepségre, hirtelen felbukkan Han, Luke, Leia, R2-D2 és C-3PO, Leia énekel egy dalt a Csilagok Háborújának főcímzenéjére, utána mutatnak pár jelenetet az eredeti filmből, aztán felirat.

Akcióvukik

George Lucas maga nem vett részt a munkákban, a neve nem bukkan föl a stáblistán, bár - ismét csak pletykák szerint, melyeket az Aaron Snyder összeállította FAQ-ból idézünk - lehetséges, hogy csak a végeredményt látva húzatta ki a nevét. A rajzfilmbetét elkészítésében biztosan segített, két pontot javított a történetben. A Specialhez nem készült hivatalos merchandise, bár terveztek egy akciófigura-szériát a vukicsalád szerepeltetésével, melyek prototípusait el is készítették, de végül érthető okból nem gyártották le őket.

Szerencsésebb volt a fogadtatása két későbbi tévéfilmnek, az 1984-es Ewok-kaland és az egy évvel későbbi Harc az Endorért című daraboknak. Mindkét ewokos film megjelent videón, és gyakran adja őket a Disney Channel is, sőt az ewokok főszereplésével rajzfilmsorozat is készült.