Tom Cruise után szabadon

2006.03.24. 13:45
Tegnap kezdte meg munkáját a Szabadság, Szerelem című film akciójeleneteinek rendezője, Vic Armstrong, aki a Guiness-rekordok könyve szerint a világ legtöbbet foglalkoztatott kaszkadőre.
A film producerének Andy Vajnának régi munkatársa Harrison Ford helyett végezte a kaszkadőrmutatványokat az Indiana Jones-sorozatban, és legutóbb Spielberg kedvéért földönkívüliekkel romboltatta le Amerikát, ezúttal Goda Kriszta rendező kollégájaként az 1956-os pesti utcai harcokat idézi fel a Józsefvárosban.


Klikk a képre!
Armstrong első munkanapján, csütörtökön két korabeli T-34-es tankot, számos működő és még több díszletfegyvert, Molotov-koktélt és sok statisztát rendelt egy belvárosi ház ellen. A tankokat már egy nappal korábban, trailerrekkel szállították a helyszínre. A lebontásra ítélt épületet kamerák kereszttüzében robbantatta fel.

A három utolsó Bond-fimhez, a Világok harca, az M:I3, a Terminátor 2 filmekhez hasonlóan Armstrong az új Vajna-filmben is a robbanások, utcai harcok megkoreografálásáért, valamint az ehhez szükséges technika irányításáért felel. Most öt kamera, köztük egy kézben tartott steadycam munkáját hangolja össze. A másfél napot igénybevevő forgatás eredménye mindössze egy-két percig lesz látható a filmben.

Így készül

A film az 1956-os forradalmi eseményeket mutatja be az ugyanebben az időben zajló melbourne-i olimpián versenyző magyar vízilabda válogatott sorsán keresztül. A Szabadság, szerelem forgatókönyvének első változatát Hollywood egykor legdrágább sztárszerzője, a magyar származású Joe Eszterhas írta, Gárdos Éva vágó-rendező, Bereményi Géza és Divinyi Réka pedig a dialógusokat jegyzik.

Goda Krisztina rendező irányításával március 9-én kezdte el a teljes stáb a forgatást a Szőnyi úti BVSC uszodában, amit egy hétre Melbourne-né változtattak. A sajtónak február 27-én jelentették be a szereposztást. A főszerepet, a magyar vízilabdaválogatott játékosát, Dobó Kata szerelmét Fenyő Iván, egy másik vízilabdázót Csányi Sándor játssza.

Vic Armstrong irányítja a Kossuth téren, a gyártási terv szerint május első hetében rögzítendő tömegjelenteket is.